Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Regulace otáček elektromotoru

Od: hubas* odpovědí: 7 změna:

Zdravím místní rádce.

V oboru "elektro" nejsem znalý. Budu potřebovat regulovat otáčky motoru přímočaré pily na přibližně 120 ot./min., pila bude v dlouhodobém provozu i několik hodin. Modely s regulací neumožňují takto nízké otáčky. Předpokládám, že externě regulovat otáčky bude snazší u modelů bez funkce odstupňované regulace otáček.

a) je pro mne výhodnější model na střídavý nebo stejnosměrný proud?

b) čím regulovat otáčky, aby měla pila stále obstojný výkon a abych motor nadbytečně neničil?

MAKITA 4326 (450W) VS MAKITA JV101DZ (Li-ion 10,8V)

Děkuji.

doplněno 02.01.20 20:11:

Setkal jsem se s různými pojmy pro stejnosměrný proud např. PWM regulátor a pro střídavý pak triakový regulátor nebo frekvenční měnič... spíš bych potřeboval znát výhody a nevýhody jednotlivých regulací a vybrat podle toho... Každý tvrdí něco jiného.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

veronica
hodnocení

1x

Na to se používá tyristorový regulátor otáček se zpětnou vazbou. Zajišťuje sílu motoru i při minimálních otáčkách, ale je zde problém s chlazením motoru, protože ventilace je vázaná na otáčky, takže použití je vhodné jen pro přerušovaný provoz. S triakovým regulátorem úměrně s napětím klesá výkon a otáčky.

hubas*
hodnocení

Jsem smířený s tím, že bych motor chladil externím přívodem vzduchu.

jabraka*
hodnocení

0x

U střídavého motoru je regulace možná zmenou tvaru sinusovky ,ale současně se omezí výkon.Lze také určitým,ne levným zařízením,změnit kmitočet střídavé složky.Jde to ovšem v určitém,omezeném rozsahu.Stejnosměrný motor může regulovat otáčky od nuly.Nejednodušší je zařadit převodovku.Komplikuje to ale funkci.

JABRAKA

Ona změna tvaru sinusovky a změna frekvence moc nefunguje na komutátorové univerzální motory! Jen na asynchroní a synchronní motory! A Ty jsou jdou sice né zázračně dost špatně v určitém rozmezí regulovat ovládáním skluzu a to třeba předřadným odporem, dokonce i triakovou regulací a třeba jako u starého kolotoče s kroužkovou kotvou deskama zatopenýma obyčejnou vodou...

hodnocení

0x

Nejsem elektrikář, tak ti neporadím jak regulovat motor. Mě spíš zajímá co budeš tou přímočarkou řezat, že potřebuješ tam malý otáčky? Dělám profesionálně do dřeva a tam to neuživím, moc málo obratlí.

hodnocení

0x

Běžná přímočará pila na 230V má univerzální komutátorový motor který lze regulovat změnou napětím, ale to má svoji vadu a to je to, že pokud není zavedená zpětná vazba do regulátoru, což u některých dražších výrobků je, tak nemá až tak velký výkon při těchto otáčkách... Já osobně bych asi koupil tu stejnosměrnou a nevím, zda Ty jsi přemýšlel o jejím napájení, jaký bys na ní používal zdroj atd. a použil bych PWM regulátor, kde i při pomalých otáčkách má poměrně velký kroutící moment... Originál na 230V s regulačním vypínačem také používá PWM regulaci, ale ta je tvořena tyristorovým regulátorem co má jiné vlastnosti než moderní PWM regulace pracující třeba na 1kHz...

A ještě bych si tedy i prověřil tu s elektronickou regulací... Taky jsem už nějakou používal a šla docela pomalu...

hubas*
hodnocení

Otevřel jsem Pandořinu skříňku :D Těch informací je na netu moooc a pro laika je to nevstřebatelné...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]