Zdravím, mohl by mi někdo popsat/vysvětlit zapojení moru ze schéma? Kde připojit L, N, PE je mi srozumitelné, ale co je to P v kroužku a symbol kondenzátoru? Čím se tyhle dvě zapojení liší? díky
Já vidím klasické zapojení jednofázového motoru. Kondenzátor v něm musíte mít, jinak motor neroztočíte. Proto se tomuto kondenzátoru říká rozběhový kondenzátor.
P v kroužku znamená, že přímo do svorkovnice motoru máte připojené nějaké ovládací zařízení pro start a stop.
Na dolním obrázku toto zařízení chybí a místo něho je propojka. Motor se ovládá dálkově přes přívodní kabel, obvykle ručním spinačem nebo tlačítky někde opodál v rozvaděči.
kondenzátro je rozběhový, a to P mi přijde jako spouštěč. Na druhém obr. ja motor zapojen na přímo, bez zpouštěče. Jaksi chybí typ motoru..
cimak
Že by to byl 3fázový motor s rozběhovým kondenzátorem? Když by to tak opravdu bylo, jaký kondenzátor tam připojit? Jak spočítat kapacitu? Napětí na min 400V? Díky
To není 3F motor. Levé kontakty máš na fázi přičemž do motoru jde vedení z horního kontaktu a dolní kontakt je přívod. Podle toho jestli máš dole živý drát trvale pod napětím, tak tam dáš přerušovač P jako vypínač, nebo tam nemáš napětí trvale a dáš tam propojku a motor pak ovládáš zapnutím fáze třeba stykačem před přívodním kabelem. Pro vypočet kapacity rozběhového kondíku je potřeba poměrně složitý vzorec takže to sem nebudu opisovat ale dám odkaz diskuse.elektrika.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.