Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zúžený obraz TV na DVBT2

Od: aja1946® odpovědí: 13 změna:

Protože Praha jako první vysílá program Čt jen v DVTB2, seřadila jsem si v seznamu kanálů dopředu všechny programy označené T2. Samozřejmě chápu, že ne všechny programy chytám ze Žižkova, některé mohou být z různých převaděčů na sídlišti a o jednom dokonce vím, že je z Bukové hory (když byl jednou vysílač opravován, celý den mi tento kanál nehrál) . Ovšem co mi hlava opravdu nebere je skutečnost, že občas některý program, zejména z Kina Barrandov a JOJ Family, mi někdy běží zúžený – po stranách zůstává černý pruh, úprava obrazu na to nemá vliv a co je právě zajímavé, když tento program přepnu na kanál, který označený T2 není, tak zde běží obraz normálně. Jak je toto možné. Děkuji.

doplněno 28.12.19 10:56:

Ten zmenšený obraz mi samozřejmě nevdí, jen mě to zajímalo proč. A taky ještě doplním, že v tom DVBT2 u dsot programů nejsou titulky, v tom starém jo. Ony jsou dost výhodné pro hůře slyšící, protže ve filemch mnohdy je tak hlasitá hudba, že člověk špatně slyší mluvené slovo.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

3x
Ty černé pruhy po stranách obrazu jsou samozřejmě SPRÁVNĚ. U formátu 4:3 vloženého do širokoúhlého obrazu, to ani nijak jinak být nemůže.

hodnocení

0x

A opravdu jsou černé pruhy špatně? Starší pořady jsou v "neširokoúhlém" formátu 4:3 a aby byly správně zobrazeny a nebyly roztaženy na formát 16:9, přidají se na boky černé pruhy.

Bohužel jsem taky zjistil, že u DVB-T tato možnost někdy nefunguje a obraz je hnusně roztažený přes celý obraz (například včera jsem sledoval programy ČT přes DVB-T, protože u nás nefungoval vysílač DVB-T2 pro tento multiplex, a právě včerejší "tři oříšky pro popelku byly na DVB-T roztažené přes celou obrazovku).

Takže pokud se jedná o starší pořad, který je ve formátu 4:3, jsou vlastně černé pruhy jediným správným zobrazením, aby byl obraz celý a nedeformovaný.

"A opravdu jsou černé pruhy špatně?" Myslím, že špatně. Nedává mi to možnost volby. Když se roztáhne obraz na DVB-T, tak mne to ruší jen chvilku a dál to nevnímám. Ale ten pidi obraz DVB-T2 s černýmy pruhy mi vadí celou dobu pořadu. Budu si muset zvyknout. Pokud se ovšem nenajde nějaký set top box nebo nová TV, která to bude umět roztáhnout.

tvfanda*
Jestli to umí některé televize roztáhnout přes celou obrazovku, tak to nevím. Některé to dokážou roztáhnout. ale ne úplně.
V set-top-boxu se to dá nastavit buď v hlavním nastavení nebo pokud to má tlačítko na ovladači, tak přes něj, je nutné to vyzkoušet a pohrát si s tím jak v TV tak v tom set-top-boxu.
Ale když bude vysílán obraz 16:9, tak se to musí znovu nastavit, protože jinak bude zase kus obrazu chybět.

tvfanda*
hodnocení

0x
Také jsem si toho všiml.
Ptal jsem se na to odborníků a ti mi řekli, že je to běžná věc. V DVB-T se vysílá nějaký kód který určuje poměr stran 16:9 nebo 4:3 a na televizi si můžete ten obraz upravit zvlášť pro 4:3 a zvlášť pro 16:9.
V DVB-T2 se údajně vysílá pouze 16:9 a když je obraz 4:3, tak má po stranách napevno černé pruhy a na televizi si můžete ten obraz upravit pouze pro 16:9, protože si televize myslí, že poměr je právě těch 16:9.
hodnocení

upravovat to nejde, vypadá to strašně, to je leší ten zúžený obraz

To ovšem může způsobovat problém, pokud má někdo obstarožní TV s obrazovkou 4:3.

tvfanda*
Některé televize úpravu rozměru obrazu umožňují a máte pravdu vypadá to špatně, takže je lepší to nechat jak to je.
Některým lidem vadí, že tam jsou ty pruhy, tak si to nastavují podle sebe, pokud na té televizi to jde nastavit.
Pokud to nelze nastavit na televizi, je možné to nastavit na set-top-boxu, pokud to lze, u všech to nemusí jít.

111®
hodnocení

0x

vážení to je proto aby ty staré filmy byly v HD vůbec koukatelné, protože vysoké rozlišení vytáhne i to zrno na klasickém filmu...když se to roztáhne zvětší se i zrnitost a je po HD , není to žádná vada, i když máte nastaven formát 16:9

hodnocení

0x

Ano, je to tak jak už bylo uvedeno. Někteří diváci byli zvyklí sledovat zkreslený obraz a vůbec jim to nevadilo. Stávalo se to např. u seriálu Big Ben, ale je toho víc. I když mám na televizi (Samsung) nastaven automatický formát obrazu, někdy jsem musel přepínat na 4x3. Takže pří použití settopboxu pro DVB-T2 už se zřejmě tato chyba nebude vyskytovat a každý uvidí pořad tak jak má být, to znamená ve formátu tak, jak byl vyroben.. Tuším, že to tak bude i u nových televizí, pokud nebudou tak chytré, že zpracují video pomocí výřezu a upraví do formátu 16x9. U té mé televize to lze nastavit ručně, ale nic moc, protože tím výřezem část obrazu chybí. To je lepší sledovat obraz s pruhy po stranách, nebo u některých zahraničních filmů i dole a nahoře. Takže po instalaci settopboxu mi to vadit nebude.

tvfanda*
hodnocení

0x
Titulky v DVB-T2 jsou vysílány dvěma způsoby, buď jako DVB titulky nebo teletextové titulky. DVB titulky se zapínají většinou na ovladači a je možné, že u některých televizí se musí povolit někde v nastavení. Teletextové titulky se zapínají zapnutím teletextu a navolením příslušné stránky, většinou 888.
Česká televize používá DVB titulky a vysílá titulky u většiny pořadů.
Prima používá DVB titulky a vysílá titulky jen u některých pořadů.
Nova používá u většiny stanic teletextové titulky u některých DVB titulky a vysílá titulky jen u některých pořadů.
Jestli je rozdíl mezi DVB-T a DVB-T2 nevím.
Jestli se vysílají u daného titulky je většinou napsáno v EPG, na teletextu nebo se to dá vyhledat na Internetu.
hodnocení

Vím, že se to dá upravit, na ovladači je subtitle, jenomže mě právě zajímá jak je možné, že to některé kanály to majíí a některé ne, mám 2 tv a když zkusím pustit stejný program, tak třeba jedna titulky má a druhá ne

tvfanda*
Můžete napsat, u kterých stanic je rozdíl mezi DVB-T a DVB-T2 nebo u kterých stanic nemáte titulky, mohu to vyzkoušet, zajímá mě to. Chyba může být jak na straně vysílatele, tak i na straně vaší televize.
Já občas si pouštím titulky na České televizi a tam jsem se s problémy nesetkal.
Některé stanice v DVB-T2 titulky ani nevysílají, jestli je vysílají v DVB-T nevím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]