Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení 3 fázového motoru

Od: fidda odpovědí: 30 změna:
Dobrý den,
mám 3 fázový motor, kde je rozběh řešen stykačovým zapojením v rozvaděči.
K motoru vedou celkem 2 kabely, 2x 4vodiče (2x3 fáze + 2xPE).
Je jedno jestli kabel co vede ke svorkovnici k U1,V1,W1 zapojím místo U2,V2,W2 nebo to jedno není?
Na starém motoru jsou ty svorky jsou totiž nečitelné, tak kdybych to zaměnil, jestli by se něco mohlo stát?
Děkuju za radu

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Záměna svorek U1,V1,W1 místo U2,V2,W2 není důležitá, je to jedno. A nezapomenout na svorkovnici motoru sundat klemy, taky už jsem to viděl.

fidda
hodnocení

Zatím to píšete pouze vy, že je to v podstatě jedno, jestli bych zaměnil svorky na motoru U1,V1,W1 za U2,V2,W2.
Může mi to ještě někdo potvrdit?
A poslední otázka je, když by se motor točil náhodou opačně, stačí přehodit fáze jen třeba na proudovém relé, které to celé jistí nebo bych to měl nějak popřehazovat na svorkovnici motoru?

Když by se motor točil náhodou opačně, tak nejjednodušší je přehodit fáze na přívodu před stykači.

nikdo*

Je jedno kam který kabel dáte.U1V1W1 a U2V2W2 můžete klidně prohodit. Co NESMÍTE prohodit, je pořadí těch drátů co vedou na ty dvě svorkovnice. Pokud tohle nevíte, nedělejte to. Opravdu.

fidda
Děkuji, povedlo se a motor běží, správně.
Můžete mi vysvětlit proč bych nesměl přehodit to pořadí, jak psal"někdo"? Případně vysvětlit na obrázku?
Celkem by mě tato problematika zajímalo, abych příště náhodou nechyboval a pochopil to.
Děkuji

Dám to raději do komentáře

Protože při nesprávném zapojení vodičů na svorkovnici motoru by mohl v první poloze při spojení do hvězdy běžet jedním směrem, po přepnutí do trojúhelníku směrem opačným...co by to provedlo si asi dovedete představit (záleželo by sice na výkonu, ale...)

hodnocení

2x

Když to zapojíš správně, tak se motor klasicky roztočí.

Když to zapojíš špatně, tak se motor buď točit přestane a nebo se bude snažit roztočit na opačnou stranu a to udělá paseku + vyhodí jistič.

Takže pokud si nejsi jistý zapojením, tak zavolej zkušeného elektrikáře a ten provede sfázování motoru. Pak se motor bude rozbíhat správně.

U trojfázového asychronného motora je jedno na ktorú stranu sa točí.

To vím, že motor se může otáčet na obě strany.

Ale podle toho, že do motoru vedou dva kabely, tak to (pro mne) znamená, že je to motor většího výkonu. Proto se napřed roztáčí v zapojení do hvězdy a teprve po roztočení motoru na jmenovité otáčky se motor přepne do troúhelníku.

No a když neprovedeš sfázování (nebo nevíš jak správně takový motor zapojit), tak se může stát, že při rozběhnutí do hvězdy se motor roztočí na jednu stranu a po přepnutí do trojúhelníku se motor bude snažit roztočit opačně - a to je ten velký průser nesfázovaného motoru.

hodnocení

2x

Podľa popisu,že tam idú dva káble,tak pravdepodone je to kvoli prepínaniu zapojenia motora hviezda/ trojuholník. Ak to zapojíte nesprávne alebo motor nie je na to stavaný,tak hrozí zhorenie vynutia a skrat. Zavolajte elektrikára,ktorý to vie zapojiť. A bez štítku vam tu nikto veľmi neporadí.

hop®

Pokud zapojíš špatně, tak většinou rozbíháš motor na trojúhelník. Důsledkem bývá z 99% vyhozený jistič...

@hop To by musel blbě zapojit stykačovou kombinaci v rozvaděči, ne motor.

hodnocení

1x

fidda dnes 12:49

Protože při nesprávném zapojení vodičů na svorkovnici motoru by mohl v první poloze při spojení do hvězdy běžet jedním směrem, po přepnutí do trojúhelníku směrem opačným...co by to provedlo si asi dovedete představit (záleželo by sice na výkonu, ale...)

fidda

Dobrý den,

jak by se motor mohl otáčet opačně při přehození vývodů cívek?

Je jasné že na svorkovnici při zapojení do hvězdy, musejí být zapojeny svorky U1,V1,W1 nebo U2,V2,W2 do uzlu.

Pak při zapojení do trojúhelníku když bych přehodil různě svorky U1,V1,W1 tak by se stalo co? Levý obrázek je jak by měly být zapojený a do druhého jsem to překreslil.

Motor se bude točit v levém i pravém zapojení stejně? Chtěl bych to pochopit.

Děkuji

Zapojení 3 fázového motoru
03.03.20 22:41

Když už to chceš pochopit, tak proč přehazuješ cívky motoru.

Cívky motoru jsou pevné a přehodit nejdou.

Vždycky se přepojují pouze přívodní vodiče na jednotlivé konce cívek.

Ale stejně bys musel nakreslit kompletní zapojení včetně stykačů a ještě si tam nějak označit směr točivého pole.

Víc ti k tomu nepovím, protože jsem laik.

fidda
Dobrý den,
chtěl bych to pochopit z důvodu, že jsem se asi před půl rokem setkal s dovezeným 3fáz motorem, kde jsem musel svorky přehodit, protože V1 a V2 byly na svorkovnici naproti sobě. Já jsem v tu chvíli netušil, že kdybych to přehodil špatně, mohlo by se stát, že by se motor po spuštění z Y do D měl tendenci při přepnutí do D točit opačně.
Chtěl bych to pochopit, jak to v tomto případě proměřit, jak cívky, ty už jsou mi teď jasné,zdí být podle obrázků,ale jak to zfázovat, aby se při rozběhu do Y a pak do D, točil stejným směrem?

hodnocení

0x

Zapojte stejně jako na původním motoru. Označení svorkovnice by mělo být stejné i když není čitelné. Je to dáno z výroby, pokud to není nějakou úpravou změněno.

doplněno 05.03.20 12:44:

Jestli chceš vědět něco o motorech, tak se podívej sem. Zdá se to snadné, ale i konstrukce el. motorů je "věda".

fidda
hodnocení

Jo dobře, zapojím ho tak, ale stejně mě to zajímá, pokud by se to přehodilo, stalo by se něco?

Možností je více, buď to poběží, nebo bude motor vrčet a hřát se, nebo to bouchne a vyrazí jištění. To záleží jak by to bylo chybně zapojené.

hop®
hodnocení

0x

Chtělo by to zjistit, jak je to zapojené, při metodě "pokus-omyl" musíte být opatrný..
Rozběh typu hvězda/trojúhelník je dodnes u větších motorů běžný, je řešen přepínačem nebo (jako asi ve vašem případě) stykači v rozvaděči. Jen mne zarážejí ty dva kabely, pro funkci přepínání Y/D stačí tři fáze + nula, to jsou čtyři dráty mezi přepínačem (rozvaděčem) a motorem. Pro bezpečnost je tam ještě zelenožlutá zem, ale ta není nutná pro funkci. Ten "osmidrát" by chtělo "dekódovat", aby bylo jasné co kam vede. Možná by pomohla fotka svorkovnice...

No tak to mi ukaž zapojení rozběhu hvězda-trojúhelník se třemi vodiči (a to čtvrté není nula, ale vodič ochranný), nula se do 3f motoru vůbec nezapojuje.
Vždycky se to řeší dvěma kabely nebo jedním vícežilovým, ale potřebuješ tam 2x 3 fáze.
hop®

@mikihans: Máš pravdu, omlouvám se za špatnou radu. *palec*
Zmátlo mě zapojení jedné mašiny, která měla spouštění na zdi, ale uvnitř u motoru bylo přepínání řešené stykačem, sorry...

fidda
hodnocení

Dobrý den,
je to možné brát tak, že je to označené na víčku svorkovnice, které svorky jsou U1,V1,W1 a U2,V2,W2 , ale když je průchodka do svorkovnice, tak hned naproti ní by měly být svorky U1,V1,W1 nebo to není pravidlo?
Jinak do svorkovnice motoru vedou dva kabely ze stykačového zapojení z rozvaděče, kdy je na každou svorku v motoru připojena jedna žíla, tj. 6žil + 2žíly ZŽ propojeny k zemnící svorce motoru.
Děkuji za radu
Mimochodem určitě je na svorkovnici proti sobě U1 a U2? Zpravidla bývají proti sobě svorky, které se připojí na stejnou fázi, tedy konce různých vinutí. U1-W2, V1-U2, W1-V2
fidda
hodnocení

Nejsou naproti stejné písmena, je to tak jak píšete.
Co by se tedy stalo když bych zaměnil připojení svorek U1,V1,W1 za U2,V2,W2?

fidda
hodnocení

0x
Opravdu tady není nikdo kdo tomu rozumí a vysvětlil by mi co při zapojování přeměřit a udělat, aby se nemohlo stát, že se motor při přepnutí z Y do D bude točit naopak?
Děkuju za radu

panove nejlepši je to nafazovat na žarovku ale to musiš znat

Museli bychom vidět a sami přezkoušet konkrétní motor a podle toho postupovat. A záleží také napřepínači. Není to práce pro amatéra, který tomu nerozumí. Pro odborníka stačí pro zapojení dvojpólová zkoušečka (vadaska).

hodnocení

0x

Nevím co chceš vysvětlovat, zapoj to přesně tak jak je na obrázku, vodiče bys mohl mít barevně označené, nebo si je zkoušečkou , třeba zkoušečkou obvodů prozvoň...

Zapojení 3 fázového motoru #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]