Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SMS s interpunkcí mu vadí

Od: liska5 odpovědí: 10 změna:

Poslala jsem švagrovi několik SMS. Když jsem se s ním setkala, tak mi vyčinil, že mu zahlcuji mobil / starou tlačítkovou Nokiu/, protože píšu háčky a čárky a jeho mobil se tím prý zahltí a bude ho to víc stát. Příště, že mám psát bez interpunkce. Nejsem žádný expert přes mobily a tohle jsem slyšela poprvé. Fakt tomu tak je, že tím, že pošlu SMS s háčkama, tak ho takto zatížím?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Bude ho to víc stát? Zkuste mu vysvětlit, že za přijaté SMS se neplatí ;)

Ale staré telefony nemusí umět zobrazit SMSky s diakritikou správně a je pravda, že do SMS bez diakritiky se vejde 160 znaků, s diakritikou kolem 60. Takže pokud má omezenou paměť na počet SMS, tak mu to zabere více místa.

Teda přepokládám, že se bavíme o diakritice (háčky a čárky nad písmeny), a ne o interpunkci, jak píšete vy (čárka, tečka, otazník...)

liska5
hodnocení

To je ono, jak píšete. Ony háčky a čárky. A jestli on nemyslel, že drahé je to pro mne, když mám taky tlačítkovej? Díky.

Ano, pro Vás to dražší být může. 1 SMS s diakritikou je cca rovná 3 SMS bez diakritiky. Ale záleží jaký máte tarif.

Počet znaků v jedné zprávě s diakritikou je menší, než bez diakritiky. Pokud je zpráva krátká, o nic nejde, pokud je delší, rozdělí se třeba na dvě. Záleží pak také na tarifu. Já mám např. SMS zdarma v síti O2, do ostatních sítí 120 SMS zdarma. Takže nic neřeším.

priklad1*
hodnocení

0x

Proč by měly interpunkcni znaky vadit. Běžně znaky v základní sadě ASCII. To diakritika to jedna SMS kdo má předplacenou kartu, je aspoň 3x dražší. Ovšem příjemce se starým mobilem tu SMS těžko přečte. Jenže v nastavení mobilu je jistě možnost odstranění diakritiky před odesláním. A když to mobil neumí tak jsou jiné apky. Třeba GO SMS

joudic*
hodnocení

0x
sms neni na psani romanu a asi mu vadi, ze to prijde jako nekolik sms, a stare telefony s tim moc neumely pracovat, a hlavne mely malou pamet na sms plus otravne mazani po 1. Vic to ale bude stat vas, ne jeho.. za prijate se neplati.

hop®
hodnocení

0x

Asi by to nejdřív chtělo ujasnit si rozdíl mezi interpunkcí a diakritikou... ;)

spices
hodnocení

0x

Ano, kupodivu na tom zahlcení pravda je (ačkoli cena ne, on nic neplatí): Jesliže má starý mobil, který neumí poskládat dlouhou zprávu (viz *), tak to znamená, že stejný text mu se zobrazí jako několik zpráv děených po80 písmenech, zatímco kdybys psala bez diakritiky, tak by se dělily po 160 písmenech a tudíž by mu přišel přibližně poloviční počet zpráv . (Možná je tam mírná nepřesnost, že u skládaných zpráv efektivní maximální délka místo 160zn je 157 např. + analogicky 80->78)

* Zpráva o více než 160 bajtech (160 znaků bez diakritiky, 80 znaků je li tam jeden znak s diakritikou)je rozsekána na segmenty (nevím zda na straně odesilatele už, ale ve výsledku je to jedno protože putuje k operátorovi nejprve) následně ji operátor odešle rozkouskovanou a nový telefony (asi 15 let třeba) poznají že SMSky mají zpojit do jedné dlouhé SMS

Ale k realitě: teoreticky se může stát,že i když budeš psát bez diakritiky, některé telefony mají nastaveno, že používají to 2bajtové kódování** tak jako tak, ale v praxi jsem se s tím nesetkal

** ve skutečnosti se nepoužívají v SMSkách 8bitové bajty ,ale 7bitové, (aspoň ve režimu 160zn),ale to už jsou opravdu detaily

mark132
hodnocení

0x

V podstatě ano. Sms s diakritikou se musí kódovat odlišně (každý znak pomocí dvou bajtů nikoliv jen jednoho), takže stejně dlouhý text s diakritikou zabere dvakrát tolik smsek jako bez ní. Logicky pak tedy v paměti zabírá dvojásobek místa a stojí teoreticky dvojnásob peněz na stejný počet znaků protože dnešní telefony když posíláš 300 znaků to automaticky rozdělí na adekvátní počet smsek a těch s diakritikou prostě bude nutné odeslat víc.

mark132

ale můžeš mu snadno konfrontovat, však kdyby neměl tuhle herku mohl bych ti posílat libovolně dlouhé zprávy zdarma přes whatsapp, viber, signal, hangouts, ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]