Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

12V LED - náhrada za halog. žárovky

Od: sollik* odpovědí: 18 změna:

Prosím o radu:

V kuchyni nad linkou máme osvětlení z Ikea - halogenové 10W bodovky (celkem 9 ks) s trafem viz. foto.

Na jednom trafu je připojeno 5 kusů na druhém 4 kusy. Klasické halogenové žárovky s paticí G4 jsou čím dál tíž k sehnání a navíc tato světla svítí téměř každý den a dost dlouhou dobu - vysoká spotřeba elektřiny.

Rád bych praskající halogenky nahradil postupně LED žárovkami. Je mi jasné, že musím shánět žárovky 12V na střídavé napětí (AC?).

Ale co ty Watty? Na trafu píší 10-60W, ale LED žárovky mají jakožto náhrada 3W. Nebude to problém?

Díky.

12V LED - náhrada za halog. žárovky
12V LED - náhrada za halog. žárovky #2

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Teoreticky by se na tyto elektronické transformátory určené pro halogeny LED svítidla zapojovat neměla. Generují totiž zpravidla signál o kmitočtu desítek kHz, který má garantovanou efektivní hodnotu napětí a testovány jsou pro odporovou zátěž. AC LED, které koupíte, budou zřejme určené pro 50/60 Hz sinus a z principu zapojení je pro ně určující spíše hodnota špičkového napětí. Takže správně byste měl koupit i zdroj určený pro LED a osobně bych to na vašem místě udělal, ty ceny nejsou tak vysoké. Jinak reálně vám to s největší pravděpodobností bude svítit i původními zdroji, ale není to formálně správně.

hodnocení

0x
10-60W je to v součtu, tedy minimálně 4 kusy 3W žárovek na trafo.
sollik*
hodnocení

Moc díky za informaci.

P.S. dnes jsem byl koupit ten kabel na prodloužení který jsem řešil ve vláknu poradte.cz/...

Nakonec nezbylo než pořídit oněch 0,35 mm2, ten jediný měl prodejce jako 4-linku na prodejně. Ale stejně jako Vy mě ubezpečil, že 0,35 mm2 bude v pohodě, kór když na tom nebude celých 5 metrů. Takže díky Vám ;)

hodnocení

0x

Tady AC/DC LED na 12V, 7,5W jako příklad...ale jiná patice..hledejte napájení AC/DC

hodnocení

0x

Na watty se vykašli - watty v tom případě říkají, kolik maximálně to trafo utáhne. Prostě kup LED žárovky se stejnou paticí a napětím. O střídavý / stejnosměrný se taky nemusíš starat, LED žárovky jsou dělané tak aby to fungovalo (mají miniaturní elektroniku která řeší napětí i polaritu). U LED žárovek je většinou psáno, jakou wattáž žárovky nahrazují - je to naprosto imaginární číslo, skutečný elektrický výkon je mnohem menší.

To bude velké zklamání... většině ledek není jedno AC/DC... na AC mi nefungovaly. Minimum 10W zase říká, že když tam zapojím odběr jen 5W, tak ledky budou jen slabě světélkovat. Pokud nebude splněn odběr 10W je potřeba nechat v obvodu jednu původní halogenku jinak to nebude fugovat. Taky vyzkoušeno.

Vídím to na nové trafo vhodné pro LED. Není to velká investice...

111®
hodnocení

0x

než se drbat s nejistým výsledkem s LED AC/DC, je lépe koupit příslušmé trafo protože je to úplně jiný typ zdroje...

sollik*
hodnocení

Všem děkuji za rady. Zvažoval jsem pořízení toho nového 12V trafa pro LED, prohlížel stránky které sem vložil "nonek", ale nějak jsem se v tom nevyznal, spousta z nich má jen jeden výstup.

Myslím si to správně, že když: potřebuji napájet 9x3W LED koupím trafo s výkonem minimálně 27W a LED-ky zapojím "vedle sebe" např. pomocí čokolády nebo Wago svorky?

LED zapojite paralelne. Napr. pomocou tej cokolady.

111®
hodnocení

0x

zdroj o trochu silnější než je výpočet, ano zapojíte paralelně pomocí Wago

Zdroj se bere o 20% silnější. Pro dlouhodobé svícení dokonce o 30%.

rv*
hodnocení

0x

A není lepší přejít rovnou na LED 230V? aliexpress.com/...

111®
hodnocení

0x

Jak to můžeš dooručit , když nevíš jaké má objímky, pokud na 12V tak je to předmět II. třídy a nemá to zemění, takže tam LED na 23OV nsmí dát, to by ty objímky musely být 1.třídy!

111@ ale rv navrhuje podhledová svítidla na 230V, NE žárovky s paticí...akorát ,jaká tam má ta současná, jaký průměr a kolik místa okolo...

sollik*
hodnocení

@rv: Díky za tip, ale to by se mi tam nevešlo. Resp. musel bych upravovat skříňky a to se mi nechce *smich* Mám na skříňkách dvojité dno - lamino 2x18 mm a přívodní vodič vede ke každé bodovce v drážce v tomto dvojitém dně.

Ještě mě napadla jedna věc: když budu pořizovat nový zdroj pro LED žárovky 3W tedy o výkonu 9x3W + 20% (díky claymane) a pak bych zjistil, že 3W svítí málo budu muset pořídit 5W LED žárovky a koupit i nový zdroj. Byl by problém, kdybych rovnou koupil zdroj pro 9x5W + 20% a svítil těmi slabšími 3W LEDkami?

Pravdepodobne to nebude problem. Dajte ale pozor na to, ze niektore tieto zdroje maju okrem maximalneho aj minimalny odber, pri ktorom funguju. Ak ho nedosiahnete, tak to nemusi svietit. Ja to doma lizem zo spodu. Jedno svetlo odislo a prestala svietit cela linka, pretoze to uz nedosiahlo na minimalny prikon.

111®
hodnocení

0x

koupit silnější zdroj není na závadu, ale domnívám se že bude dobré nakupovat podle parametrů Halogenu:

Žárovka halogen 12V/10W,patice G4

světelný tok 150lm, životnost-2000hod.,chromatičnost 2800K

Takže hledejte LED se stejným světelným tokem a chromatičností, výkon je ta poslední hodnota ale podle ní si pak dopočítejte trafo.
pozor opálový kryt svítivost snižuje

praded
hodnocení

0x

Pokud budete kupovat LEDky,neberte Polské! Velmi rychle ztrácejí svítivost!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]