Nejste přihlášen/a.
Máme tuto anténu viz foto. U mulitiplexu 11 se občas sekne obraz ,u multiplexu 12 je vše OK a multiplex 13 chvíli funguje a chvíli nefunguje(spíš nefunguje). Nyní máme anténu ve svislé poloze. Myslíte,že pomůže když ji otočím o 90 stupnu aby byla vodorovně?
Chytáme příjem ze dvou vysílačů a oba mají horizontální polarizaci.
btw: ve specifikacích je tedy napsáno že je určena pro horizontální i vertikální polarizaci,takže nevím jestli to bude mít teda vliv? tsbohemia.cz/...
Ten popis se týká polarizace signálu, ne přetáčení antény. Je to širokopásmová anténa, takže by nemělo vadit, pokud není nasměrovaná úplně přesně kolmo k vysílači. Ale čím přesnější nastavení, tím lepší. Já jsem vždy nastavoval anténu pomocí kompasu. Dnes jsou na to přístroje. Spíše jde o sílu signálu.
Možná vám pomůže tohle.
Typ antény je horizontální.Nastavuje se pouze kolmý směr k vysílači.Podle informací je síla vysílaného signálu DVBT-2 na celém území dostatečná.S 3% odchylkou.Poblíž vysilače(do 30 km) lze přijímat dostatečný signál i na anténu náhradní.50 cm drát.
Lokalita KUNŠTÁT,Újezd ,okr.Blansko
Umístění antény :na půdě (tedy pod střechou)
Nyní chytáme : mux 11 - funguje ale občas kostičkuje a nebo úplně na pár minut vypadne obraz
mux 12 - funguje bez problému
mux 13 - občas sám od sebe naskočí signál ale většinou nefunguje
Zjístil sem že mux 11 a 12 je z Kojálu (25km vzdušná čára) a mux 13 je z Boskovic (10km vzdušná čára)
To musíš vědět ty, co máš. Já mám "plzeňské" síto, je pod střechou ( asi 35let, možná víc) , přijímáme vysílač Krašov, který je od nás asi 45Km. Anténu jsem tenkrát nastavil tak, že jsem si v autoatlasu udělal fixem čáru Plzeň - Krašov, položil jsem na půdě na mapu kompas, anténu nasměroval, přichytil ke trámům a od té doby jsem na ní nesáhnul. Jediné co jsem udělal, že jsem před lety vyměnil tu pěnovou dvojlinku za koax, protáhnul jsem ho husím krkem, propojil do účastnických zásuvek a do antény jsem vložil symetrizační člen. Obraz v pohodě, ale samozřejmě také záleží na výkonu vysílače.
oba vysílače vysílají s H polarizací , takže anténa bude tak jak je na obrázku. síto by vám mělo pokrýt příjem z obou vysílačů. Přechodové multiplexy nevysílají s plným výkonem. Boskovice asi mají jen malý výkon takže bych nasmroval anténu na Boskovice a kojál to chytne určitě. ta druhá anréma je logaritmicko-periodická a je více směrová než síto.
Takže bych to zatím jen lehce přesměroval aby ten kostičkující MUX přestal dělat a vyčkal nasazení plného výkonu po definitivním spoštní DVB-T2 v JM kraji.
ještě jedna věc je dost důležitá a to že se anténa směruje ve všech rovinách, a ne že se dá tam kde se jednoduše přichytí a jak naschvál to bývá do nejslabšího elmag. pole, Takže s anténou pochodit a nakonec vymyslet držák.
Směrování viz obrázek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.