Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teletext a jeho budoucnost

Od: fran56ris* odpovědí: 14 změna:

Je zde někdo kdo má problém s Teletextem.? Zde je vysvětlení.

Ano to vypadá že je přežilý a postupně bude kompletně zrušen.

V době internetu se ani nedivím.

digital.rozhlas.cz/...

Tolik k problematice stížností některých fanoušků TVtextu.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mark132
hodnocení

3x

Teletext byl úžasné RETRO, já jsem ho zbožňoval protože mi připomínal éru 8bitových počítačů :)) které přesně stejně hrubou matici neproporcionálního fontu a definice barevnosti omezené na popředí a pozadí používaly. Teletext měl díky tomu pro mne své kouzlo, ale upřímně, téměř jsem jej nepoužíval, protože web je prostě mnohem lepší. A nové HBBTV (červené tlačítko) v televizorech to je vlastně web optimalizovaný k ovládání dálkáčem a tomu patří budoucnost. Teletextu už jistě ne.

Teletext a jeho budoucnost
mark132

Ano rušit se bude, technologie HbbTV je mnohem lepší a prostě teletext nahradila.

mark132

navíc nemůžete dnes kódovat data tak že je vpílíte jako šum do neviditelné části obrazu, to už dnes prostě nejde. Je to neslučitelné se ztrátovou kompresí obrazu která se v DVB-T používá a je to příšerně neefektivní ve srovnání s přenosem informací přes běžný internet, což je cesta kterou využívá právě HbbTV technologie a díky tomu může být mnohem rychlejší a může poskytovat přístup k mnohem rozsáhlejšímu balíku dat včetně multimédií, není to už jenom o textu.

hodnocení

3x

Dlouho jsem měl televizi bez teletextu a záviděl jsem lidem, kteří ho mají. Před cca 10 lety jsem se k němu taky dostal. Kouknul jsem jednou a stačilo mi to. Od té doby pro mě existovat namusí.

mark132

hele, na svou dobu to bylo super. Představ si éru prvních televizorů s dálkovým ovladačem který měl ta záhadně barevná tlačítka vespod. K televizoru Orava byl připojený osobní počítač Didaktik M ze Skalice, jak tehdy musel lidem teletext imponovat :) ... Doba ale pokročila, a to dost. Divím se že teletext přežil tak dlouho. S příhodem HbbTV mu už začal zvonit umíráček.

hm*
hodnocení

0x

No jistě, v zájmu "zkvalitňování" se všechno zlikviduje. To je trend dnešní doby.

Tam, kde dřív analogová televize nepatrně zazrnila, tam DVB-T občas pohodilo pár kostek a zaprskal či zakoktal zvuk, ovšem v DVB-T2 vypadne obraz i zvuk na několik vteřin, pak to blikne, prskne a zas nic ... Skutečně to tak od 7.1. (vypnutí DVB-T a už jen DVB-T2) máme, večer přibližně mezi 20:30 a 21:30 je TV naprosto nekoukatelná, ani se nedá odhadnout, co se v ní odehrává. Jak to budem řešit, zatím nevím, TV vypínám a pouštím rádio. Naštěstí ještě analogové.

A teletext taky občas používám, hlavně na zjištění, co budou večer vlastně vysílat. Je ale pravda, že koukám na teletext ČT, ne na stanici zmíněnou v článku.

mark132

Na problémy s příjmem a zamšřením signálu si zavolejte odborníka a nespekulujte nesmyslně že je to novější technologií protože to prostě není pravda. Možná že se ve vaší lokalitě změnil vysílač, kanál, znížil se jeho výkon a tak podobně to musí řešit odborník a případně znovu zaměřit správně antény a dovybavit je případně nějakými filtry LTE pokud to bude třeba které zajistí lepší odstup signálu od nechtěného rušení.

mark132

Co budou večer vysílat zjistíte snáze z EPG , na to teletext už není potřeba.

jjjll
hodnocení

0x

Ani nevím, jest-li teletext používám. Neměl sem ho zapnutej asi deset let. Ale zeptám se: Programový průvodce, ten jak zobrazuje co dávají a co budou dávat, ten bere info z teletextu nebo od jinud? Pokud z teletextu, tak ho používám.

mark132

ne, programový průvodce EPG nebere info z teletextu. Na těch jeho pár set stránek by se takové množství informací, co je v EPG ani nevešlo. EPG je doplňkový datový stream v rámci DVB-T multiplexu u každého kanálu. Teletext byl kódován jako součást obrazu která byla mimo obrazovku, to je dost odlišný přístup kódování informace. Představte si to tak, že teletext byl uchován v malém šumícím proužku pod obrazem který ve skutečnosti nebyl šumem ale analogově kodovanou datovou strukturou teletextu. Je zřejmé, že toto kódování teletextu v obrazu dnes vůbec nelze použít a to hlavně kvůli MPEG kompresi obrazu která by taková data prostě zničila.

smode*
hodnocení

0x
Teletext byl skvělý zejména v první polovině 90. let kdy neexistoval komerčně dostupný internet a již v druhé polovině 90. let postupně s příchodem internetu po pevné lince upadal. Divím se že ještě existuje. Je to prakticky 30 let. Je dobré si uvědomit že náhrada za klasický teletext patrně ani neexistuje - takřka všechny "vychytávky" potřebují připojení k internetu a tak jsou už z principu skoro k ničemu. Tedy s teletextem problém nemám, vždy jsem ho měl rád a je dobré že vydržel tak dlouho.
mark213
Když to potřebuje internet je to už z principu k ničemu? Tak to je myšlenka dne. To si dokázal vlastní hlavou?
mark213
Internet je prostě efektivní a mimořádně rychlý komunikační kanál ktery umožňuje servírovat obsah on demand v libovolné formě.

pi*
hodnocení

0x

Je to škoda, protože se teletext aktualizoval asi jednou za minutu, záleží na počtu stránek i podstránek, takže pokud napsali změnu programu do teletextu, do pár minut byla vidět.

V EPG jsem u tv, stb i hddrec, pokuď došlo ke změně aktuálního programu, změnu EPG neprovedl/neaktualizoval, takže informace o vysílaném pořadu byla nepravdivá/neaktuální, kde to šlo, pomohlo resetování EPG aby se znovu kompletně načetlo, ale to není řešení, když EPG nedokáží udělat/naprogramovat pořádně.

V teletextu alespoň napíší u seriálu, která série se vysílá, v EPG jste rádi pokud napíší alespoň číslo epizody, popis je v EPG většinou stručnější, pokud vůbec nějaký a taky často pastovaný a nepravdivý.

Prima již před minimálně 2roky zrušila teletext na Prima LOVE.

Informace o vysílaných pořadech zrovna na Primě v současnosti jsou z části nepravdivé jak v EPG, teletextu tak i v programu zveřejněném na jejich stránkách na inetu.

Například v pondělí (13.1) měli vysílat v 21:30 Poklad z půdy, uvádí i na jejich stránkách iprima.cz/... , ale místo toho vysílali/opakovali první epizodu seriálu Slunečná (1).

Už od minulého týdne na Primě a Prima Krimi dopoledne i kolem poledne vysílají programy(seriály) s 28 minutovým předstihem proti programu EPG, teletextu i internetu. Např. zítřejší program na Primě který má začít v 13:05 Kriminálka Hamburk ve skutečnosti začne už kolem 12:37, taktéž stejný pořad, jen dřívější díl na Prima KRIMI má zítra začít v 09:10. Takže můžete si to ověřit a pokud začne tak jak má, tak mě dostali*bzum*

Vysílání skoro o půl hodiny dříve dělá minimálně dvakrát ročně jak skupina Prima, tak i Nova a to podobu zhruba dvou týdnů.

A to nepíši o cenzuře filmů, které se neštítí zkracovat i o 5 minut.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]