Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada DVD rekordéru pro T2

Od: jirkasok odpovědí: 11 změna:
Potřebuji poradit jak nejlépe nahradit DVD rekordér. Běžně mně doporučují set to box s nahráváním. Jenže není lehké si vybrat, protože se běžně neuvádí všechny potřebné informace a u každého typu mně prodejci odkazují ať se dotáži výrobce. Mám násl. požadaveky: 1. Umí nahrávat na USB HDD, nebo flešku. 2.Nahrává ve formátu přenositelném na PC se systémem Windows 10 home. 3. Umí nahrávat i v režimu spánku (např. púvodně jsem si vybral Mediabox TESLA TEH-500 ale výrobce mně sdělil, že splňuje předchozí podmínky, ale nahrávání lze nastavit max 4 hod dopředu. Po 4 hod se přepne do režimu spánku a tam již nic nenahraje). 4. Zadání nahrávání je třeba editovat (ne pouze vybrat z EPG ) s ohledem na posunutí konců pořadu oproti plánovanénu času. 5. v lepším případě nahrává v HD rozlišení.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Lepší radu, než se ptát výrobce nebo shánět po internetu návody k přístrojům, bohužel dát nelze. Ale i návody jsou někdy nedostatečné.

1. To umí všechny stb, které vůbec umí nahrávat, jen jsou někdy vybíravé na kvalitu flešky a v případě HDD je vhodnější použít nějaký s externím napájením - USB boxu by napájení HDD nemuselo zvládat, což by se projevovalo náhodným odpojováním HDD, ponejvíce při záznamu.
2. pokud záznam ze stb lze přegrát na PC - a to (minimálně u těch levnějších) většinou jde, je přenositelný i na PC s W10. Problém s přehráváním na W10, zejména pokud používáte přehrávač zabudovaný do systému, může být v tom, že Microsoft "moudře"usoudil, že je zbytečné přidávat do insta/.... Pak pomůže instalace chybějících kodeků z jiného zdroje
3. Bohužel jsem na nic takového nenarazil. Nevylučuji, že některý box se umí probudit a ještě potom správně nahrávat, ale já takový zatím nepotkal. Obcházím to tak, že režim spánku nastavuji na "Off". To u řady stb jde.
4. Nastavení je bohužel nutno upravovat vždy a i když stb umí nastavit nějaký posun globálně - pro všechny nahrávky, nelze na to spoléhat a automatiku podobnou systému VPS z analogu se, pokud vím, nikdo neobtěžoval implementovat. (Dnešní posun u Prima Frikulín (cool) mezi údajem v EPG a skutečným časem začátku pořadu byl přes 20 minut - oběma směry.)
5. STB nahrává rozlišení, v jakém je příchozí signál. Pokud je nahrávaný program v HD, bude HD i záznam. Z SD programu žádný stb HD nahrávku nevytvoří.

doplněno 29.01.20 12:36:

@jirkasok:
" Mám např. TV Panasonic s nahráváním. Zde je přímo uvedeno, že nahrané záznamy nelze přenést ani mezi stejnými modely dokonce je nelze přehrát po opravě přístroje ani na přístroji, kde byly nahrány."(konec citace)
Autor toho návodu zvláštně používá slovo přenést. Když vezmu "přenést = "zkopírovat", tak:
pokud přístroj nahrává na médium s formátem FAT(32) nebo NTFS, lze bez problému soubory, nebo lépe celou adresářovou strukturu, přenést=zkopírovat do PC s Windows nebo i do jiné TV. Záznamy tam nemusí jít přehrát, protože značkové TV obvykle nahrávky šifrují. (Moje TV Telefunken dělá právě tohle.) Pokud TV navíc vyžaduje médium naformátované přímo v televizi, pak obvykle je použit nějaký linuxový formát - ty sice WIN v základu neumí, ale podporu lze doinstalovat nebo ke zkopírování využít Linux, ale pořád s tím nepůjde dělat nic, než to jen mít někde uložené. Nebo TV v rámci protíkopírovací ochrany šifruje rovnou celý připojený disk/oddíl disku. V tom případě to pak nejde ani zkopírovat a disk je v PC nepoužitelný bez přeformátování, protože zašifrovaný oddíl je z jiného zařízení nepřístupný.
Naprostá většina terestrických stb nahrávky nešifruje. (Se Skylinkem nemám zkušenost, právě když jsem začal uvažovat o pořízení satelitu, vymysleli si SERPO a já uvažovat přestal.) ;)

Konkrétně:
Opticum Lion HD 265 - ze spánku se neprobudí, uspávání lze vypnout, záznamy jsou volně přenosné i přehratelné. Mám ho tři roky a už se neprodává.
Sencor SDB550T - ze spánku se neprobudí, uspávání lze vypnout, záznamy jsou volně přenosné a přehratelné. DO Děs&Hrůza, velmi oblíbený model mnoha výrobců STB, box se nehodí do míst se na slabým signálem.
AB Cryptobox 702 popsal tvfanda, k tomu nemám co dodat.

mark165

řešení problému s mizerným vestavěným přehrávačem windows 10 je prosté, buď používáte jiný os a pak přehrajete cokoliv i s vestavěným přehrávačem nebo si do windows nainstalujete zdarma dostupný přehrávač VLC, který také přehaje cokoliv. Snadné řešení.

hodnocení

0x

Když si Jirko koupíš settopbox, který půjde propojit s tvým DVD rekorderem, nemusíš nic dalšího řešit. A jen na okraj OS Windows nemá nic společného s formátem filmů.

Propojení s DVD rekordérem sice možné je, ale pouze přes SCART, čímž odpadá nahrávání v HD. HDMI na DVD rekordérech jsou pouze pro výstup.

mark165165

řekněte to na rovinu, s DVD rekordérem půjde vždy kvalita do kopru. Protože tenhle postup transkódování moderního efektivního kodeku HEVC do starého MPEG-2 je absurdní. Je to zbytečně drahé a ještě nekvalitní, ukládání na USB přes set top box je výrazně levnější, jednodušší a kvalitnější. Výsledný soubor navíc bude ještě menší ... samá pozitiva.

pi*
hodnocení

0x

Drahým řešením je BD rekordér. panasonic.heureka.cz/...

mark165

Až na to že je to naprosto zoufalá cesta, proč kvalitní digitální signál HEVC transkodovat na BD a ztrácet paradoxně jeho kvalitu. Jediné správné řešení je ukládat ten HEVC signál tak jak je přímo do souboru bez ztrátového transkódování a nemusíte kvůli tomu kupovat předražené BD zařízení což je přiznejme si TECHNOLOGIE NA ÚSTUPU o kterou už téměř nikdo nemá zájem! Doporučovat něco takového je škodolibost, asi jako od lidí co kdysi doporučovali windows phone :) a rok na to se celá platforma složila.

mark165165
hodnocení

0x

Nahrávání je u set top boxu tak jednoduchá a přímočará nenáročná funkce, že to umí prakticky úplně všechny i ty nejlevnější. Nemusíte nic složitě vybírat prostě vemte jakýkoliv set top box který má konektor USB, velmi pravděpodobně na 99% na něj bude umět nahrávat pořady ve formátu TS(HEVC) který si pak na počítači můžete přehrávat například pomocí přehrávače VLC nebo si jej můžete převést na obvyklejší MKV pomocí programu MKVTOOLNIX.

1. požadavek tedy splňují všechny

2. pořadavek splňují také všechny pokud si na windows nainstalujete rozumný přehrávač, třeba VLC

3. požadavek je nesmysl, prostě musí běžet aby mohl nahrávat musí ukládáat na disk který musí běžet a být pod napětím, jaký by to byl režim spánku když by stejně všechno běžělo to by byla jen iluze, televizor ale při tom může být klidně vypnytý, takže pokud vám jde právě o to aby televizor mohl být při nahrávání vypnutý tak i toto splňuje každý set top box protože set top boxu je uplne jedno zda TV je nebo není zapnutá.

josephporta

K bodu 3. asi jste úplně nepochopil o co jde. Tazatel potřebuje nahrát něco v úterý dopoledne když je v práci. Nastaví to v pondělí večer, ale bohužel STB se vypne, nebo přejde do režimu spánku. Potřebuje poradit, který STB se nevypíná, nebo umí režim spánky vypnout.

Teda, pokud jsem to dobře pochpil já :-D

jirkasok
hodnocení

Děkuji všem za snahu mně pomoci, ale některé otázky nebyly pochopeny správně a proto na ně reaguji. Podmínkou přenositelnosti na PC nemám na mysli přehrávání na PC. Ale to aby bylo možné takové soubory na PC přenést. Mám např. TV Panasonic s nahráváním. Zde je přímo uvedeno, že nahrané záznamy nelze přenést ani mezi stejnými modely dokonce je nelze přehrát po opravě přístroje ani na přístroji, kde byly nahrány. Obdobné názory jsem četl na webu, kde několik uživatelů STB uvádí, že nelze přenést nahrané záznamy ani mezi stejnými modely u STB s označením Skylik redy. Některé přístroje používají vlastní operační systém a proto nelze např. disk nahraný STB připojit k PC bez přefomátování apod. Nahrávání a režim spánku. Samořejmně rozumím, že vypnutý přístroj nic nenahraje, ale nevím jestli existují takové, které si pro nahrávání sepnou příslušné obvody stejně jako to umí DVD rekorder, nebo umožňují režim spánku vypnout. Proto bych byl vděčný těm, kteří mají skušenosti s nahráváním u STB a doporučí mně konkrétní model, případně alespoň výrobce. Já se již potom doptám výrobce na konkrétní otázky, ale nemohu oslovit všechny. Ještě jednou dík za snahu všem
tvfanda*
To co zde popisujete by měla zvládnou většina DVB-T2 set-top-boxů, protože to uvádí prodejci i výrobci.
Mohu vám doporučit AB Cryptobox 702T, ten větší, s mini verzí nemám zkušenosti.
1. Doporučuji použít spíše pevný disk přes USB, stačí 2.5" ale musí mu stačit proud maximálně 500mA, jinak musí mít vlastní napájení. USB flash disk musí umět rychlý zápis malých souborů, osvědčil se mi SanDisk Cruzer Ultra.
2. záznam je na disku čitelný na většině operačních systémů včetně Windows 10, lze použít souborový systém FAT32 nebo NTFS
3. v režimu spánku neumí nahrávat snad žádný, ale přístroj se podle času zapne, najde disk, nahraje pořad a vypne se nebo lze nastavit, že zůstane zapnutý
4. lze zadat časy přes EPG a upravit je nebo lze nastavit časovač ručně
5. nahrává se přímo vysílání, to znamená ve stejné kvalitě jak se vysílá, v nahrávce je obraz, všechny zvukové stopy, titulky a teletext

Problém je pouze při výpadku elektrické energie a čas v režimu spánku není úplně přesný, většinou +-1min. Známí to řeší pomocí záložního zdroje.
Skylink ready přijímače znemožňují přehrávání na jiném přístroji a většina televizorů to dělá taky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]