Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny. Mám dotaz, zda je možné nabíjet knoflíkové baterie. Před lety jsem v tehdejším Západním Německu viděl v prodejně zařízení, kam se vložila tužková baterie AA a na plusu byl držák na knoflíkovou baterii. Tehdy jsem to nepotřeboval. Ale dnes by se mi to hodilo do sluchátek do uší. Baterie tam vydrží asi 5 dní, a jsou drahé . Děkuji J. M
Kdysi jsme "knoflíky" dobíjeli, ale nejsou to akumulátory, takže nejdou plně nabít, pouze jaksi "oživit", na omezenou dobu. (S knoflíkovým akumulátorem jsem se ještě nesetkal.) Mimoto je nabíjení rizikové, je tady možnost "výbuchu" baterie. Dnes nejsou tyto baterie nijak závratně drahé. Pokud máte finančně opravdu neúnosnou spotřebu knoflíků, asi bych popřemýšlel nad investicí do sluchátek, která by byla vybavena vestevěným dobíjecím akumulátorem.
Jo jo, taky pamatuju dobu, kdy jsme dobíjeli baterie do hodinek (přímo z ploché baterie 4,5 V ), protože to byl v té době úzký profil. Knoflík se při tom musel držet mezi prsty a když se po pár vteřinách začal hřát, musel se okamžitě odložit. Kdyby se zmeškal správný okamžik, hrozila amputace prstů. Pokud se článek nenafouknul, ještě pár dní fungoval.
@magdon: My jsme dobíjeli pomocí laboratorního zdroje, který měl nastavitelné proudové omezení, pomalu a několik hodin. Baterie jsme "upínali" do dřevěného kolíčku na prádlo, do kterého jsme nainstalovali dva drátky jako kontakty. Stejně jsme museli nabíjení průběžně hlídat, a stejně jsme mnohokrát neuhlídali...
Řekl bych,že baterie(knoflíky)v cenách do 50 kč se nabíjet nedají,jsou také označeny jako "alkaline"Nabíjecí jsou spíše LI ion aku.A ty jsou cenově až 150 /kus.Rozhodně už při pořízení je potřeba si zjistit možnost dobíjení.Jinak může dojít i k neštěstí.
JABRAKA
Já bych raději řekl, že dobíjecí se nazývají akumulátory (od původních NiMH po moderní Li-Ion a Li-Pol), naproti tomu "nedobíjecí" jsou elektrochemické články (od starých zinko-uhlíkových po moderní alkalické). Dobíjení těch "nedobíjecích" může být přímo nebezpečné, hrozí exploze článku.
Satam , palec nahoru!
Není to o ceně baterie, ale o určení jejich funkce... Proto jsou třeba lithiové akumulátory a i primární baterie... A je třeba na to dbát!
Ale viděli, to se snad dělá už 20 let..Spíš by měl tazatel uvést uvést typ a zda neexistuje funkční nabíjecí náhrada...
Ještě jsem koukal na internet, knoflíkové akumulátory existují, uvědomil jsem si, že se už dávno používaly v PC třeba pro RTC jako záloha času - omlouvám se za mírnou dezinformaci. Ovšem zařízení už bylo přímo vyrobené pro tyto akumulátory. Pokud nahradíme primární článek s napětím 1,5V dobíjecím článkem s napětím 1,2V, zařízení nemusí pracovat správně. Je to stále se opakující problém, který je daný odlišným chemickým principem obou článků.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.