Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
V krabici v kuchyni je normálně 400V 3N. Neboli 5 drátů - Žlutozelený, Modrý, Černý, Šedý, Hnědý.
Jenže varná deska Beko HIC 64401 přišla z výroby připravená pro připojení 400V 2N ! Nejvíc mě tam mate to spojení Modrý+Hnědý do jedné svorky. Protože v tom návodu píší Blue+Neutral, z čehož mi vyplývá, že Neutralem myslí Hnědý (když Šedý a Černý jsou použity na L1 a L2). Zapojení od nich vidíte v příloze (bekoHIC64401.png) a fyzicky je to opravdu na straně desky zapojeno tak, na straně volných konců vodičů jsou k sobě Modrý+Hnědý svázány bužírkou.
Takže jak to zapojit na 400V 3N? Já osobně bych ten Hnědý vodič na straně desky odpojil od té společné svorky, kde je s Modrým vodičem a připojil ho na tu jedinou třetí volnou svorku na straně fází. Takhle to mám u své desky Amica DS6401 (příloha amicaDS6401.png) a funguje to. Ta přišla bez vodiče, takže jsem v tom žádnou vědu nehledal a zapojil všechny fáze a ochrany na samostatné svorky a pak na stejné barvy v krabici.
Ale u toho Beko mě mate, že jsou ty dva vodiče spojené a nikde se nepíše o možnosti připojit to na 400V 3N (resp. možná se správně píše 400V 3PEN? když je ve zdi 5 drátů?). Tudíž já nevím, jestli je ta prázdná svorka na varné desce vůbec někam uvnitř připojena (asi ano, protože v té šesté nepřipojené svorce není ani šroubek, a na té prázdné svorce ano) a jestli tím odloučením Modrého a Hnědého něco nezkazím?
Pokud by musely Modrý a Hnědý zůstat spolu, tak budu ignorovat v krabici Wago spojku s Hnědým vodičem? A připojím Modrý a Hnědý od desky na Modrou Wago spojku v krabici?
Děkuji za radu.
Stejně asi řeknu tomu šťastnému majiteli Beka, ať mu to zapojí montážní technik kvůli razítku do záručáku, ale když už jsem se k tomu "problému" nachomítl, tak mě zajímá, jak je to správně.
Petr
Dobrý den.
Ano, to bude správná odpověď. Ty dva dráty jsou M+H jsou spojeny kvůli proudové zatižitelnosti a přeznačeny jsou modrou tak, že jsou společně vloženy do velmi volné modré bužírky, což mi nedošlo, že bych to měl považovat za přeznačení.
Tu barevnou hnědou malůvku jsem vám tam dočmáral já, právě proto, abyste viděli, jaké barvy fyzických vodičů jsou na tom jejich černobílém vyobrazení pospolu.
Taky jsem psal, že jim to bude muset tak jako tak zapojit elektrikář kvůli razítku na záručák a já se ptám už jen ze zvědavosti.
Ale jedno jádro dotazu bylo také v tom, jestli někdo zná vnitřní zapojení uvnitř desky a jestli by nešlo tedy tu desku zapojit každý drát samostatně, tzn. ten Hnědý oddělit od toho Modrého, připojit ho na straně desky na tu samostatnou svorku, která je osazena šroubkem (proč asi?) a na straně krabice na Hnědý.
Je mi líto, jestli se Vás můj dotaz na zapojení v diskuzi na poradte.cz nějak dotkl...
PV
@acer1968:Zdravím, dotaz se mne nijak nedotkl, spíš já se omlouvám za svoji docela hrubou reakci, bohužel mám špatné zkušenosti s lidmi, kteří si doma něco kutilsky vytvoří a pak brečí nad výsledkem. A v oboru elektřiny mohou být následky podobného kutilství až fatální.
A k dotazu: Většina desek využívá sdružené napětí 400V, ale jen dvoufázové. Třífázové varné desky jsou podle mých zkušeností spíše výjimkou. Proto možná někdo ten "zbytečný" hnědý vodič použil na posílení nuláku. Ale je to zbytečné, při provozu varné desky jde většina proudu právě mezi těmi fázemi, nulák je tam především kvůli ovládací elektronice, které bohatě stačí fázové napětí 230V a která má zanedbatelný odběr. Já osobně bych ten jeden fázový vodič zaizoloval a nezapojil, jako posílení nuláku je to zbytečnost a jeho přeznačení je jen matoucí, a tím nebezpečné.
P.S.: Docela by mne zajímalo, jak si s tím poradí ten elektrikář...
Jen dvě fáze a nulák. Ta hnědá 1,5 je prostě připojena paralelně k modré kvůli proudové zatížitelnosti - odpovídá to pak cca čtyřce vodiči. takže v krabici by bylo připojení černá-černá, šedá-šedá, zž-zž, hnědá nezapojena, hnědý a modrý z kabelu na modrou (přeznačit ! ať to není úplná prasárna) a na straně spotřebiče pak také hn+m spojené.
Použil bych raději rovnou kabel CGSG 4Gx4
Ano, díky. Viz. moje reakce na hopa ohledně přeznačení kabelu. Nedošlo mi, že ta extrémně volná modrá bužírka, do které by se vešly ještě tři další kabely a která na straně desky hodně volně obepínala M+H by měla zřejmě znamenat přeznačení.
Jak se hop podivuje nad tím, že neviděl desku, kde už by byl kabel namontován z výroby, tak to mě právě taky zmátlo. Ale oni to vyndali přede mnou z krabice i s kabelem takto zapojeným na straně desky, nutno podotknout, že z krabice již předtím otevřené a tudíž už neoriginálně zabalené. Teprve po Vašich radách mě napadlo tu krabici prohledat znovu a najít tam druhý kus té volné modré bužírky, která se tedy zřejmě svlékla z té dvojice volných M+H konců kabelu.
PV
Přívod ve zdi je standardně CYKY-J 5x2,5. Ve zdi by měla být krabice se svorkovnicí (případně "sporáková kombinace", ale ta už není v módě) a od ní CYSY-J 5x1,5. Podmínky pro pevná a pohyblivá vedení jsou jiné. Pokud máte VD na dvě fáze a třetí fázi použijete na troubu, je trošku problém s jištěním kabelu, každý revizák má jiný názor jak to zapojit...
Nevím co myslíte tím zapojením "naprimo", ale ve zdi má být kabel "s dráty" a mezi zdí a deskou má být kabel "s licnou"...
@honzas1:
- Přívod od sporákové kombinace nemá být přímo ve zdi, ale v chráničce (husím krku). ..
- Vadí i půlmetr k VD, vede spodní skříňkou a není zajištěno, aby s ním nikdo opakovaně nehnul...
- V SDK podhledu se CYKY jednou položí a zapojí, asi tam nikdo moc často neleze, aby s kabelem manipuloval...
- Klidně se můžeš zasmát či vysmát, čemu chceš, vždyť máme demokracii...
- Souhlasím s tím, že je na palici, když si každý dělá co chce...
- Havárka jsou pitomci, kteří dostali kulaté razítko, a najednou si myslí, že sežrali Šalomounovo hovno...
- Ohledně mého revizáka a jeho znalostí bych ve Tvém případě raději držel ústa, ne každý "revizák" je zaměstnancem TIČRu a provádí školení a zkoušky revizáků...
- HOWGH !
CYKY použt jde pro přívod poddajný, tedy tam kde se se spotřebičem hýbe jen občas...což bych řekl že zabudovaná varná deska splňuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.