Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může začít hořet elektrická zásuvka?

Od: jankaw odpovědí: 19 změna:
Chtěla bych se zeptat, zda může začit hořet z El.zásuvky.Bydlim v paneláku a el.rozvody máme v hliníku.Slyšela jsem od známé,že může z ničeho nic začít hořet z El.zásuvky.
Děkuji za vaše názory.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Může, ale je to poměrně pouze vyjímečné a musí být k tomu vytvořeny určité předpoklady. Běžně dochází ke "škvaření" připojení vodičů a izolačního materiálu v zásuvce, které je většinou cítit (smrad škvařícího se bakelitu, nebo umělých hmot) a někdy i slyšet (jemné prskání). K tomuto dochází ale pouze v případě, že je na zásuvku něco připojeno a prochází jejími kontakty proud. A jeli zásuvka překryta třeba závěsem, záclonou a podobně, nebo zaházená třeba oděvy, pak by zdrojem požáru mohla být. Ale jinak většinou dojde, po určité době, k seškvaření izolačního podkladu spoje v zásuvce (mimo keramické) a pak ke zkratu. A pokud je obvod správně odjištěn, přeruší se tento obvod a dále se již nemůže nic stát. Pokud je spodek keramický (bývaly starší typy), pak dojde k seškvaření vodiče v zásuvce a jeho izolace a spoj se přeruší. Případně se může rovněž stát, že se seškvaří i zásuvková vidlice, do zásuvky vsunutá. Tato nebezpečí se dají eliminovat, u rozvodů hliníkem, občasnou kontrolou a dotažením vodičů v zásuvkách, případně i v instalačních krabicích, jak už podotkli předešlí rádcové. Ovšem při tom pozor, nutno spolehlivě vypnout okruhy jističi, nebo lépe raději hlavním jističem u elektroměru. Nebo požádat raději někoho, kdo je větší odborník. Ale mnoho elektrických instalací, v tomto provedení, funguje dlouho a bude asi dlouho ještě fungovat.

jankaw
hodnocení

Moc Vám děkuji za vaše odpovědi.

joeventil*
hodnocení

4x

ANO možné to je - hlavně u starších instalací ... dokáže hořet ne jen zásuvka - ale i za obývací stěnou zahozená prodlužovačka (plná prachu) co napájí všechny spotřebiče ve stěně ;)

hodnocení

3x
Osobně sem ještě zásuvku hořet neviděl
Viděl sem jí pouze jiskřit a to po té co byly volné spoje
U hliníku stačí jednou za čas dotáhnou šroubky v zásuvce a není čeho se bát

figurek*
hodnocení

3x

Nenechte se strašit. Zásuvka zničehonic hořet nezačne. Varovné signály se objevují dlouho dopředu. Hnědnutí krytky zásuvky, které je zvláště dobře vidět na vnitřní straně, zahřívání, smrádek atd.

Jestli máte obavy z požáru, splašte někde nějakého trochu šikovnějšího chlapa, ať vám zásuvky vyčistí. Je záhodno se občas podívat dovnitř, vymést prach, vyluxovat hmyzí zdechliny, očistit konce drátů, oškrábat zoxidované kontakty a podobně.

hop®
hodnocení

2x

Ano, možné to je. Pokud je to zásuvka, kterou prochází vyšší odběr elektřiny a jsou uvolněné šroubky, tak tam vzniká přechodový odpor, kterým se spoj ohřívá. V kritickém případě může dojít i k požáru, ale naštěstí to jsou výjimečné případy, častěji jen "uhoří" ten drát a pak nejde proud do některých zásuvek
Prevencí je občas vypnout elektřinu, zásuvky odkrytovat, a všechny šroubky zkusit dotáhnout.

hodnocení

0x

Na adresu chlácholitelů, že ne: ALE ANO, JE TO MOŽNÉ! Viděl jsem to, i s hořícím nábytkem. A už vyhořely i celé byty. Dejte si na google třeba: hořící zásuvky ... a pokochejte se. V ostatním odpovídající píší pravdu: vypnout proud a všechny šroubky uvnitř zásuvek dotáhnout. Nebo ještě lépe nejdřív ty zaoxydované konce hliníkových vodičů očistit, mnohé asi najdete opálené, takže už se asi ve vaší zásuvce něco menšího dělo. Ale pozor, neohýbat, ten starý hliník je hodně křehký a snadno se láme. Ale ještě lépe, vyměnit celé rozvody v bytě za nový, měděný. Není třeba zasekávat do zdi, lišty, které se dávají těsně nad podlahu, v podstatě jako lem, stojí pár korun za metr/prodejny nábytku nebo koberců, nebo elektromateriálu/ a vodič 3x2,5 stojí asi 35 Kč/bm. Na světla stačí 3x1,5 mm...navíc se dnes už většinou používají LEDky. A drážku do zdi jenom od podlahy do zásuvky, ta se dá zvládnout i silným šroubovákem a s minimenm bordelu. A nechat udělat revizi odborníkem! Pozor: do bytu kupujte LED teplou bílou barvu světla. Samozřejmě by se do toho neměl pouštět zcela nepoučený laik...elektřina zabíjí! Jéje, to bude kritik!

hop®

Zrovna dělám rekonstrukci elekřiny v panelákovém bytu. Přijdeš mi udělat drážky na kabely a husí krky? Šroubovák ti koupím... *zed*

Být v paneláku, tak bych si nakoupil parapetní žlaby od Legrandu.

Šroubovákem jde dělat drážka leda do plynosilikátu.

berger*

*ee* CYKY 3x2,5 za 35kč/m ... Dodám Vám za 25kč/m,kolik kamionů chcete?Budu v balíku. Kde nakupujete,v baukrámech? To je strašně drahé.

Jak souvisí LED žluté světlo s požáry a nepožáry?

jankaw
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi

jankaw
hodnocení

Ještě mám dotaz ohledně toho, zda může začít hořet, když v el.zásuvce mám dané kryty, jak se dávají, aby do nich děti nic nedali,anebo prodlužovačku s přepínačem,který je vypnutý.Kontrola el.zásuvek -dotahování byla před 5lety.Děkuji

Ne, to nebude hořet. Jen se zapojeným spotřebičem, který bude v provozu. Pokud nebude odběr, nedojde k jiskření, nebo přechodovému odporu.

Milane, může hořet i taková zásuvka, pokud jsou zásuvky nasmyckovane a tohle je třeba prostřední, a na poslední bude mrazák, tak v tom případě dokáže zahoret i zásuvka kde nic připojeno není.

Souhlas s pestem. A problém je, že tazatelka těžko zjistí, jak je el.instalace provedena a zásuvky zapojovány. Ale osobně bych chtěl trochu uklidnit. Jak píš jak123, pochopitelně se stalo, že někde něco takto vyhořelo, to nevylučuji, ale já, za svou cca 50-ti letou praxi revizáka, jsem se, nikde ve svém širokém okolí, s požárem, způsobeným vyhořením zásuvky, nestkal. Ale vypálené zásuvky a instalační krabice a Al vodiče v nich, to jsem občas opravoval. Ono těch el.instalací z let 50-89, s Al vodiči, existuje a bude ještě dlouho sloužit velmi mnoho. Jak říkám, pokud nejsou nějak blízko hořlavé materiály, tak zase tak moc velké nebezpečí nehrozí. ;)

Bohumile, zdravím, jen mimo téma, pamatujete spoje Al drát "kruťáky". Dlouhý drát a zkrouceno? To drželo hodně moc.

Milane, tož "kruťáky" z Al vodičů, pokud myslíš zkroucené dráty v delší délce, to jsem sice viděl, ale poměrně málo a vždy jsem předělal tyto spoje na vhodné svorky. Já osobně nikdy nepoužíval. Ale poměrně hodně jsem se s tím setkal v el.instalcích ještě z let 1945-1955, kdy byly používány sice i vodiče měděné, s průřezy i 0,75 - 1 mm2 a ty byly poměrně často taky kroucené. To bývaly pozůstatky ještě i instalací na 110V. A mohu se "pochlubit", i v našem starém baráčku, z roku 1924, máme část elektroinstalace osvětlení, (přesto že jsem elektrikář) ještě z původních vodičů opředených, Cu průřez 1 mm2, v pancéřových trubkách pod omítkou, z roku asi 1955-7. Ale vše už tedy svorkované. Jištěné 6A jističi a slouží dodnes a bez problémů. *smich**palec2*

Bohumile, takže taky hodně pamatujete, taky jsem to měl podobně. Dlouho to vydrželo, z předválečných let kruťáky drží.

Hezký den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]