Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chtěl bych vědět, jak je to se 14ti denní lhůtou na vrácení (nebo spíše na výměnu) vadného zboží při koupi na netu a zaslání poštou na dobírku.
Výrobek - DVD rekordér - se už při prvním zapojení zasekl a začal "krokovat" kanál po snímcích jako slide show už při ladění které ani nedokončil a zatuhl. Vypalovací mechanika zcela nefunkční, hlásí "Žádný disk" i u orig. filmů. Vím, že podle zákona mohu bez udání důvodů zboží koupené po netu a dopravené do bytu vrátit bez udání důvodů - jenže přesně o tohle mi nejde. Za prvé jde o jeden z posledních kusů majících ještě analogový tuner, a já jsem na kabelu a přístroj s DVB-T by byl jen nefunkčním kusem nábytku navíc, další bych nemusel sehnat. Takže bych byl spíš pro výměnu kus za kus, pokud je firma ještě má, a - no, velmi nerad - bych přijal i opravu, která by ale spíše byla vzhledem k druhu závady asi velmi náročná i finančně.
Jinak zboží dorazilo ve výborném stavu, pečlivě zabalené, nedotčené a originálně zapečetěné, vada jasně vznikla už u výrobce. Prodejce evidentně neměl možnost ji odhalit. Měl bych tyto dotazy:
Mám nárok do 14 dní nikoliv vrátit bez důvodů, ale vyměnit vadné zboží za jiné identického typu a ceny nebo musím otrocky věrně vrátit a koupit nové? A jak se ubezpečit, že vadný kus nebude jako nový opět prodán jinému nešťastníkovi?
Děkuji
Ono bude nejlepsí se domluvit přímo s prodejcem. Pokud je slušný, tak by vám měl vyjít vstříc. Moje zkušenost s podobným zbožím je z obchodu Alza. Na výrobku bylo několik nedostatků zabraňující klidné a bezproblémové používání a tak jsem ho po týdnu reklamoval. Reklamace byla vyřízena cca za 3 týdny (nevím přesně, je to už dlouho) a to výměnou za nový kus. Výměna ale nepomohla u všech nedostatků, a proto jsem ho poslal zpět a vypověděl smlouvu (počítal jsem s tím že tento výrobek je prostě špatný a další výměna nepomůže). Vše v mém případě proběhlo bez problému a peníze jsem dostal zpět.
Dobrý den,
můžete využít oba postupy, jak vrácení bez udání důvodu, tak i reklamaci. Vrácení bez udání důvodu (resp. odstoupení od smlouvy) má výhodu v tom, že pokud stihnete termín, těžko už Váš nárok prodejce nějak zpochybní. Nevýhodou je, že náklady na vrácení nesete Vy.
U reklamace nese náklady prodejce, ale může jednak reklamaci zamítnout nebo řešit opravou apod.
Díky za radu. Včera jsem to vyřešil, a sám jsem byl překvapen jak hladce. Byl jsem s rekordérem na reklamačním odělení (Alza, proč to tajit) kde ho technik opravdu prozkoušel a vypadalo to že tomu rozumí, protože zkoušel všechny funkce které přístroj má, ani se mne na závadu neptal, prostě mne zarazil, a potom do reklamačního protokolu zapsal přesně ty závady, které jsem chtěl uvést. Když jsem mu to potvrdil, stačil podpis a hned jsem si vedle do výdejny reklamací šel pro novou mašinu. Trvalo to cca 20 minut. Navíc mi sdělili, že nová lhůta k případné další reklamaci je opět 14 dní počínaje dnem reklamace. Ale nový rekordér je už naštěstí bez závad. Můžu říct, že aby byla reklamace vyřízena takto okamžitou výměnou - s tím jsem se setkal po prvé.
Vrátit a dál to neřešit. Pokud to budete řešit jako reklamaci tak může trvat měsíc než dostanete opravený kus zpět, oproti tomu peníze za vrácené zboží slušné firmy posílají obratem.
Ale zarazila mě ta informace "jeden z posledních kusů majících ještě analogový tuner". To se mi zdá jako nesmysl, analogový tuner je snad u všech! Nebo jde o to že má jen analogový a nemá digitální? V tom případě bych ho určitě nebral! Jedna věc je že momentálně ten tuner nepotřebujete, ale za třeba za rok se hodit může. Naopak za rok bude hloupým kusem nábytku rekordér který má jen analogivý tuner ale nemá digitál!
Další věcí kterou ten chybějící digitální tuner asi znamená je že je to dost starý výrobek. A to je další důvod proč ho nebrat. U starších modelů byly problémy s vypálenými DVD nebo dokonce nedokázaly přečíst CD! Podpora pro filmy v AVI taky nebude nic moc.
A poslední poznámku - doporučuju podívat se po modelu který má USB. Možnost hodit si v PC "na flashku" film a ten si v klidu pustit na televizi je perfektní, žádné zdlouhavé vypalování a jako bonus nulový hluk ze zastavené DVD mechaniky.
Asi jste mi špatně rozuměl. Přístroj který jsem koupil, má hybridní tuner, t.j. DVB-T ATR analog. Ale ten DVB-T je pro kabelovou TV dnes i třeba za 10 let pasé. Pokud bude někdy možné na kabelu přijímat digitál bez Conax karty, bude to vyžadovat DVB-C, a TV s tímto tunerem bude muset být v mém případě technikem UPC "svázán" s mojí placenou kartou. Už jsem se spálil - koupil jsem před 8 měsíci LCD TV Sharp pouze s DVB-T a muse jsem ji jako nepoužitelnou prodat. Úprava by vyžadovala buď zabudování jiného tuneru nebo koupi tehdy i dnes dost drahého speciálního STB pro HD. Cena by se vyrovnala druhé TV.
Hybridní tunery ale také mizí. Satelity jsou na tom zase jinak, ale i jim jsou jen tunery DVB-T k ničemu. A přitom kabelovky satelity tvoří hlavně ve městech už asi kolem 18-20% účastníků.
Pokud jde o USB, ten rekordér (Samsung SH-895) jej má. Ale podle mých zkušeností s flashkami Kingston bych jim žádnou trvalejší informaci nesvěřil, natož film. To bych mohl udělat podruhé tu blbost a naházet to na externí HDD (připojitelný) který mi odešel k předkům s více než 30ti filmy. Ze zkušeností vím, že stále nejlepší záloha je na DVD PC s Acronisem. Měl jsem totiž doteď rekordér Samsung HR-753 a nebýt po 3 letech odcházející mechaniky, asi bych u něj zůstal.
Prostě musím získat ten analog, buď výměnou za nový nebo opravou. Za měsíc by už nemusel být - teď najíždějí verze EDC jen s digitálem. Mimochodem ten mám z UPC taky a je na něm DVR, ale ten nemá přístup na vypalovačku. Ovšem je to zároveň STB a leze z něj de fakto analog. Takže když chcete HDMI, musí mít vaše TV stále ..hybridní tuner. Nový STB sice bude ..ale to jsou už jen předpoklady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.