Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dobíjecí baterie-do čeho ne a proč

Od: rakave* odpovědí: 7 změna:

Muže mi prosím někdo vysvětlit proč se do některých výrobků nesmí používat dobíjecí baterie? Např mám doma meteostanici a bezdotykový odpadkový koš kde je v návodu napsáno,že se dobíjecí baterie nesmí používat.Psala jsem výrobcům,ale odpovědi jsen se nepočkala.Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Většinou je problém v tom, že "nabíjecí baterie" - akumulátory - mají nižší provozní napětí, než ty "nenabíjecí".

hodnocení

2x

Jednoduché vysvětlení, i když možná ne úplně přesné je toto:

Pokud v zařízení použiješ alkalické baterie (nenabíjecí) a vydrží v tom zařízení déle než 1měsíc, tak je vhodnější používat klasické baterie.

Je to proto, že klasické baterie mají vyšší napětí a rychlejší samovybíjení. Takže nabíjecí baterie v hodinách je nesmysl, protože v hodinách baterii měníš jednou za rok.

Nabíjecí baterie v dálkovém ovladači ja taky nesmysl, protože i tam vydrží klasické baterie dlouho.

Naproti tomu nabíjecí baterie v mlýnku na koření třeba ten měsíc vydrží a po měsící je necháš nabít a mlýnek zase měsíc pojede.

Ale ve skutečnosti si musíš vyzkoušet do kterého zařízení se které baterie hodí a jak dlouho v tom zařízení vydrží.

Když to píše výrobce v návodu, tak k tomu ten výrobce má nějaký důvod.

Do meteostanice nabíjecí baterie určitě ne. Právě proto, že je jejich napětí nižší, tak elektronika meteostanice fungovat nebo měřit špatné hodnoty.

rorschach*

zajímavé myšlení. Mimochodem já mám v meteostanici i ve venkovním čidle nabíjecí baterky už mocinky let a funguje to v pohodě jen je občas potřeba je samozřejmě nabít

hodnocení

2x

Pokud se jedná o články velikosti AA, případně AAA (asi) tak je rozdíl ve jmenovitém napětí. Nabíecí (Ni-Cd, Ni-MH) mají napětí 1,2V, nanabíjecí (alkalické a pod.) pak 1,5V. Pokud do zařízení, které má od výrobce doporučené články nenabíjecí s napětím 1,5V, pak při osazení nabíjecích s napětím 1,2V, se nemůže nic pokazit, ale může se stát, že zařízení na toto napětí nebude fungovat, případně při částečném poklesu napětí článku dojde velmi brzo k vypnutí zařízení.

Jinak, co se týče využitelnosti pro zařízení s většími a častými odběry, zde se nabíjecí články vyplatí. U zařízení s menším a i dlouhodobým odběrem, se většinou vyplatí nenabíjecí. Viz odpovědi dalších.

V současné době se již ale také používají články nabíjěcí Li-Ion, případně Li-Pol. A tyto články mají jmenovité napětí 3,7V, které mají po nabití napětí až 4,1V. Ale tyto články se nevyrábí v provedení typové velikosti AA a AAA, takže jejich záměna za ně, je, pokud nedojde k úpravám zařízení, nemožná. Nejvíce používané jsou typ 18650. Výhoda těchto článků je jejich poměrně velká kapacita a velmi malé "samovybíjení". Rovněž, u některých, schopnost krátkodobého odběru velmi vysokého proudu, což u většiny jiných (mimo klasických olověných akumulátorů) není. Tyto se nejvíce používají třeba v ručním el.nářadí a el.akumulátorových spotřebičích, s požadavky na velkou energetickou náročnost (vysavače-roboty, sekačky trávy, a.t.d.). No a rovněž i pro napájení různých dopravních prostředků (kol s el.pohonem, koloběžek, čtyřkolek, skůtrů) případně i pro el.automobily, kde se používá serioparaleního propojení velkého množství těchto článků. Tím se dosahuje jak vysoké kapacity, tak možnosti získání větších napětí a vysokých vybíjecích proudů.

hodnocení

1x
Také bych se řídil spotřebou. Pokud normální baterie nevydrží jen dva týdny či měsíc hodí se použít nabíjecí. Klidně i do mlýnku na pepř.
Pokud v ovládaní k TV vydrží baterie rok i více není důvod dávat místo nich nabíjecí.

hodnocení

1x

Tento problém je tu omílaný stále dokola... Prostě všechna zařízení potřebují určité napětí a tam kde nabíjecí články "začínají", tak tem běžné nenabíjecí články "končí"... Jsou třeba zařízení (mám takový fotoaparát) kde lze nastavit provoz na nabíjecí či nenabíjecí články... Nabíjecí zpravidla končí na 1-1,1V což alkalické nenabíjecí končí tak okolo 1,2-1,3V...(funkčnost zařízení)

Prostě třeba ve své době Walkman od Sony byl na jeden článek a vydržel na alkalickou baterii 15 hodin (1,5V) , tak na dobíjecí (1,2) voltu jel asi 11/4 hodiny.. Čili to nebylo na nic... Ve Walkmenu Aiwa byly baterie dvě, ale ve stejném provedení to nehrálo o moc více...

Potom ze zkušenosti... Nabíjecí články mají veliké samovybíjení... Tvrdí se o bateriích Eneloop že má samovybíjení malé, sám jsem to netestoval, ale podle "zlých " jazyků také nic moc... Některá články ať značkové mají za 3měsíce už jen cca 30% nabití...

Mluvím zde o běžných článcík NiCd, Ni-MH, alkalických bateriích...

Tak do autíček, fotoaparátů a výkonných spotřebičů často používaných je dávám (nabíjecí) a do ovládání, hodin, do bezdrátového teploměru ne, tam mám alkalické, u některých i lithiové (nenabíjecí 1,5V)... V těchto zařízeních vydrží i několik let...

hiawata:

nabíjecí i nenabíjecí končí zhruba stejně - na 0.9V. Nabíjecí mají plošší charakteristiku vybíjení takže vkonečném výsledku vydrží zhruba stejně. Navíc dnes už snad neexistují výrobky co by si neporadily s počátečným jmenovitým napětím 1.2V.

bohumil:

I Li-Ion nabíjecí se vyrábí v provedení AA , článek má jmenovitých 3.7V a zabudovaný pulsní step-down stabilizátor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]