Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak usměrnit proud pouze jedním směrem?

Od: betamorgan* odpovědí: 13 změna:

Zdarvím,
prosím o radu co použít za součástku k mému použití. Mám dva okruhy ( okruh č.1 a okruh č.2) na 12V pojistka na okruhách je 15A - takže napětí je nižší(neměřil jsem).

V okruhu č.1 mám žárovku, která je spínaná na dálkové ovládání, na okruhu č.2 mám žárovku, která je spínaná spínačem.
Chci přivést kladný pól z okruhu č.1 na žárovku v okruhu č.2, ale nechci aby při sepnutí okruhu č.2 se mi rozsvítila žárovka na okruhu č.1. Jednoduše řečeno chci spojit okruhy 1 a 2 ale na vodič mezi ně dát "zeď" která propustí proud jenom jedním směrem.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

5x

taková součástka se jmenuje dioda.

Jak usměrnit proud pouze jedním směrem?
betamorgan*
hodnocení

jo tohle je přesně ono. Na diody už jsem koukal, ale nevím která by se přesně hodila pro můj účel? Co jsem se dočetl existuje několik typů diod.

figurek*

normální usměrňovací dioda, minimálně pro napětí 12 V a minimálně na proud, který teče přes žárovku.

Kolik wattů má ta žárovka?

betamorgan*
hodnocení

žárovek je tam víc pro ulehčení jsem jmenoval pouze jednu. Na okruhu č.1 je 3 x 5w na okruhu č.2 je 9 x 5w.

figurek*

výkon tří žárovek dá celkem 15 W, napětí 12 V, proud vychází cca něco přes jednu ampéru. Tříampérová dioda by vám měla stačit.

ges.cz/...

nikdo*

To zapojení je v pořádku, dioda co navrhl figurek taky. Jen si dejte pozor, dioda bude trochu topit. Na té diodě bude při proudu skoro 4A, ztráta cca 2 W. Tak ji umístěte tak, aby chladila, aby od jejího tepla nic nechytlo.

figurek*
hodnocení

4x

teď ale čtu, že na okruhu č 2 máte naplánováno 9*5W, to je dohromady 45 W. Pak tříampérová dioda nestačí.

Potřebujete diodu, která vydrží 45/12 = 3,75 A. Ta v linku je na šest ampér a měla by vyhovovat.

ges.cz/...

doplněno 03.03.20 15:42:

Ve vašem případě můžete klidně použít diodu se jmenovitým napětím třeba 1000V a na funkci to nebude mít žádný vliv.

Je to maximální napětí, které dioda vydrží v závěrném směru, aby elektrikáři věděli co si ještě můžou dovolit. Kdybyste toto napětí překročil, máte po diodě.

betamorgan*
hodnocení

V linku čtu u diody napětí 200v, nemělo by být 12v, když mám zdroj 12v? Jedná se o zapojení v autě, takže při nastartování může proud kolísat, je vhodné použít diodu klidně na více ampéry? Při větším proudu či zkratu chrání pojistka, jinak řečeno radši bych při přepětí spálil pojistku než diodu.

Žárovka při startu bere troj až pětinásobek proudu.

hodnocení

3x

Zkuste to nakreslit.

betamorgan*
hodnocení

nejsem elektrikář, tak nákres by byl možná ještě víc matoucí. Abych to co nejvíc zjednodušil, tak potřebuji aby ve vodiči kladného pólu tekl proud pouze směrem z okruhu č.1 do okruhu č.2 ale opačným směrem za žádných podmínek netkl.

Nevím, co míníte termínem okruh. Ale proud jedním směrem pouští dioda.

hodnocení

0x
Píšete o 12 Voltech a kladném pólu. Předpokládám tedy, že se NEJEDNÁ o STŘÍDAVÉ NAPĚTÍ .
Vaše "zeď" se dá vytvořit jednoduše zapojením jedné usměrňovací diody mezi oba kladné vodiče vedoucí k žárovkám obou obvodů.
Ovšem to vyžaduje připojení OBOU OBVODŮ na JEDNU POJISTKU!
Dioda umožní napájení obou žárovek podle své polarity. Pokud by Vámi požadovaná funkce byla opačná, stačí otočiť diódu.
Správnym směrem polarizovaná dioda propustí napětí z obvodu č. 1 do obvodu č. 2, pro napětí z obvodu č. 2 je dioda v závěrném směru.
Jsem pomalý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]