Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zesilovač pálí pojistky hned po zapnutí

Od: pojistka odpovědí: 12 změna:

Zdravím, předem bych měl říct, že znalosti elektroniky jsou u mě na úrovni kontaktního zapalování, tak počítejte s blbými otázkami.. :-D Mám starý Denon PMA 280 a z ničeho nic během hraní přestal fungovat. Sundal jsem horní kryt abych se podíval jestli nenajdu něco podezřelého, třeba nějaké ohořelé místo a ničeho jsem si nevšiml, jen jsem viděl že byla přepálená pojistka na vstupu, z čehož jsem usoudil, že bude někde zkrat na primáru. Samozřejmě jsem vzal druhou o stejných hodnotách a hned při pokusu o zapnutí z ní vyletěl záblesk a byla přepálená znovu. Mám k dispozici jen multimetr, ale technika mě zajímá a chtěl bych si na tu závadu přijít sám, popřípadě se pokusit o opravu, když se bude jednat o nějaké jednoduché přepájení, to bych zvládl. Spíše mi jde o to, na které součástky se zaměřit, popřípadě od vás dostat doporučení co konkrétně toto může způsobovat. Prosím radílky co budou psát abych to odnesl do servisu a nešťoural se v tom, ať si tyto řeči rovnou odpustí a ušetří si čas. Je mi 19, studuju úplně jiný obor a o tyto zařízení se zajímám jen okrajově, samozřejmě že když nic nenajdu, tak to do toho servisu odnesu. Díky všem a krásný nový rok

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Tak zkrat vůbec nemusí být na primáru, ale klidně můžeš mít zkrat na sekundáru... A to klidně můžeš mít prošluslé komcové tranzistory a ledasco... Nebo pokud je tam výkonový konec (pochybuju) integrovaný, tak třeba vadný IO..., proražený kondenzátor ve zdroji... Předpokládám, že bedny máš odpojené!

Je to jako opravovat kosmickou loď a i pro znalého bez dokumentace to není legrace...

První rada, zkus pokud tedy lze. rozpojit sekundární vývod z trafa...

A druhá, zapoj do série místo pojistky obyčejnou žárovku 230V/100W (v objímce na dráty) a podle jasu a chování toho co se děje v zesilovači by mohl být náznak toho co se děje...

Tady máš dokonce i schéma!

dokumen.tips/...

pojistka
hodnocení

Díky, teď mi to dochází s tím zkratem.. psal jsem rychleji, než jsem přemýšlel. Je jasný, že když jde trafo do zkratu, tak to odnese pojistka. 100W žárovku doma nenajdu, stane se něco při použití 75W? Maximálně se v ní přepálí vlákno, že? A ty kondenzátory by měly mít nulový odpor? Něco odpálit by se mohlo jen vlivem závady si myslím. Určitě ne tím, že bych ho přetěžoval
rv*

Do séri se něco (žárovka) připojuje proto, protože jak víme, při sériovém zapojení se napětí 230 V rozdělí mezi oba spotřebiče, tak, že Udenon Užárovka = 230V. A děláme to proto, aby nám neodcházela jedna pojistka za druhou, ale mohli jsme si v klidu proměřit, kde je ve spotřebiči chyba. No a zároveň víme, že i když bude na denonu zkrat, tak na žárovce bude 230V a protože žárovka je na 230V, tak se žádné vlákno nepřepálí, ale žárovka bude svítit.

Místo žárovky se dá použít i jiný spotřebič přiměřeného výkonu a raději činného typu (žárovka - žehlička - rychlovarná konvice - přímotop). A někteří pro to mají speciálně zapojené dvě zásuvky do série (jinak jsou zásuvky vždy vedle sebe) a do jedné zásuvky zastrčí třeba lampičku se žárovkou a do druhé testovaný spotřebič.

rv*

Nějak se vytratilo +

Udenon + Užárovka = 230V

"Maximálně se v ní přepálí vlákno, že? A ty kondenzátory by měly mít nulový odpor?"
Vím, že tohle číst nechcete, ale nemůžu si to odpustit: Pokud dokážete napsat tyhle věty, oporavdu by bylo dobře si nejdřív o základech elektroniky něco aspoň přečíst.

pojistka
hodnocení

Ano, vím že u kondenzátorů se měří kapacita, jen mi šlo o to, jakým způsobem je aspoň částečně zkontrolovat multimetrem. Jinak připojil jsem místo pojistky lampičku a rozsvítila se na plno

olinl
hodnocení

0x

Podívej se na přepínač "voltáže" 120 nebo 230V jestli je nastaven správně. Ve schématu je přepínač zakreslen, měl by tam být.

Ale no tak! Přečtěte si otázku ještě jednou!

"...z ničeho nic během hraní přestal fungovat"

To se ten přepínač během provozu přepnul sám? ;)

pojistka
hodnocení

Přepínač tam není.. i na štítku je napsané, že lze použít jen 230V

ja1
hodnocení

0x

Schéma jsem prolétl očima jen tak narychlo, je to tedy klasický transformátorový zdroj s usměrňovačem, zkuste proměřit usměrňovací můstek za napájecím transformátorem, jedna z jeho diod může být ve zkratu. Pak i ostatní diody v napájecí části jestli nejsou proražené (tj. ve zkratu = vedou v obou směrech)

doplněno 02.01.20 11:04:

Můžou být proražené - ve zkratu i kondenzátory, např odrušovací.

pojistka
hodnocení

Měřil jsem podle návodu z youtube můstkový usměrňovač S4VB20 a tam kde žádný úbytek napětí nemá být, tak je vždycky okolo 540mV, a mezi fázema je zkrat. Tipuju, že to je ta závada. Kdyžtak mi to jen potvrďte
Zesilovač pálí pojistky hned po zapnutí

jabraka*
hodnocení

0x

Laicky bych zjišťoval,pomocí pomocného zdroje proudu kde by v cestě mohl zkrat být.Zjistit funkčnost zdroje v zesilovači je triviální.Pak bych připojil náhradní zdroj(stačí 6 V napáječ )a připojím na mvstupy a měřím proud.Tam,kde by se vyskytl zkrat,tam připojené měřidlo naměří vysoký proud.Měřit v zapojeném zařízení hodnoty součástek nejde.Musí se vždy měřit vyjmuty z plošného spoje.Tedy jednotlivé součástky vypájet.Než tento zesilovač nosit do servisu,tak bych asi raději koupil v bazoši nějaký slušný funkční.Přijde to levněji.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]