Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu přehodit reproduktory L a P?

Od: rudaa* odpovědí: 10 změna:

Jak to je s reproduktory. Dříve se značily L a P, nyní jsem to nenašel. Jde mi o stereo poslech. Orchestr má klavír nalevo a měl bych ho slyšet z L reprobedny. Basa je napravo a měla by se ozývat z P bedny. Také sluchátka nejsou značeny jako L a P. Takže je mohu přehazovat? Psalo se, že není možno přestavět L repro na P stranu, že se zvuky kříží. Jedná se nyní snad o nestereo příjem? Všiml jsem si toho po letech, měl jsem radio Prométheus a tam musela L bedna být nalevo a P napravo a nástroje jsem opravdu stranově rozlišil.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Při prohození beden (nebo konektorů) se stane jen to, že nástroje uslyšíte z opačné strany, než jsou ve skutečnosti. Nic se nikde křížit nebude, kvalita zvuku zůstane stejná.

Něco jiného by nastalo, kdybyste jen u jednoho z reproduktorů mezi sebou prohodil přívodní vodiče. V tom případě bude zvuk zkreslený, až nepříjemný, polohu nástrojů budete těžko určovat.

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, přehodit repro můžete, ale rychlejší bude přehodit jen konektory na kabelech k bednám u přístroje (např. vzadu u zesilovače) - měl by být červený konektor pro pravou bednu a bílý konektor pro levou bednu (i na sluchátkách je většinou označen pravý kanál např. červenou bužírkou). A když použijete otočný "čudlík" Balance na zesilovači, tak doprava by měla hrát pravá bedna a doleva levá bedna. U některého přístroje může být i "čudlík" Reverse stereo (obrácené stereo) a tím se dá také změnit poslech. Zdravím!

rudaa*
hodnocení

Mě tam je divné to, že bedny nejsou označeny a ani kabely. Koupil jsem aktivní repro, vedou z toho dva dráty a nikde není psáno, kterou bednu mám dát napravo a kterou nalevo. To přece nejde dávat repra jak se někomu zachce. Klavír je např. vlevo a basa vpravo. Tak bychom to teké měli slyšet a pokud to obrátím, bude to špatně a zvuk se bude uprostřed srážet.

To je úplně jedno, která neoznačená bedna kde bude. Hlavní je, aby ta, co je nalevo byla zapojena kabelem do konektoru výstupu levého kanálu, a s pravou podobně, ne? Si na ty bedny dozadu napiš L/P a na kabely taky a ty i označ správnou polaritou.

Test zvuku

hodnocení

0x
Nějak nechápu co mají společného reproduktory s umístěním klavíru v orchestru...
A o jakém srážení zvuku to píšete?

Tak si o tom něco přečti a pak to pochopíš*smich*

Jak může mít fyzické umístění bedny vliv na srážení zvuku, když jsou levá i pravá konstrukčně naprosto totožné a liší se to jen tím kam je zapojím do zesilovače...

jabraka*
hodnocení

0x

Stereofonní přenos hudby netkví jen v identifikaci jednotlivých nástrojů v poslouchané hudební ukázce,ale poslechu celého hudebního pole.Pokud přehodíte oba reproduktory,fyzicky,nebo elektricky,pak bude zvuk znít jakoby zezadu.O zeslabení zvuku nejde.

JABRAKA

Proč bych měl při prohození levého a pravého reproduktoru slyšet zvuk jakoby zezadu? Něco takového se může stát při otočené polaritě jednoho z reproduktorů, ale určitě ne v této situaci.

Nic ve zlém, ale píšete nesmysly. Vámi uvedený jev vznikne prohozením přívodních vodičů jednoho z reproduktorů (reproduktory tak fungují v protifázi), nikoliv přmístěním reproduktorů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]