Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
o Arduino vím jen tolik, že existuje. Potřeboval bych pomoci složit sestavu, která bude umět co potřebuji.
1) Potřebuji detekci proudu v obvodu. Ideálně 230V, ale klidně to obejdu, že do závky dám trafo a když dá trafo 5V potřebuji to umět detekovat.
2) Pokud je detekováno napětí v prvním obvodu vyslat signál (WiFi nebo 433 MHz) pro sepnutí druhého obvodu na zahradě. Pokud je detekováno, že v prvním obvodu není napětí pak vyslat signál pro vypnutí druhého.
Jde to? Co jsem prolétnul možnosti Arduina tak snad ano, ale ztrácím se v tom, co potřebuji. Měl by někdo čas se na to kouknout?
arduino-shop.cz/...
arduino-shop.cz/...
arduino-shop.cz/...?
a které Arduino? Potřebuji dvě nebo jedno?
Díky za pomoc
A musí to být arduino? Jde to třeba přes modul aliexpress.com/..., když se na něj přivede 5V, tak stále vysílá. No a na druhé straně bude přijímač s tím samým kódováním EV1527, něco jako aliexpress.com/.... Provede se spárování a mělo by to fungovat. Přijímač jde přepnout do tří variant - Momentary, Toggle, Latching, tak jde o to rozmyslet si, jak to má fungovat při příjmu signálu.
Je to bez programování. Ale chce to vybrat z toho milionu variant takovou, kde je nejméně práce. A samozřejmě si být vědom, že na 433 MHz mají tyto věci malý výkon a tedy obvykle malý dosah.
jj, je v tom slabina přerušení signálu apd... jako první pokus za pár korun to zkusím. Arduino jsem vzal také.
Díky ještě jednou za super tip. Už to mám doma a už to mám na zkoušku zapojené. Spárování na první pokus. Vysílač vyzkoušen na 3,5V a dosah v rámci patra luxus, z druhého patra víceméně, kdybych s tím nepochodoval. Je tam obr rezerva, že se dá napájet 12V a tím zvýšit dosah.
Bude mi to ovládat druhé čerpadlo na vytápění. Pokud bude po proudem první čerpadlo sepne se s tím i trafo (z telefonu na 5V) začne napájet vysílač a u druhého čerpadla je přijímač se spínačem a pustí proud do druhého čerpadla. Čerpadla jsou od sebe asi 10m, ale není mezi nimi drát a nebudu rozkopávat půl domu, abych tam drát dovedl...
Arduino mám také, ale tím chci ovládat tepelné čerpadlo a tam je potřeba ho často nezapínat/vypínat kdyby došlo ke kolapsu signálu nějakým rušením. Tam to půjde přes WIFI a ošetřím stavy, když nebude fungovat síť hodinu, co má dělat apd.
Pokud by to někoho v budoucna zajímalo, tak jsem nakonec vzal Arduino UNO R3 + WiFi ATmega328P + ESP8266. Slibuji si od toho, že si tím uložím informaci na web (přes odkaz) a druhé Arduino si ho bude načítat každých x minut a podle stavu bude reagovat. Odpadne tak situace, kdy se přeruší signál resp jde k tomu dát vlastní nastavení, co se má stát při ztrátě signálu (wifi) atd... popř automatické vypnutí v nějaký čas atd.
Obstará to relé na 5V 10A 230V a senzor napětí, která snese 0-25V, takže z 230V do něj pustím nějaké trafo resp ledku a změřím, že protéká proud, zároveň budu mít i optickou kontrolu sepnutí.
Přidal jsem i hodiny, takže půjde nastavit, že po x té hodině už vypnout bez ohledu na cokoli... jen nevím, kde na to vezmu čas se to naučit.
Vzal sis velké sousto. A jak budeš programovat ESP8266? Jestli z PC, tak máš převodník z USB na sériovou linku?
ESP8266 je součástí desky, tak doufám, že nic nepotřebuju... že to půjde všechno přes Arduino.
Programování není snad problém, problém bude pochopit souvislosti a jak se s tím dělá.
Doufám, že to přes USB kabel spojím s PC a nic dalšího (kromě trafa pro napájení) už nepotřebuju.
pokud stejně kupuješ ESP8266, tak ses měl uplně vykašlat na arduion, a vzít NodeMCU které umí totéž co arduino a ESP8266 má přímo v sobě, navíc pro NodeMCU můžeš psát programy v jazyce LUA což je mnohem jednodušší než jazyk C (céčko je zbytečně nízkoúrovňové takže se tam zblázníš jen z toho abys zpracoval nějaký řetězec jako pole ukazatelů na znaky, ve vysokoúrovňovém LUA Script to jde naopak velmi snadno)
Arduino mám už doma a už s ním nějaké základy umím. Komunikace přes Wifi resp URL na internetu mi dala zabrat a zatím jsem nepřišel na protokol https (takže jedu na http)... ale půjde to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.