Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám na věži koaxiální vstup pro FM rádio, jako anténa je tam momentálně připojem pouze drát na střed konektoru. Příjem rádia je ale nic moc. Polepším si, když zapojím do věže přes koaxiální kabel klasickou antému, kterou mám na střeše pro příjem televize? Anténí zásuvka má dvě zdířky, levou využívám pro TV, pravá by měla bát Rádio, bude to fungovat? Nemám možnost to vyzkoušet, věž je pevně instalovaná daleko od anténní zásuvky, vyřešil by to 20m anténní kabel (koaxiál), ale nerad bych ho kupoval zbytečně, proto bych potřeboval poradit zda to bude fungovat?
Děkuji za radu
Můžete to zkusit, ale TV anténa není vhodná pro příjem FM vysílání, protože se jedná o jiné frekvenční pásmo, navíc tam může být zesilovač či člen, který potlačí ostatní pásma.
Aby to korektně fungovalo, musel byste mít na střeše anténu pro VKV a slučovač z obou antén (TV a Rádio) do jednoho koaxiálu, to pak totiž zásuvka zase rozdělí do dvou konektorů. Pokud není anténa, není ani signál a tím pádem nemá co ze zdířky ve zdi jít.
Děkuji za radu,
uvažoval jsem o tzv. dipolu, který je ke koupi s koaxiální koncovkou nebo o aktivní FM anteně se zesilovačem, pak mě napadla ta možnost s TV antenou. Ten Dipol je za pár korun, ale netuším jestli pomůže a aktivní FM anténa se zesilovačem musí být zase připojena ke zdroji, což moc nechci, raději bych něco co nemusí být v zásuvce?
Nechtěl jsem sice nic do zásuvky, ale nejspíš vezmu tuhle tsbohemia.cz/... je přímo na FM což potřebuji a má solidní zesílení.
jenže to všechno má háček. Totiž, že to co anténa nedodá, žádný zesilovač nedožene. Proto jsem nejdříve doporučil druhý drát připojit na objímku koax vstupu, jestli se to zlepší..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.