Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pájení nepájitelného vývodu

Od: mikihans® odpovědí: 15 změna:

Ahoj, název asi zní trochu divně, ale jde mi o tohle. Mám žárovičky určené do patice do auta (12V 2W - viz foto), které bych potřeboval připájet přímo do DPS. Bohužel netuším co to je za materiál, ale pájka na to vůbec nechytá. Používám Sn62Pb37Cu1 a běžnou kalafunu. Zkoušel jsem vývody i oškrábat nožem, zda na tom není nějaká vrstva nečeho, ale nijak znatelně to nepomohlo. Netušíte někdo, jak na to? Nějaká pájecí kyselina? S těmi bohužel zatím nemám zkušenosti, tak kdybyste mohli případně nějakou konkrétní doporučit, se kterou máte dobrou zkušenost, budu rád :) díky

PS: opravdu to potřebuji připájet přímo do DPS, nemůžu si dovolit tam dávat z důvodu prostoru a estetiky patice.

Pájení nepájitelného vývodu

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fran56ris*
hodnocení

5x

Vyzkoušet kyselinu solnou. Normálně se prodává a používá na letování

HCl je v drogerii.

fran56ris*
16.01.20 22:46

Tuhle

Pájení nepájitelného vývodu #2
hodnocení

Díky, určitě vyzkouším. Možná ještě nějakou najdu doma, od posledního čištění záchodu :-D

Smiřte se s tím, že tyhle dráty nejsou pájitelné ničím. Kyselinou jim nanejvýš ublížíte, ta se hodí tak na pájení okapů (projeví se třeba až po 1/2 roce). Jediná možnost je pájet "na tvrdo" (mosazí), nebo svařovat, což je v tomhle případě neproveditelné (v jednom typu sovětské televize z 60 let tak byly svařované spoje součástek).

Možná by šlo na dráty nalisovat dutinky, určené pro laněné vodiče a ty potom běžně připájet.

hodnocení

Díky za tip. Dutinky mě nenapadly, určitě vyzkouším. Bude to teda titěrná práce vzhledem k velikosti vývodů a asi bude nutné převrtat otvory v dps na větší, ale zatím se to jeví jako nejschůdnější řešení.

jabraka*
hodnocení

2x

Tyto vývody jsou určitě z nekorodujícího materiálu,odolného vysokým teplotám.Obešel bych to použitím nějaké patice,do které by se vývody zasunuly.

skarab.cz/...

JABRAKA

hodnocení

Toho jsem se obávál. Bohužel je deska navržena tak, že tam žádná patice už nevejde. Tohle jsem při návrhu asi trochu podcenil :) nějak to budu muset vymyslet.

hodnocení

0x

Proč tam vlastně dáváte klasickou žárovečku? Dát tam LEDkuovou by bylojednoduší a její kontaktní plošky by měly jít pájet bez problémů.

hodnocení

Protože mi právě šlo to o jednou vytvořit něco ještě s klasickými žárovičkami, napájené budou navíc nižším napětím, šlo mi o hezkou barvu světla a plynulé rozsvěcování a zhasínání bez nutnosti použít nějakou PWM regulaci. Má jít pouze o efekt a výrobek má být čistě dekorační, kdyby šlo o funkčnost, samozřejmě by tam už dávno byly LEDky :)

Jen jsem si asi vybral na tento účel špatný typ žároviček, vyhovovaly velikostně, tak jsem do nich šel.

111®
hodnocení

0x

pozor na dutinky, ty jsou oniklované takže moc pájet nejdou

hodnocení

0x

Malo by to ísť kyselinou chlorovadíkovou,ako už tu bolo napísané. Keďže píšete,že tam máte málo priestoru,tak čo skúsiť rozrezať mosadzný kus z čokoládky na polovicu,pripájkovať ho na dosku a tú žiarovku tam jednoducho priskrutkovať.

111®
hodnocení

0x

jenže kyselina chlorovodíková se musí nejdříve redukovat.. nedá se použít be úprav..mohl by zkusit pájet na novoduru, případně acylpirinu...

viktors
hodnocení

0x

Dutinku a zamáčknout nebo pevně ovinout měděným drátem a doufat.
Anebo zkusit prohrabat šrot, jestli by se nedal použít holý kontakt z nějaké patice, svorky.

asd1
hodnocení

0x

Nejde pájet = lisovat. Stačí malé U z měděného drátu nebo z proužku plechu , kleštěma zmáčnout na drátky od žárovky a pak to připájet na desku...

111®
hodnocení

0x

nejde použít něco z tohoto sortimentu? conrad.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]