Nejste přihlášen/a.
(týká se zářivek s elektrickým předřadníkem)Zde (citace):: Při zapnutí je třeba počítat s unikajícím proudem a to vede k nutnosti omezení počtu předřadníků v obvodech s proudovým chráničem.
Zajímalo by mě, kam ten proud uniká,- jsou dvě možnosti z rovnice kontinuity ( ∇j=∂ρ/∂t) - buď se někde tvoří prostorový elektrický náboj a nebo ten proud uniká jinudy(mimo pracovní nulu, kvůli tomu prod.chrániči)
pro srovnání zda se to týká i zářivek s klasickými součástkami a zda tímhle trpí i jiné elektrospotřebiče
Já to vidím tak ze zkušenost tak, že elektronické předřadníky jsou ve skutečnosti zpravidla měniče na vyšších frekvencích (až 100kHz) a proti rušení jsou tam filtry a u nich jsou zapojeny kondenzátory na kostru, což platí i pro PC zdroje což mám vyzkoušeno a i pro frekvenční měniče motorů... Když se měří izolační stav zdrojů a i jejich unikající proud, tak třeba u PC jsem se setkal sice výjiměčně i s unikajícím proudem 3mA, což u velkých strojů řízenými měniči je i podstatně větší a proto nelze vstupní obvody v podstatě až na výjimky zapojovat přes proudový chránič... U běžné tlumivky (vinuté cívky na jádře) není problém pokud není poškozená... Určitou část unikajícího proudu může tvořit asi i kapacitní odpor vedení a je i vyšší u použití přívodních kabelů z gumy... (svodový proud?)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.