Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je špatně?

Od: jasan® odpovědí: 24 změna:

Poradí mi někdo ohledně domácího zvonku? Při malování jsem odmontoval zvonek ze zdi a po zpětné montáži a zapojení zvonek nezvoní. Nevím zda tam něco přiohnout nebo co s tím. Děkuji za každou radu.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Především změřit, jestli jde do zvonku vůbec nějaké napětí, tím bych začal. Pokud ano, zkusil bych laborovat s kladívkem, jednak očistit ten kontakt u planžety, a ttéž přijde mi nějaké moc ohnuté od cívky elektromagnetu, takže je možné, že se nedokáže přitáhnout. Zkuste tomu kladívku pomoci prstem, jestli bude mít snahu se přitáhnout ke zvonku.

Není na tom kladívku náhodou fáze *smich*

Tak proti gustu žádný dyšputát, ale běžně se do toho zvonku pouští 6-8VAC úřes trafo, ale spousta lidí si vystačí i s plochou baterkou :-D

hodnocení

3x
Myslím, že není moc vhodné vzpomínat fázi, později i nulák!
Ten zvonek je výrobek na malé napětí. Využívá buď DC, s využitím prerušovače - Wagnerova kladívka. Nebo je napájený AC, potom (většinou) přes trafo 230V/max. 12V. To trafo orig. zvonkové se používá s odděleným sekundárem, bezpečné.
Potom nepoužívejme výrazy fáze a nulák, protože na svorkách zvonku PROTI ZEMI nic nenaměříme, ani nulák nemá stejný potenciál se zemí.
Na výstupu zv. trafa je jen malé napětí, střídavé.
Držel bych se rady @promon.

Tady to máš i jasně uvedeno, že napětí prochází samotným zvonkem! (pochopitelně i tlačítkem na baráku) ;)

tympolplus.cz/...

hodnocení

2x

Možná by pomohla aspoň fotka toho zvonku. Sice se tu již probírá stojánek na jasnovideckou kouli, ale koule tady zatím pořád není. Prostě - málo informací!

hodnocení

omlouvám se na foto jsem zapoměl

Co je špatně?

Musíte očistit smirkovým papírem ten kontakt, který se rozepne při dotyku paličky o zvonek. Zvonkem se dá otáčet, aby se přiblížil paličce a dá se tak naladit zvuk zvonku.

Přívody máte zaliskané barvou jako prasátko. Očistit vodou (odpojit zvonek od proudu pochopitelně).

re4zon
No ja bych se nedivil, kdyby jeden z vodicu byl zlomeny, podle uhlu nejspis nulak.

Pánové, já jsem koupil zvonek ( vybíral jsem ho podle hlasu ) a doma jsem pak zjistil, že je na 230V.

hop®
hodnocení

0x
To je zase dotaz, už ten nadpis...
... já vím co je špatně, je ro rozbitý !
Takže jaký zvonek, na jakých drátech, foto by nebylo?

hodnocení

0x

"Nejede mi auto. Čím to je?" *bzum*

No asi jste něco připojil špatně, ale to Vám takhle nikdo nepoví. Co takhle přiložit fotku svorek zvonku s připojenými dráty?

111®
hodnocení

0x

to vypadá že zvonek byl rozebrán, přtlačte paliččku k cimbálu a udělejte foto v tomto stavu

jenicek*
Já bych si spíše tipnul na přerušený vodič,ale který to je,bůh ví :) . Máte měřák aby jste změřil zda je na vodičích napětí po sepnutí tlačítka?

hodnocení

0x
Není vhodné vzpominat fázi, později i nulák!
Ten zvonek je výrobek na malé napětí. Teda využívá buď DC, s využitím prerušovače - Wagnerova kladívka. Nebo je napájený AC, potom (většinou) přes trafo 230V/max. 12V. To trafo orig. zvonkové se používá s odděleným sekundárem, teda bezpečné.
Potom nepoužívejme výrazy fáze a nulák, protože na svorkách zvonku proti zemi nic nenaměříme, ani nulák nemá stejný potenciál se zemí.
Na výstupu zv. trafa je jen napětí, střídavé.
Planžeta je dost ohnutá, kotva daleko od jádra. Napětí může být malé... Starší trafa dávají jen 3-5-8 V.

Hejkale, asi tě zklamu. Jsou i zvonky na 230V AC v tomto provedení. Ovšem z minulé doby. Zapojení hliníkovými vodiči to dost nasvědčuje.

berger*

Kristepane! Gumídku,to jako že v tomto zvonku může být 230 V?*sok*. Já na ně běžně sahám a nikdy mně ani nenapadlo to měřit. Ode dneška asi beru vadasku i při otevírání konzervy...*smich*

Jeden takový bakeliťák mám doma a ano. Sám jsem byl překvapen, proč mě brní.

Jsou zvonky na 230V AC a 8V AC (tedy ty s tou odkrytou paličkou).

Bohužel trpí na jiskření a ojiskřuje se jim kontakt.

Ty moderní na 230V AC jsou více izolované a navíc nemají na zvonku živou fázi. Funguje to na tom principu, že je tam cívka a uvnitř cívky se střídavě vtahuje a vytahuje jádro (jako třeba takový kanón) a to jádro ťuká do zvonku. Nikde nic nejiskří a je bezpečný.

Takže jen tyhle prehistorické zvonky viz tazatel mohou být i na 230V AC a nebo ten v odkazu, co jsem dal.

Proud jde na pohiblivý jiskřící kontakt a ten je vodivě spojen i s paličkou pochopitelně.

berger*
No pěkně,tak jo. Gumídku,z Vašeho odkazu jsem okopíroval větu - "V případě, že na napětí 230 V zapojíte zvonek na 8 V, dojde po přivedení napětí k zničení cívky zvonku, v opačném případě, tedy pokud zapojíte zvonek na 8 V do sítě 230 V nebude fungovat. " Cooo? Čtu to blbě? *nevi*

V případě, že na napětí 230 V zapojíte zvonek na 8 V, dojde po přivedení napětí k zničení cívky zvonku, v opačném případě, tedy pokud zapojíte zvonek na 8 V do sítě 230 V nebude fungovat.

V první větě je kombinace, kdy si koupíš 8V zvonek a prdneš ho do sítě na 230V -> shoří cívka

... jo mají tam chybu. Mělo tam být, že pokud 230V zvonek zapojíte na 8V, tak nebude zvonit.

Tento jsem měl a byl opravdu na 230V AC

ostatni.bazos.cz/...

ostatni.bazos.cz/...

Je to vidět i na cívkách, kdy je tam velmi mnoho závitů tenkým drátkem na dvou cívkách. Ten ti na 8V AC nezazvoní...;)

ja1
hodnocení

0x

Může být utržený drátek od některé svorky k cívce elektromagnetu

hodnocení

0x
Napětí prochází nejen kabeláží ...
je dost nešťastná formulace v tom odkazu od gumídka. Není to ovšem jeho chyba.
Napětí můžeme naměřit mezi dvěma body, třeba na svorkách zdroje, nebo v tomto obvodu na svorkách rozpojeného tlačítka.
Lepší by bylo psát o protékání proudu celým obvodem. Jemu je potřebné přizpůsobit parametry tlačítka, vodičů, zdroje, cívky...
I nadále jsem přesvědčený, že
ten zvonek na obrázku je na malé napětí. Vznikl v době, kdy už konstruktéři dbali na ochranu před nebezpečným dotykem.
Např. moje-elektro.cz/...
Využívá na DC potřebný prerušovač. Prerušovač ale nevadí při napájení AC, přes trafo, s ODDĚLENÝM sekundárem, teda bezpečným.
Proto píši, že pro zvonkový obvod za transformátorem nesedí výrazy fáze a nulák, protože na svorkách zvonku PROTI ZEMI v oddělené soustavě nic nenaměříme, ani nulák nemá stejný potenciál se zemí. Ty dvě barvy drátů mohou být zavádějící.
Bohužel tazatel nedodal základní informace o napájení zvonku. Nebo údaje ze štítku zvonku, přítomnosť trafa a pod. Potom by se i jednoduše lépe radilo.

Tak už jsem tě pochopil.

Možná, kdyby tazatel věděl o existenci případného trafa a údajích zvonku, tak závadu odhalí sám. Těžko říct. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]