Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypadávající signal, TV s DVB-T 2

Od: pesan71® odpovědí: 22 změna:
Prosím o radu, informaci.
Jsem z Hradce Králové a televizi, která umí přijímat DVB-T2 signál, resp. antenu máme namirenou na Černou horu.
V poslední době se cca 1x za 3 min na pára sekund rozkostickuje obraz, zmizí zvuk a za 2 sekundy zase naběhne.
Máte někdo povědomí, jestli je to běžné? Hlavně, zda se to zlepší po změně vysílání?
Dvb-t bude z Černé Hory vypnuto 7.1.
Dekuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Počkal bych na změnu vysílání a ověřil naladění kanálů hlavně 26, 28 a 24.

manas

pro ernie:chci se zeptat který MUX se vysílá a nebo bude vysílat na 24 kanálu z Černé hory?

24 z Černé Hory ne, z Trutnova.

hodnocení

0x

Já neporadím, jen se připojuji s podobnou zkušeností. U jedné ze dvou televizí mám od jara set-top-box na DVB-T2. Někdy koncem listopadu jsem poprvé zaregistrovala Vámi zmiňovaný rozkostičkovaný obraz a také na 1-2 sekundy černou obrazovku. Jednalo se o sportovní přenosy ze zahraničí, vinu jsem tehdy dávala té "dálce". Ale od té doby takto zlobí televize se set-top-boxem poměrně často u všech pořadů. Chytám Javořici, dosavadní vysílání skončí v dubnu a květnu.

Příliš to neprožívám. Ale v souvislosti s odpovědí od @ernie by mě zajímalo, jestli doporučené ověření naladění lze dělat z bytu, nebo mám počkat na jaro a poslat opraváře na střechu. (Odpovědí, že jsem technické kopyto, se mohou rádci zdržet. To vím o sobě sama *nevi*.)

amater*

Dobrý den,

také chci napsat zkušenost. My máme koupenou novou televizi kvůli DVB T2 a zjistili jsme, že když jede okolo tramvaj /jsme u vozovny:(/, tak signál vypadne na cca 5 sekund. Máme černou obrazovku, nejsou ani kostičky:(

hodnocení

Díky za informace a radu. Počkám 2 dny, případně naladím znovu všechny programy. A aspoň vyhodím některé z nich z nabídky (Barrandovy, Šlágry a podobné perly)

111®
hodnocení

0x

no já honil kostičkování na jednom programu cca půl roku , naposled 2.1.2020, vymněnil jsem kabel od rozbočovače, na jednom konci F konektor a do TV rohový klasický, kostičkovalo stále, nakonec jsem dal k TV také F konektor + redukci na TV vstup a je po kostičkování. Hlava mi to nebere, ale je po kostičkách, asi to mělo nedobrý kontakt v TV. Nic jiného mne nenapadá. Takže pozor také na šňůry! a koncovky, a to jsem znalý..natož amatéři...

host
hodnocení

0x

Kostičkování a zamrzání rozpadalého obrazu je typický projev slabého signálu na vstupu TV (resp. set top boxu).

Slabý signál může být příjmem ze vzdáleného nebo málo výkonného (například místního vykrývacího) vysílače, nebo překážkami mezi vysílačem a přijímací anténou (za kopcem, za domy, v bytě na druhé straně domu, než je směr k vysílači), nebo již starým kabelem mezi anténou a přijímačem, který je vystavený povětnostním vlivům. Kabel uvnitř budovy vydrží léta stejně kvalitní).

Nejcitlivější bývá místo napojení kabelu k anténě, zvláště někde na střeše za komínem, kde se střídá orosení, mráz, vlhko, sluníčko, a také kus kabelu na střeše, než projde do domu. Izolace kabelu sluníčkem, vlhkem, mrazem, rosou, jinovatkou a zase horkem a sluníčkem degraduje, rozpadává se a tím velmi výrazně zhoršuje přenosové vlastnosti kabelu, má veliký útlum a do vstupu televize už signál prochází zeslabený.

Někdy je anténa a kus kabelu na střeše již tak zkorodovaná, že nefunguje, ale přesto se si kabelu nějak signál dostává a televizi to při silném signálu stačí. Jenže při příjmu DVB-T2 již slabý signál nestačí, musí být dostatečně silný, aby šel dekódovat.

Pokud si myslíte, že chyba je v set top boxu, vyzkoušejte ho u někoho ze sousedství, z rodiny, jak funguje u nich, nebo si od nich na chvilku půjčte jejich a vyzkoušejte, jestli to je set top boxem, nebo slabým signálem od antény.

111®
hodnocení

0x

je to projev nejen slabého ale i přezesíleného signálu.
P.S: můj případ je na příjmu kabelovky UPC. takže na druhé TV byl signál stále OK.

manas
hodnocení

0x

pro pesan71: 7.1. 2020 se na vysilači Černá hora bude vypínat v DVB-T zatím jen MUX 1 tedy programy České televize.

hodnocení

Anténa ještě před pár dny fungovala normálně a průjem také. Je to skutečně anomálie posledních dní. TV přijímá signál sama, set top box není potřeba.
Anténa je nasměrována přímo na Černou horu. Podívám se tedy i na kontakty na anténě a připojení, k zesilovači to jsou cca 2 metry kabelu a zesilovač je v teple kůlny bez kontaktu s venkovním prostředím

111®
hodnocení

0x

ono může vypadávat i napájení zesilovače, to je třeba také prověřit, případně zkusit vyřadit zesilovač.

hodnocení

0x

Po prvním měsíci naladění dvb-t2 se nám najednou ztratily všechny programy - nové naladění už je bez FHD. Nechápu to... a objevuje se na obrazovce ono logo "bude ukončeno-pořiďte si lepší stroj a přelaďte".
Přitom se s anténou nehýbalo.

Počkám také pár dnů a mrknu se na to znovu. Už mám koupenou i druhou anténu, že bych s nějakým slučovačem kombinoval... bohužel, má jiné napájení (5/9V) - takže asi nechám jen jednu a omezím počet programů... stejně je tam stejné.. lejno.

111®
hodnocení

0x

ten co má napájení 9V má i svůj zdroj. Zesík s 5V asi napájíš z TV. takže z TV pusť napájení přes slučovač a zesik s 9V napájíš samostatně a teprve výstup za výhybkou dej do slučovače.

To bych rád - ale momentálně je tam svod 30 metrů jeden koax od antén přes patra a šílenou kombinací... Kdybych dal slučovač za TV, musím natáhnout další koax až na střechu - což díky velikosti husího krku nelze. Případný slučovač by musel být na střeše a svod jen jeden.

111®
hodnocení

0x

a zásuvka na půdě není? amater elektro by si poradil jak to napájet, ale musel by si vyrobit výhybku, nebo použít dodanou ale to by se muselo vidět. zdroj 9V se dá udělat i ze dvou plochých baterek

Vypadávající signal, TV s DVB-T 2

Bohužel - střecha je rovná - vše trpí na slunci, půda žádná... jen cca. 10 metrů nad zemí je z druhého patra díra-vývod ze zdi onoho koaxu. Můj tatík byl radioamatér v oblasti antén, ale už je to roky a netuší (ani já), jestli starší kusy pro DBV_T lze použít i pro tédvojku. Antény máme nové, ale co ty slučovače? Lze to vůbec sloučit? Jeden prodejce "servis a prodej TV techniky" mi tvrdí, že to vůbec slučovačem nepůjde.

111®
hodnocení

0x

není důvod, proč by to nemělo jít sloučit, slučuje se to na vysokofrekvenční straně, ne na digitální.

výhybky zde: ges.cz/...

doplněno 06.01.20 12:24:

že to slučovat nejde může říci jen debil, jak by se to asi řešilo u STA?

To je důvod, proč to řeším už ve třetí prodejně (on ten servis možná má zaměstnance jako "prodejce" - který vlastně o servisu nemusí vůbec nic ani tušit... - bohužel).

V týdnu to ještě zkusím podle vašeho nákresu třeba jen s prodlužkou na střeše... zatím dík

111®
hodnocení

0x

tady je idea jak to poskládat, nejsou tam F konektory, napajecí výhybka může být i se zdrojem...důležité je koupit slučovač průchozí, kdyby nebyl tak průchozí rozbočovač a jen se zapojí opačně a bude slučovat.

Vypadávající signal, TV s DVB-T 2 #2

flek
hodnocení

0x

nám tohle dělá, když se otevře lednice nebo spustí mikrovlnka

111®
hodnocení

0x

že by někde voné dráty a jiskření? vznikne špice a ta je schopna nadělat pěknou paseku, akorát se to na straně 230V nedá ošetřit, v usměrňovačích s trafem ano, na sekundár dát kondík 15k

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma DVB T2

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]