Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zúžený obraz ČT

Od: petka* odpovědí: 9 změna:

Po vypnutí DVB-T, kdy televizní pořady byly všechny přes celou 16:9 obrazovku, teď po přeladění se na ČT objevují pořady zúžené, a nedají se nijak roztáhnout. Je to hnusné, ty černé pruhy po stranách mi vadí, jiné televize to nemají, proto vždy přepínám. Dříve to šlo, teď ne, tak o co je to lepší? Jestli je obraz o chlup lepší je mi jedno, stejně kvalita obrazu záleží hlavně na televizi jako výrobku.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

U DVB-T2 je to běžné...(pokud je původní formát obrazu 4:3)...Nevím zda to dělají úplně všechny TV, ale co znám, tak všechny.

dolga*

Máte pravdu, záleží na formátu, ve kterém se film promítá.

hodnocení

3x

Není to hnusné, pouze se objevují pořady ve formátu tak, jak byly vyrobené. Že vám dříve nevadilo, že se díváte na zkreslený formát je váš problém. Starší pořady byly vyráběné ve formátu 4x3, zatímco dnes většinou 16x9. Dříve některé stanice formát upravovaly, nebo pomohlo nastavení televize na automatickou úpravu. Já sám jsem u některých filmů upravovat formát na 4x3 ručně, protože se na ty široké postavy nedalo dívat. Dnes už ta korekce odpadá.

hodnocení

1x

Jak zde již zaznělo, klasický pořad byl točený 4:3 a s nástupem širokoúhlých obrazovek se různými způsoby roztahoval, aby byl po celý ploše obrazovky.

Jak vidno, hodně lidí si tvyklo na široký postavičky a nic jim nevadilo, že je vše rozpláclý a míč u fotbalu vypadá jak míč na ragby.

pi*

Co míč, ten je malej, ale auta zepředu/zadu i postavy vypadají strašně a mnoha lidem to bohužel nepřijde divné.

A tak jak se kdysi v dávné minulosti říkalo, hodinky nebo holinky, je to jedno, obojí se natahuje.

hodnocení

0x

Něco o " černých pruzích"; takže asi jedině ruční ZOOM, ale...

hodnocení

0x

Většina přístrojů by měla mít možnost na stavit zoom ručně podle potřeby, jak s poměrem stran, tak i osy X a Y každou zvlášť.

Dříve se prostě natáčely pořady formátem 4:3 a je v pořádku, pokud se tak i zobrazují, na širokoúhlé televizi tedy s pruhy.

karel556*

*palec*ano, tak to je.

tomas11*
hodnocení

0x

když si to nastavíte takto (u samsungů starších i novějších) tak tam ty pruhy nebudou - obr.1 , -a obr.2.

doplněno 03.03.20 18:39:

Tak zpět omluva , - pro vaše DVBT2 to zřejmě asi nebude fungovat.U nás se nepřijímá pozemní signál.Sory.

Zúžený obraz ČT
Zúžený obraz ČT #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]