Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starý eleměr. rozvaděč bez hl.jističe

Od: rene* odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, máme uvnitř baráku ještě starý elemerovy rozvaděč, kde je zaplombovaný hlavni vypinač pred elektroměrem.
Hl. jistič před elektromerem tam není. Ve stejném rozvaděči jsou také i staré jističe zapojené za elektroměrem do okruhů baráku.
Může mi elektrikář rozplombovat ten hlavní vypínač a jen ten vyměnit bez jakýchkoliv problémů? Aby mi to pak distributor zase zaplomboval?
Díky moc

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kenav
hodnocení

2x

Když tam neni hlavni jistic kolik platite za jistič?

Na rekreační chalupě mám také doposud totéž provedení měření, sice na samostatné desce (okruhové jističe jsou na další desce), ale místo jističe je tam jen původní stiskací vypínač. Je to uvedeno ve smlouvě a ČEZ to dosud toleruje a z toho důvodu ale účtují jako minimální sazbu 3 x 25A, což mě vzhledem k instalovaným spotřebičům vyhovuje. Při poslední výměně elektroměru pracovník ČEZu na dotaz sdělil, že pokud bych provedl žádoucí náhradu vypínače jističem, tak při osazení jističe shodného s placeným tarifem, to je 3 x 25A, proběhlo by u ČEZu vše bez administrativních problémů. ČEZ by provedl jen rozplombování a zaplombování. Pouze při osazení jističe slabšího nebo silnějšího (spojeného se změnou tarifu a placení), by se to muselo zúřadovat tak, jak zde popisuje další rádce, t.j žádost, revize a t.d., at.d.

hodnocení

2x

Takže podobný případ jsem zrovna musel řešit. Stará elměrná deska , ještě dřevěná, potřeboval jsem vyměnit hlavní jistič. Na desce bylo i jištění dalších okruhů. Nahlásil jsem na EON odplombování, nebyl problém. Přijeli za zaplombovat a problém byl na světě *smich*. Samozřejmě vyměnit desku ( dřevěná nesmí být ), na desce měření smí být jen elměr, hl. jistič a nulový můstek, takže zbylé jištění předělat na novou rozvodnici. Takže docela sranda . Ale jak jsem psal, to je EON, jak to bude u ČEZu nebo PE netuším.

hop®

ČEZ a EON mají Připojovací podmínky velmi podobné a proti Praze dost tolerantní. PRE je podstatně přísnější, ale zase je v ER méně drátků, protože HDO je součástí elměru... :)

hodnocení

2x

Ono u všech tří dodavatelů je to podobné; třeba ČEZ má ohledně jističe toto:

9.1. Jističe Před elektroměr se musí osadit hlavní jistič se stejným počtem pólů, jako má elektroměr fází. Hlavní jistič před elektroměrem je jisticí zařízení odběratele, které svou funkcí omezuje výši rezervovaného příkonu v odběrném místě a jeho proudová hodnota je vždy součástí sjednané distribuční sazby. Jako hlavní jistič před elektroměrem musí být použit pouze jistič: „ dle ČSN EN 60 898-1 s charakteristikou typu B ve jmenovité řadě 6, 10, 13, 16, 20, 25, 32, 40, 50, 63, 80, 100, 125 A. Charakteristika C nebo D je přípustná pro spotřebiče s velkým záběrovým proudem pouze po projednání a odsouhlasení pověřeným pracovníkem ČEZ Distribuce, a. s.; „ nadproudová zkratová spoušť musí být v rozsahu tří až pětinásobku In (kde In je jmenovitý proud jističe) v čase 0,2 s. Použití nadproudové zkratové spouště s funkčností vyšší než při pětinásobku In v čase 0,2 s je přípustné pouze po projednání a odsouhlasení pověřeným pracovníkem ČEZ Distribuce, a. s. Musí být ve jmenovité řadě 16, 20, 25, 32, 40, 50, 63, 100, 125, 160, 200, 250, 315, 400, 500, 630, 800, 1000 A; „ s jmenovitou zkratovou schopností minimálně 10 kA; „ který je instalován ve svislé poloze tak, aby páčka v zapnuté poloze byla nahoře. Žádost o jinou charakteristiku než B nebo nadproudovou zkratovou spoušť s funkčností vyšší než pětinásobek In bude posouzena pověřeným pracovníkem ČEZ Distribuce, a. s., na základě doložení a posouzení dokumentu "Dotazník pro posouzení zpětných vlivů na DS". Ve funkci hlavního jističe nesmí být použit jistič s dálkovým ovládáním nebo s kontakty pro signalizaci stavu. Pro jednofázové odběry je maximální přípustná proudová hodnota jističe 25 A. U třífázových jističů nesmí být konstrukčně možné samostatně ovládat jednotlivé fáze (nesmí být rozebíratelná propojka mezi jednotlivými póly jističe). Hlavní jistič musí být opatřen nezáměnným označením proudové hodnoty (např. zvláštní barva ovládací páčky nebo originální štítek s popisem parametrů od výrobce) a jeho vypínací charakteristiky. Jističe s nastavitelnou nadproudovou zkratovou spouští (výměnným modulem) musí být konstrukčně upraveny tak, aby nebylo možné změnit nastavenou proudovou hodnotu bez porušení prostředků proti neoprávněné manipulaci. Proudová hodnota nastavené spouště musí být nastavitelná skokově. Nastavená proudová hodnota musí být na stupnici nastavení jednoznačně definovaná a čitelná a musí odpovídat jmenovité řadě jističů. Jako jistič pro spínací prvek musí být použit pouze jistič s jmenovitým proudem 2–6 A s nezáměnným označením proudové hodnoty, s jmenovitou zkratovou schopností minimálně 10 kA, charakteristikou B nebo C. Každému spínacímu prvku musí být předřazen samostatný jistič

a pokrařuje to dále ohledně připojovacích vodičů, rozváděčů, atd...

odsud

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, můj postup u ČEZu byl zhruba takto - sehnal jsem si elektrikáře, který byl schopen práci udělat v dohodnutém termínu (přijel se na to podívat) a zajistit i revizní zprávu. Zavolal jsem na ČEZ a informoval jsem je o sejmutí plomby z důvodu předělávky - dostal jsem na to (tuším) čas 14 dní, kdy mohl být elektroměr nezaplombován. V tomto termínu práce proběhla, revizní zprávu jsem na pobočku ČEZu osobně donesl a následně zase přes telefon jsem informoval ČEZ, který potom poslal svého technika opět vše zaplombovat. Za práci elektrikáře jsem platil, ale u ČEZ nic. Pozor - elektrikář Vám namontuje pouze jistič o hodnotě, která je uvedena (historicky odhadnuta, protože tam zatím jistič nebyl) ve smlouvě o dodávce elektřiny, kterou máte s ČEZ (nemůže tam dát jiný) a může se stát, že tento jistič bude potom v zátěži vypadávat. Potom musíte ČEZ požádat o navýšení jističe (např. z 16 A na 25 A), za toto navýšení ČEZu zaplatit a postup s elektrikářem (který dodá silnější jistič), žádost o odplombování, revizní zprávou a znovu zaplombováním opakujete. Je to docela drahý a časově náročný "špás". Zdravím!

hodnocení

0x
Podle mě tam někde nějaké hlavní jištění být musí, ať jistič nebo pojistka/y.

rene*
hodnocení

Dobrý den,
musím vám tady na poradně všem poděkovat.
Čekám teď na zaplombování ČEZu.
Hezký den

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]