Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příjem signálu dvb-t2

Od: heterak® odpovědí: 15 změna:

Máme tuto anténu viz foto. U mulitiplexu 11 se občas sekne obraz ,u multiplexu 12 je vše OK a multiplex 13 chvíli funguje a chvíli nefunguje(spíš nefunguje). Nyní máme anténu ve svislé poloze. Myslíte,že pomůže když ji otočím o 90 stupnu aby byla vodorovně?

Chytáme příjem ze dvou vysílačů a oba mají horizontální polarizaci.

btw: ve specifikacích je tedy napsáno že je určena pro horizontální i vertikální polarizaci,takže nevím jestli to bude mít teda vliv? :( tsbohemia.cz/...

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ten popis se týká polarizace signálu, ne přetáčení antény. Je to širokopásmová anténa, takže by nemělo vadit, pokud není nasměrovaná úplně přesně kolmo k vysílači. Ale čím přesnější nastavení, tím lepší. Já jsem vždy nastavoval anténu pomocí kompasu. Dnes jsou na to přístroje. Spíše jde o sílu signálu.

doplněno 02.01.20 15:00:

Možná vám pomůže tohle.

hodnocení

Tak výše přiložený odkaz mi nepomohl vůbec.

Uvažoval sem o všesměrové anténě Evolveo Jade 1 LTE. V tomto článku ho však nedoporučují.

Naopak doporučují anténu Fracarro LP45F. Tuto anténu sem zase naopak hnedka vyloučil,že mi nebude fungovat.

Takže v článku píší pravý opak!

A jak víš, že ti nebude fungovat?

jabraka*
hodnocení

0x

Typ antény je horizontální.Nastavuje se pouze kolmý směr k vysílači.Podle informací je síla vysílaného signálu DVBT-2 na celém území dostatečná.S 3% odchylkou.Poblíž vysilače(do 30 km) lze přijímat dostatečný signál i na anténu náhradní.50 cm drát.

V popisu je sice napsáno oboje, ale nikdy jsem toto síto neviděl montovat horizontálně. Možná se někdo na to téma ještě ozve.

technik
hodnocení

0x
Zdravím, neuvádíte vaši lokalitu, nadruhou stranu vámi použitá anténa je ve většině případů nevhodná a je třeba ji vyměnit za něco lepšího, pracuji v oboru, takže mám s tím zkušenost.
daniela1

A co je tedy to "něco lepšího"? ;)

hodnocení

Lokalita KUNŠTÁT,Újezd ,okr.Blansko

Umístění antény :na půdě (tedy pod střechou)

Nyní chytáme : mux 11 - funguje ale občas kostičkuje a nebo úplně na pár minut vypadne obraz

mux 12 - funguje bez problému

mux 13 - občas sám od sebe naskočí signál ale většinou nefunguje

Zjístil sem že mux 11 a 12 je z Kojálu (25km vzdušná čára) a mux 13 je z Boskovic (10km vzdušná čára)

technik
To vždycky záleží na konkrétních podmínkách, někde stačí kus drátu, někde je třeba nezbytné použití výkonné směrové antény s předzesilovačem, doplnění LTE filtru apod. Vše závisí na tom, co ukáže měřící přístroj. Obecně ke kvalitním anténám ale patří například Plzeňské síto, Yagi antény, případně pak LP antény.
hodnocení

Takže zase vím ho... :)

hodnocení

btw:Plzenské sito je snad to stejný co mám ted ne?

To musíš vědět ty, co máš. Já mám "plzeňské" síto, je pod střechou ( asi 35let, možná víc) , přijímáme vysílač Krašov, který je od nás asi 45Km. Anténu jsem tenkrát nastavil tak, že jsem si v autoatlasu udělal fixem čáru Plzeň - Krašov, položil jsem na půdě na mapu kompas, anténu nasměroval, přichytil ke trámům a od té doby jsem na ní nesáhnul. Jediné co jsem udělal, že jsem před lety vyměnil tu pěnovou dvojlinku za koax, protáhnul jsem ho husím krkem, propojil do účastnických zásuvek a do antény jsem vložil symetrizační člen. Obraz v pohodě, ale samozřejmě také záleží na výkonu vysílače.

111®
hodnocení

0x

oba vysílače vysílají s H polarizací , takže anténa bude tak jak je na obrázku. síto by vám mělo pokrýt příjem z obou vysílačů. Přechodové multiplexy nevysílají s plným výkonem. Boskovice asi mají jen malý výkon takže bych nasmroval anténu na Boskovice a kojál to chytne určitě. ta druhá anréma je logaritmicko-periodická a je více směrová než síto.
Takže bych to zatím jen lehce přesměroval aby ten kostičkující MUX přestal dělat a vyčkal nasazení plného výkonu po definitivním spoštní DVB-T2 v JM kraji.

hodnocení

0x

Za prvé bych dal anténu ven a ne pod střechu a jak píše @111 tak nasměrovat primárně na slabé Boskovice. Nebo bych zkusil laborovat s T2 kanály a směry na vysílačích podle tabulky v odkazu níže.

digitalnitelevize.cz/...

111®
hodnocení

0x

ještě jedna věc je dost důležitá a to že se anténa směruje ve všech rovinách, a ne že se dá tam kde se jednoduše přichytí a jak naschvál to bývá do nejslabšího elmag. pole, Takže s anténou pochodit a nakonec vymyslet držák.

Směrování viz obrázek

Příjem signálu dvb-t2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma DVB-T2

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]