Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trafo místo AAA baterií

Od: petr93 odpovědí: 19 změna:
Ahoj všem, má­me do­ma to­hle svět­lo ( htt­ps:// www. lid l- sho p. cz/ ...*&pos=14&ori­g­Pos=14&page=1&pageSi­ze=18&ori­g­PageSi­ze=18&si­mi=97[dot]72&mas­te­rId=100275786 )
Je na­pá­je­no 6xA­AA 1,5v.
Na­pá­jel sem ko­nek­tor a při­po­jil tra­fo 9v a svět­lo přes­to ne­sví­tí, do­ká­že mi ně­kdo po­ra­dit jak to udě­lat správ­ně aby by­lo svět­lo na­pá­je­né ze sí­tě mís­to ba­te­rií? Dí­ky za ra­dy

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Samozřejmě nemůže svítit na střídavý proud!

K trafu by byl potřeba usměrňovač.Možná by stačila jen dioda.Také by pomohla nabíječka do tabletu,či mobilu na 9 V

JABRAKA

Je to LED svítidlo! Střídavé napájení správných parametrů mu nevadí, LEDky si ho usměrní samy!

Nechci se sáhodlouze rozepisovat, proto píši jen stručně o principu.

Usměrní ni ho sami ale svítí mizermě a je to diletantsví...

hodnocení

0x

1. Nějak inteligentně vložený odkaz by nebyl?

2. Kefalín, povedzte, čo vy si predstavujete pod takým slovom trafo?

doplněno 02.02.20 12:31:

To jsem si myslel: To, co máte na fotografii není trafo. Nebo minimálně to není jen trafo. Jde o zdroj stejnosměrného napětí, potud tedy OK.

To, že jste připájel konektor, si máme vysvětlit jak? Jste si jistý, že jste dodržel polaritu a že je konektor připojený na správné kontakty baterií? Je 6x1,5V opravdu 9V, tj. nejsou některé články zapojeny paralelně?

petr93
hodnocení

rv*

No a jde + na + a - na -?

To co je nejdůležitější, zde uvedeno není (ani v odkazu, kde je řada zbytečných údajů, jen ne ty hlavní). Napětí a příkon svítidla, že je na baterky je sice jisté, ale hlavní by byl štítek svítidla, kde by měly být všechny důležité parametry.

petr93
hodnocení

Bohužel na štítku informace nejsou je tam pouze 6x 1,5 AAA.
Ono se světlo rozsvití po mém zapojení ale velice slabě..

Každý kvalitní spotřebič štítek má, protože je to důležitá záležitost (je to "rodný list" zařízení). Zde si můžeme udělat obrázek, co to je zač...

hodnocení

0x

To trafo není trafo, ale spínaný zdroj - napětí 9VDC je v pořádku, ale předpokládám, že 300mA je příliš málo. Prostě to chce výkonnější zdroj.

Slušný článek AAA má kapacitu 800-1000 mAh. Při sériovém zapojení článků a tedy výsledném napájecím napětí 9V by tedy, za předpokladu, že nestačí zdroj 300 mA vydrželo světlo svítit nějaké 2-3 hodiny? Ta nejobyčejnější baterie stojí nějakých 9 Kč x 6 = 54 Kč. To tedy máme řádově nějakejch 20 Kč za hodinu provozu. Pěkně děkuju.Tolik by nesežral lustr se starejma stowattovejma žárovkama. Otázkou je, jestli světlo nemá nějakou náběhovou špičku odběru proudu, potom by to snad mělo logiku.

hodnocení

0x

Mám doma podobné osvětlovací těleso (3x LED světlo v jedné liště). Je také z LIDLu, ovšem již nejméně 5 let staré. Je napájeno 6x1,5V AAA, ovšem baterie jsou 2x3 a světlo svítí stejně intenzivně i jen na 3 baterie, tedy je na 4,5V. 6 baterií zapojených 2x3 paralelně je patrně jen pro zvýšení výdrže. Svítidlo má štítek, ovšem s informacemi takovými, jaké uvádíte i vy. Myslím, že svítidlo tazatele bude zapojené stejně.

Znamená to zkusit svítidlo připojit na zdroj 4,5V ss, vyhovět by mohla i nabíječka mobilu 5V s dostatečným max. proudem.

petr93
hodnocení

Dobře, nabíječek mám doma spoustu, jaký proud by tedy měl být dostačující?
Díky
Odkaz mi to neotevřelo tak jen trocha teorie. Pokud tam vidíš jednotlivé ledky
LED SMD 5050 typická svítivost 700 mcd při 20 mA; 3,2 V; max proud 60 mA. Čip 5050 je složený ze tří 3528. To jsou dva nejpoužívanější. Když spočítáš kolik ledek tam máš dobereš se k potřebnému proudu. 3528 má tvar obdélníčku a jen dvě nožičky 5050 jsou čtverečky. Další možnost je, že tam máš čip složený z více ledek. Tam už se to těžko dopočítává ale většina svítilen na tužkové baterie mívá COB 0.3W

bazzx*
hodnocení

0x

Zdravím, řeším stejný problém se stejným světlem z Lidlu spínaným pohybem. 6x1,5V AAA baterie mi dlouho nevydrží, používám nabíjecí 1000 mAh. Rád bych, kdyby někdo poradil přímo konkrétní adaptér do zásuvky. Pochopil jsem, že je nutné mít 4,5V (měl jsem za to, že potřebuji 9V a světlo jsem si zřejmě odpálil - začalo se z něj kouřit a už nefunguje) ale nevím jaký zvolit proud, těch adaptérů je na internetu plno.

(samozřejmě pořídím nové světlo)

Díky za každou radu.

doplněno 09.01.23 09:59:

Děkuji, myslíte že můžu pořídit tuhle?

laskakit.cz/...

Pokud ano, pořídil bych samici toho konektoru a pak to napájet na + a - stejné řady baterií?

Začal bych na 1A, pokud by se hřálo, pak dát 2A. Ale 1A by mělo i s rezervou stačit.
bazzx*

Děkuji, myslíte že můžu pořídit tuhle?

laskakit.cz/...

Pokud ano, pořídil bych samici toho konektoru a pak to napájet na + a - stejné řady baterií?

bazzx*

atexkom.com/...

Nebo spíše tohle?

Nekupujte nic na zkoušku. Nejdřív změřte proud a pak teprve vybírejte zdroj, který bude mít stejné napětí a o něco větší maximální proud.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]