Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
asi před 4 dny syn udělal to,že ho napadlo vysát ucpané umyvadlo v kuchyni tím,že do něj strčil hadici vysavače. Tím,že bylo umyvadlo ucpané, bylo plné vody, takže v podstatě ponořil běžící vysavač do vody a BUMM. Nehoda na světě.
Neřekl mi to. Vysavač schoval do sklepa. A protože já denně vysávám pouze příručním vysavačem a tím velkým tak 1x za týden, zjistila jsem to dnes.
Sáček na odpad i filtr byly totálně mokré, nasáklé vodou, plesnivé. Z motoru a zadní části vysavače teče voda. Vysavač šíleně zapáchá. Vyhodila jsem filtr i sáček, zevnitř se to snažila vytřít a osušit.
Co mám ještě zkusit? Jak zamezit vytíkání vody ze zadní části vysavače?
Bojím se jej zapnout ...
Nezapínejte a nezamezujte vytékání vody z vysavače, ta voda tam být nemá. Naopak bych se snažil převracením vysavače všechny zbytky vody vylít a pak nechat vysavač několik dní pořádně vyschnout. Potom po krátkém zapnutí zjistíte, jestli to vysavač přežil, nebo jestli je zralý na servis nebo na vyhození. Při této zkoušce buďte opatrná, a připravená, že vypadne jistič. To jen abyste to nezkoušela večer bez svítilny nablízku...
... případně to rovnou svěřte nějakému odborníkovi, který vysavač rozebere, vyčistí a vysuší - bude to jistější...
Vylít vodu, vysušit, zkusit zapnout. A pak koupit za synovo kapesné nový vysavač. Bude to mít i výchovný efekt.
Výchovný efekt? Ten syn to neudělal schválně, naopak měl dobrý úmysl. Že to nevyšlo je je sice malér, ale není nutné ho za neuvážený čin z neznalosti hned trestat. Média jsou plné reklam na vysavače, které vodu vysávat mohou. On jen netušil, že to není právě ten, který mají doma. Myslím, že si to bude i tak hodně dlouho pamatovat .
Mně spíše zaráží, že nic neřekl a šel od toho. Ta komunikace mezi lidmi v rodině je dnes fakt hrozná. Prostě se nic neřekne, o ničem se nemluví... Připomíná mi to, jak byla před několika lety u nás na návštěvě příbuzná s patnáctiletou dcerou a ta mi totálně zničila speciální nůžky na látky, protože s tím stříhala, co neměla a ani se nezeptala. Když jsem jí to říkala, tak jen hm..., takže to bude podobné, hm..., zničený vysavač a co jako?
Neházejte flintu do žita a hlavně to znova nezapínejte! Tahle příhoda nemusí nutně znamenat definitivní konec vysavače, i když je to dost pravděpodobné.
Před časem udělala dcera mé přítelkyně něco podobného. Ovšem řekla to už ten samý den, takž to ještě nestačilo zrezavět. Vysavač jsem rozebral, vylil cca 1/2 litru vody z motoru, vyčistil co se dalo (uhlíky, komutátor, ložiska...) a nechal několik dní vysychat. Bez důkladného rozebrání není šance, že by vysavač dokonale vyschnul a dřív, nebo později dojde k proražení izolace mokrého vinutí motoru.
Vasavač fungoval ještě cca 5 let, ale koroze i přes důkladné vysušení pokračovala než se definitivně zadřela ložiska.
Tak, tak. Voda vyteče, vypaří se. Pokud něco zničí, je to papírová hmota z papírového pytlíku, nachytaný prach apod. Motor má vinutí imprgnované, takže by měl trochu vody vydržet, pokud se rychle vysuší, tak ani nezreziví. Vodiče nereziví, jsou měděné, izolace z PVC, takže také nenasákavé.
Servisák by z vysavače vyndal pytlík, prach a možná by špinavý vnitřek vysavače ještě vypláchl od nečistot, které nasál při vysávání vody z umyvadla, zvláště pokud tam byla nějaká špína nebo saponáty.
Pak by to nechal důkladně vylít, vykapat, vysušit fénem nebo horkem u kamen. A pak by ještě všechno zkontroloval, přezkoušel a zapnul a pak by vám ho předal s odborným posudkem odborníka, že buď je dobrý, že je možné ho bezpečně používat, nebo ne.
Ani by se možná nemusel kupovat nový pytlík na prach, jen by se nechal vyprat, aby v něm nebyly chuchvalce prachu nacucané vodou a pak usušením slepené.
Hlavně nevyhazovat dřív, než ho někdo odborné posoudí. Za hodinu práce si servisák řekne o pár stovek, soused o flašku něčeho dobrého.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.