Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak obejít termistor?

Od: viktoria odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
mám starý motor 3F, ve kterém je zapojený i termistor.
Druhý motor termistor nemá. Jak druhý motor zapojit, aby mi nezapojený termistor neblokoval řízení nového motoru?
Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Záleží, co a jak to řídí. V každém případě jde v řídícím systému termistor nahradit vhodným odporem, aby si systém myslel, že je vše v pořádku. Ale podle mě tam bude nějaká vyhodnocující jednotka, která jen v případě vysoké teploty rozepne výstup. Tam by tento výstup stačilo proklemovat.

hop®
hodnocení

3x

Asi podobně jako u starého motoru. Bez schémat zapojení těžko říct...

hodnocení

3x

Tak pokud je to opravdu termistor, tak ho nahradit odporem, nebo případně jednotku vyřadit, jednotce se říká termistorové relé a zpravidla je to 1-2 modulová krabička na DIN lištu, je přestavitelná

nebo to také může být vratný bimetalový kontakt, ten je asi i častější a ten by stačilo pouze propojit..

Prostě mrkni, zda najdeš to relé... Nebo ne...

Tedy pokud by byl motor napájen z frekvenčního měniče, tak to bude určitě termistor zavedený do měniče, ale v měniči se dá jeho použití zrušit, tedy pokud máš ovládací panel který nemusí být vždy součástí...

hodnocení

2x

Podle dotazu soudím, že motor bude zapojen v jiném zařízení, než je originál. V tom případě termistor nezapojíte, případně proklemujete (bude-li potřeba).

pokud to bude opravdu termistor, tak jedině "proklemovat" rezistorem...

Pokud není potřeba měřit teplotu, nebo motor z důvodu teploty nějak hlídat, tak není potřeba nic propojovat. Je to pak jako když tam není.

Tak to já mám zase odzkoušeno, že když relé neodpojím, tak se to bez termistoru chová chová jako porucha!

Když je motor připojen pouze přes vypínač, nebo přes stykač a nadproudové relé, tak tam nemá co signalizovat poruchu. Samozřejmě myšleno tak, že motor je použit pro jiný účel, než s automatikou. Z původního dotazu nebylo úplně patrné použití motoru.

viktoria
hodnocení

Dobrý den,
termistor vedl k frekvenčnímu měniči, v něm se dalo opravdu termistor deaktivovat a vše už je teď vpořádku.
Děkuji za všechny rady elektrikářů

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]