Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna topné spiraly

Od: kedar76 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně výměny spodní topné spirály na sklokeramickým sporáku značky FAGOR

- přestala topit rozebral jsem a narazil jsem na problém spirála je pukla přerušená

- izolační vata propálená černa (viz. foto) dále je tam alobal

- otázka musím koupit novou troubu nebo stači vata ( popřípadě jaká a alobal )?

jestli dobře chapu tak spiralu kryje alobal a potom je vata jako izolace + krycí plech

Děkuji

děkui

Výměna topné spiraly
Výměna topné spiraly #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Topné těleso by nemělo být kryto žádnou tepelnou izolací, musí předávat teplo do truby a musí se tak i vlastně částečně chladit. Pod ní by měl být spodní plech, pod ním pak možná i ta kovová folie (alobal) a pak vrstava tepelné izolace-skelné vaty. Případně by mohlo to těleso být pod dnem té trouby (spodním plechem), pak ten alobal a pod ním vata. To záleží na typu sporáku. Pokud bylo těleso nějak obaleno vatou, mohlo to být i důvodem přehřátí a přepálení tělesa. Jinak výměna tělesa je celkem jednoduchá záležitost, podle typu se dá sehnat na netu a je zbytečné měnit troubu, nebo sporák. Cena tělesa bývá pár stovek.

Také mě odešla topná spirála v myčce PROFESSOR. Originál ND nemohl servis sehnat a tak mi tam dali podobnou topnou spirálu, kterou patřičně přitvarovali *ua*

Pokud šlo o "trubkové" topné těleso, je jeho "přizpůsobení", pokud se tím myslí poohýbání, když se provádí dosti "radikálně", poměrně nebezpečné. Uvnitř je většinou keramická výplň, která může popraskat a těleso se může snadněji poškodit. Ale občas nic jiného nezbývá (viz Tvůj příklad). Je nutné zvolit alternativní těleso, jež se tvarem co nejvíce podobá. Případně je i možno, pokud nedochází k místnímu prostorovému problému, osadit i těleso jiného tvaru a případně i jiného topného výkonu.;)

hodnocení

0x
Alobal tam bude jen kvůli tomu, když něco prskne z pekáče, aby to necákalo do izolace a pak se to nepálilo. A taky aby štětiny z izolace nepadaly do jidla. Ta opálená vata brání tomu aby se vnější plášť trouby nežhavil a něco nezapálil. Těleso je běžně vyměnitelná součástka a jestli není vyrezlá patka aby ho bylo do čeho zašroubovat, tak půjde troubu zachránit za pár stokorun. A není nutné kupovat celý nový sporák.
doplněno 13.01.20 18:20: Jestli nemáte v okolí prodejnu se sortimentem náhradních dílů, mám dobré zkušenosti s elektrahk.cz/...

kedar76
hodnocení

Dobrý den, jedná a se o spodní spiralu a vatu vymenit taky jde pouzit tepelna izolace do strechy? A prosím a ta spirala se dotýká izolace? Spirala běžne bývá rožhavena.

hodnocení

0x
Ta "skelná vata" / ono to bude něco jiného z čeho nemůžou létat chlupy, protože sklo byste polykat nechtěl / musí být nehořlavá takže to opálené černé bude spíš jen opálená špína z tělesa. Nechal bych tam rači tu původní. Přiznám se že jsem ještě nepotkal troubu kde by bylo těleso alobal a rovnou izolace. Asi jde o výrobek na kterém se zatraceně moc šetřilo. Většinou bývá složení těleso, smaltovaný plech izolace a vnější plech. Jestli to už někdo tím alobalem neupravil k obrazu svému :( Trouby mají většinou na konci tělesa plechovou packu která těleso drží ve vzduchu. Ta ale kvůli vysoké teplotě a mizernému materiálu odejde první. Máte tu troubu takhle kupovanou nebo jde o věc z druhé ruky?

karell
hodnocení

0x
Záleží, kde je těleso umístěno. Ve tomto případě tipuji, že je vňě trouby a ne uvnitř. Pak bývá těleso skutecně v izolaci. Hliníkova vrtva plní svojí úlohu až za vrstvou izolace a nesmí být v kontaktu s tělesem. Pokud je izolace poškozená, je potřeba ji vyměnit a to za izolaci k tomu určenou. Myslete na to, že těleso bude mít vyšší teplotu, než maximální teplota, na kterou jde trouba nastavit.

hodnocení

0x
Ta skelna vata izoluje jen stěny sporaku
Určite by se neměla dotýkat topné spiraly natož aby tim byla obalena
Spiralu sežen tvarově podobnou nebo takovou aby ti tam rozměrově sedla a nemusel si nak zasadně předělávat uchycení spiráli
Jediny dúležity je u tý spirály výkon
Bud sežen stejnej nebo mírně s menším výkonem
Pokud seženes s vyším múze se stat že ti to po zapojení bude vyhazovat jistič
Je to rok co sem zachranoval menší konvektomat
Mel 3 spiraly a po 4 letech 2 v haji
Sehnat jiny origo se mi nepovedlo a davat to do servisu by byl finanční nesmysl
Sehnal sem uni spirali podobnyho výkonu a uchycení
U 2 sem to uchyceni dokonce musel předělat
Ale povedlo se a ja ušetřil jednomu rekreačnímu zařízení pěkných pár tisícovek za novej
Cena 3 spiral 1100kč

Reaguješ na dotaz z roku 2020. Myslíš že hospodyně která ho založila žije 2 roky bez trouby?

karell
hodnocení

0x
Me se teleso izolace dotyka. Co dotyka, je v ni rarvany. Z jedny strany se dotyka nadoby trouby a vsude zvenku je izolace. Asi zalezi na vyrobci. Mam mezi troubou a vnejsim krytem asi 3cm, kde je narvany teleso i s vatou. A ze je otazka stara? Proste mi nedovolilo svedomi, aby si tu i ostatni lidi, kdo sem zavita precetli, jak obalit topne teleso alobalem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]