Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojení světla

Od: riky odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

potřeboval bych poradit ohledně zapojení světla. Koupil jsem světlo, které má 3 kablíky připojený z jedné strany v čokoládě (hnědý, modrý a ZŽ), ze stropu mám pouze 2 dráty a to černý a ZŽ. Chápu, že černý připojím na hnědy, ZŽ na ZŽ a kostru mám propojit od svorky ZŽ na M kouskem drátu nebo mám nechat tu svorku v čokoládě nezapojenou, momentálně je z druhý strany připojená kostra (modrý). Děkuji za odpovědi.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Propoj to tak jak povídáš. Ze ŽZ udělej propojku na modrou svorku...

Modrý vodič není kostra, ale nulový vodič žárovky... Zpravidla, obvykle horní kontakt v objímce, pokud je to klasické světlo...

Kostra je právě ten ŽZ !

Nejjednodušší je asi pro Tebe, pokud je to v čokoládkách, tak ten modrý vodič ze světla strčit do tá svorky co je ten ŽZ vodič!

Ale samozřejmě musíš pečlivé dbát, aby černý vodič byl zapojen na ten černý vodič!

joeventil*
hodnocení

1x

Dobrý den,

... je potřeba zmínit že se jedná o zásah do el.instalace kterou by měla dělat osoba s patřičnou kvalifikací - zároveň chápu že zapojení lustru je věc kterou každý chlap chce ukázat že zvládne ... proto z toho co popisujete vypadá že el.instalace je staršího provedení - tudíž TN-C (tzv. dvěma vodiči L+PEN a bez ochrany proudovým chráničem) ... takže 1- bych shodil jistič daného světelného okruhu 2- zapojil (ze stropu) černý / (na světle) hnědý, (ze stropu) zelenožlutý / (na světle) zelenožlutý a modrý (použít propoj v čokoládě a nebo modrý přendat k zelenožlutému) ... poté nahodit jistič ;)

hop®
hodnocení

1x

Aby to bylo podle norem, tak černý přívod ze stropu samozřejmě na hnědý v lustru.
A ZŽ přívod nejprve na ZŽ ve svorkovnici, a zároveň udělat propojku ZŽ k modrému.
Je to podobně, jak máte zapojené zásuvky - pokud jsou tedy zapojeny správně.
Pokud nezapojíte modrý, nebude lustr svítit.
Mimochodem, v tom lustru je modrý pracovní nulák a ZŽ je ochranný vodič, takzvaná kostra...

riky
hodnocení

Paráda, světlo svítí. Děkuju za radu :)

hop®

@riky: Není zač, rádo se stalo... *placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení lustru

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]