Nejste přihlášen/a.
Protože Praha jako první vysílá program Čt jen v DVTB2, seřadila jsem si v seznamu kanálů dopředu všechny programy označené T2. Samozřejmě chápu, že ne všechny programy chytám ze Žižkova, některé mohou být z různých převaděčů na sídlišti a o jednom dokonce vím, že je z Bukové hory (když byl jednou vysílač opravován, celý den mi tento kanál nehrál) . Ovšem co mi hlava opravdu nebere je skutečnost, že občas některý program, zejména z Kina Barrandov a JOJ Family, mi někdy běží zúžený – po stranách zůstává černý pruh, úprava obrazu na to nemá vliv a co je právě zajímavé, když tento program přepnu na kanál, který označený T2 není, tak zde běží obraz normálně. Jak je toto možné. Děkuji.
Ten zmenšený obraz mi samozřejmě nevdí, jen mě to zajímalo proč. A taky ještě doplním, že v tom DVBT2 u dsot programů nejsou titulky, v tom starém jo. Ony jsou dost výhodné pro hůře slyšící, protže ve filemch mnohdy je tak hlasitá hudba, že člověk špatně slyší mluvené slovo.
A opravdu jsou černé pruhy špatně? Starší pořady jsou v "neširokoúhlém" formátu 4:3 a aby byly správně zobrazeny a nebyly roztaženy na formát 16:9, přidají se na boky černé pruhy.
Bohužel jsem taky zjistil, že u DVB-T tato možnost někdy nefunguje a obraz je hnusně roztažený přes celý obraz (například včera jsem sledoval programy ČT přes DVB-T, protože u nás nefungoval vysílač DVB-T2 pro tento multiplex, a právě včerejší "tři oříšky pro popelku byly na DVB-T roztažené přes celou obrazovku).
Takže pokud se jedná o starší pořad, který je ve formátu 4:3, jsou vlastně černé pruhy jediným správným zobrazením, aby byl obraz celý a nedeformovaný.
"A opravdu jsou černé pruhy špatně?" Myslím, že špatně. Nedává mi to možnost volby. Když se roztáhne obraz na DVB-T, tak mne to ruší jen chvilku a dál to nevnímám. Ale ten pidi obraz DVB-T2 s černýmy pruhy mi vadí celou dobu pořadu. Budu si muset zvyknout. Pokud se ovšem nenajde nějaký set top box nebo nová TV, která to bude umět roztáhnout.
vážení to je proto aby ty staré filmy byly v HD vůbec koukatelné, protože vysoké rozlišení vytáhne i to zrno na klasickém filmu...když se to roztáhne zvětší se i zrnitost a je po HD , není to žádná vada, i když máte nastaven formát 16:9
Ano, je to tak jak už bylo uvedeno. Někteří diváci byli zvyklí sledovat zkreslený obraz a vůbec jim to nevadilo. Stávalo se to např. u seriálu Big Ben, ale je toho víc. I když mám na televizi (Samsung) nastaven automatický formát obrazu, někdy jsem musel přepínat na 4x3. Takže pří použití settopboxu pro DVB-T2 už se zřejmě tato chyba nebude vyskytovat a každý uvidí pořad tak jak má být, to znamená ve formátu tak, jak byl vyroben.. Tuším, že to tak bude i u nových televizí, pokud nebudou tak chytré, že zpracují video pomocí výřezu a upraví do formátu 16x9. U té mé televize to lze nastavit ručně, ale nic moc, protože tím výřezem část obrazu chybí. To je lepší sledovat obraz s pruhy po stranách, nebo u některých zahraničních filmů i dole a nahoře. Takže po instalaci settopboxu mi to vadit nebude.
Vím, že se to dá upravit, na ovladači je subtitle, jenomže mě právě zajímá jak je možné, že to některé kanály to majíí a některé ne, mám 2 tv a když zkusím pustit stejný program, tak třeba jedna titulky má a druhá ne
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.