Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje přenos televizního signálu?

Od: kemo*

Pokud např.nějaká televizní stanice v Praze vysílá večer televizní zprávy,jakým způsobem se dostane tento signál ke mně do TV do Brna?

Dokáže mi to někdo srozumitelně laicky vysvětlit?

Já si myslím,že je to takhle:

Kamera ve studiu v Praze natáčí pořad online. Tato kamera je připojena kabelem,který vede do nějaké servrovny a z této servrovny odchází kabel do místního vysílače. Z tohoto vysílače jde signál vzdušnou čarou do všech nejbližších vysílačů. Z těchto vysílačů je opět signál převeden zase vdušnou čarou do dalších nejbližších vysílačů a tak se pokryje celé území ČR.

Doma si zapnu TV a pomocí antény si najdu signál z nejbližšího vysílače.

Uvažuji takhle správně?

Všechny televizní vysílače ale tedy musí zároven fungovat jako přijímače ne?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

no tak trochu obšírněji: Kamera snímá a signál jde do režie, odtud na odbavovací pracoviště a to ho jednak rozmnoží a jednak nasměruje kam má jít. Cesty jsou v podstatě jen dvě, buď se dostane na parabolu a letí na vysílač vzduchem, nebo se dostane do koderu pro optický přenos a pak jde po optickém vlákně, z Prahy do Brna v oddělovacím pruhu směrů dálnice, vede optika Praha -Brno. skončí buď na telekomunikacích odkud ho pošlou na Kojál další optikou, nebo skončí na radiokomunikacích okud ho pošlou přes parabolu na vysílač.
Stačí?

kemo*
hodnocení

Takže na TV vysílače se ten signál dostane tedy bud kabelem a nebo vzduchem jo? Některé vysílače tedy fungují i jako přijímače (mám na mysli jako přijímače které přijímají signál od ostatních vysílačů).Napsal sem to tedy správně ne?

hodnocení

1x

Tady je odkaz na jednu diplomovou práci o tom tématu

vutbr.cz/...

hodnocení

0x

Tři vteřiny u monitoru a je to. Nebo je to tak těžké?!

doplněno 03.01.20 10:57:

Tak co třeba tohle.

Bohužel přesně to, na co se tazatel ptá, jsem se tam nedočetl :)

hodnocení

0x

V principu uvažuješ správně. Tedy až na to množství kabelů.

Ty vysílače fungují jako přijímače pouze pro distribuovaný signál, ne jako TV přijímač!

111®
hodnocení

0x

ne vysílač TV neo rozhlasu nefunguje jako přijímač. vypadá to asi takto:

Jak funguje přenos televizního signálu?
kemo*
hodnocení

TAkže vedle vysílače je tedy nějaká "škatule" který ten signál zpracuje a odešle do vysílače?

A ten přenos z "odesílání signálu" je vzduchem nebo kabelem?

A signál ze "škatule" do vysílače je tedy kabelem.

Píši to správně?

111®
hodnocení

0x

ty škatule to je technické zázemí technologií jak pro paraboly tak pro vysílač. Na parboly i na vysálač se dostává signíl koaxiálním kabelem. Ty škatuje jsou obsluha, kde se kontroluje a případně upravuje signál co přišel pro jeho další odeslání, u vysílače tam pak je vlstní výkonový vysílač a na anténu jdou pak docela silné koaxy.

smode*
hodnocení

0x
Vše důležité bylo téměř napsáno, jen dodám že ze studia jde signál z kamery ještě před vstupem do režie na "pracoviště které neexistuje" (což je přesně to co si o tomto pracovišti všichni myslí)..a to jsou tzv. Barevné korekce. Jsou v úplně každém TV studiu. Jinak by byly signály z jednotlivých kamer barevně, jasově atd. odlišné což by působilo při střihu velice rušivě.
111®

jo to jo, ale nějak jsem to opoměl a na výsledku to moc nemění..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]