Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sporák na 400V zapojený bez nuláku

Od: idiot odpovědí: 26 změna:

Ahojte... chcel by som začať tým, že som hovädo, a podarilo sa mi zapojiť nový elektrický sporák (dymenzovaný na 400V) na trojfázu bez nuláku... Ako je to možné? som kretén a zabudol som... Na vývodu z trojfáze mám totiž len 4 vývody (3x fáza + zem) prišlo mi divné prečo sú na sporáku voľné ešte dve voľné, (prepojené) pozície ale neriešil som. Proste čurák... Ale poďme ďalej, platničky išli v pohode, no keď som zapol trúbu, niečo zaiskrilo, zadymilo a bol koniec... Chcem sa opýtať, čo tam mohlo "odísť"? Nejaká poistka?, motor, komplet všetko?... chcel by som sporák aspoň rozpredať na súčiastky ( termostaty, platne... atď)

Že som nezodpovedný hlupák, a že by som sa už v živote nemal dotýkať ani len vypínača viem, netreba mi to viac hovoriť/písať *ee*

Ďakujem za odpovede

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

4x

V troubě mohlo odejít cokoli, co je napájeno 230V a k funkci to tedy potřebuje nulu. Bez té nuly se tam pravděpodobně dostalo vyšší napětí. Jaká součást sporáku to konkrétně odnesla je těžko říct, asi by to šlo vystopovat z elektrického schématu zapojení.

Zřejmě jsi zapojil tu troubu při tom, že byla zapnuta i některá z plotýnek. Pak se uzavřel okruh přes tu plotýnku na elektroniku trouby a ta pak dostala podíl z napětí 400V, který byl asi podstaně větší naž 230V. Ta elektronika je většinou jako modul vestavěna ze zadní strany sporáku za el.troubou pod zadním krytem.

Vzhledem k tomu, že jde o nový sporák, zkusil bych reklamovat, po správném zapjení, jako nefunkční troubu, bez "vykecání" důvodu poruchy (sice podraz, ale výrobce by to snad unesl). A servisák by mohl jednotku vyměnit. Jinak je určitě možno i na netu, přesně podle typu sporáku i tento modul sehnat a vyměnit jej sám, nebo, vzhledem k tomu co Ty "umíš" (viz připojení bez nuly), tak spíše dobrý kamarád, který si na to troufne a "umí" opravdu.

hop®

@bohumil: Ale já jsem nic nezapojoval ! :-D

hop.Promiň, mělo to být směrováno k tazateli, omylem jsem to napsal jako komentář k Tvému příspěvku a mělo to být jako odpověď. Tož se omlouvám, snad to tazatel pochopil.;)

idiot
hodnocení

pochopil... ono, ja som potreboval "rýchlo" nový sporák (starý mal 5+ rokov a odyšiel už po3x termostat na trúbe , a aj platničky už bol menené, bol to jeden z tých lacnejšich.. čo si budeme hovriť). Vzhľadom k tomu, že do konca týždňa som nemal nikoho kto by mi to zapojil. Tak som si odfotil zapojenie starého sporáku a zapojil som to podľa toho ( 4 kábliky dokáže zapojiť aj debil- hovoril som si )... no, čo už, nemyslíš, zaplatíš ;).

hodnocení

2x

Mou odpověď k problému si přečti jako komentář, napsaný omylem hop-ovi.

Jinak Tě ještě ale upozorňuji. Ten přívod není 3 fáze a ZEM, ale 3 fáze a pracovní a ochranný vodič PEN ve starší soustavě TN-C (společná pracovní a ochranná nula). Takže, pokud jej takto máš na zdi u sporákové přípojky, tak by měl být sporák nyní zapojen alespoň tak, že přívodní kabel ("šňůra") by měl být 5Cx2,5 (lépe 4) a zapojen u sporákové přípojky tak, že vodiče zelenožlutý a modrý, zapojeny na propojovací svorku vodiče PEN z instalace (býval zelený) ve sporákovce a u sporáku zapojen modrý jako pracovní nula (N) a žlutozelený jako ochranný vodič (PE, případně značka zemnění). Jinak ostatní jsou fázové a jsou zapojeny ve sporákovce na výstupní svorky vypínače a u sporáku na svorky L1/L2/L3, nebo R/S/T.

Staré připojení i od sporákovky ke sporáku kabelem 4Bx, které se dříve provádělo a na sporáku se spojily svorky N a PE, na něž se připojil vodič zelenožlutý, jednoznačně nedoporučuji.*nene*

hop®

@bohumil: Proč nedoporučujete?

hop. V současné době již normy, z hlediska bezpečnosti, požadují pouze rozvod v systému TN-S (separé), což znamená že jsou z rozvaděče taženy samostatně ochranný a pracovní nulový vodič. V dřívěji používané soustavě TN-C (combination), byly tyto funkce (práce i ochrana) sdruženy pouze v jednom vodiči. Ale i dříve už platilo, pokud šlo o pohyblivý přívod (což je připojení pohyblivým gumovým, nebo plastovým kabelem-alias "šňůrou"), že musely být v tomto samostatně taženy tato dvě funkce. Takže 5 žil. Což se velmi často nedodržovalo a i zde byla někdy "šňůra" pouze 4 žilová.

Jde o to, aby byla vyšší bezpečnost, neboť právě když se náhodou přeruši ten společný vodič z jakéhokoliv důvodu, třeba vyhřátím při průchodu pracovního proudu tímto vodičem, pak spotřebič taky nebyl ani chráněn proti nebezpečnému dotyku. A v případě, že se dostala fáze na kostru sporáku a někdo se jej dotknul, tak dostal proti zemi (podlaze, případně nějakému vodivému předmětu spojenému se zamí -vodovod, futra) napětí a pak už pouze záleželo na štěstí. Pokud jsou tyto vodiče samostatné, tak, v tomto případě zapůsobí samostatný nezatěžovaný vodič ochranný a dojde ke zkratu a vypadne jistič (pojistka).

Vzhledem k tomu, že tazetel určitě nebude předělávat hlavní vedení ke sporáku, a zřejmě byl i sporák napojen pouze 4 žilově (viz jeho "průser"), což by jej mohlo svádět provést toto opět, tak zdůrazňuji, aby aspoň přívod udělal 5-ti žilový. Pokud by totiž již dříve měl tento 5-ti žilový, tak se to nemohlo stát.

hop®

@bohumil: nějaké minimum o elekrice jsem slyšel. Jen nevím, proč by rozdělení z TN-C na TN-S nemohlo být ve sporákové svorkovnici, proč má být radši někde "po cestě". Samozřejmě chápu a preferuji dnešní normy a rozdělení nejpozději v bytovém rozvaděči - v případě nové instalace.

No, vždyť jsem to vysvětlil, pokud se přívod provede do sporáku se společným PE a N a ve sporáku se svorky PE a N propojí, tak bude sice sporák fungovat na 3x230 V a bude i chráněn proti nebezpečnému dotyku při poruše (když se dostane napětí na kostru), ale ten spolećný "nulový" vodič je zatěžován pracovním proudem, takže je větší možnost, že dojde k jeho přerušení ve svorkovnici ve sporáku, nebo k přerušení v pohyblivém přívodu a tím dojde současně i k přerušení vodiće ochrany. A předpokládá se, že k tomuto může dojít v této části připojení spíše, než u připojení na sporákovce. Proto se požadují v pohyblivých přívodech (všeobecně) samostatné vodiče PE a N.
dusger*

Na to pozor, už jsem viděl několik shořených sporáků (varných desek), protože majitel laik si myslel, že v třífázové soustavě máme 230V. Pokud připojujeme na více fází, vždy vybereme variantu 3x400 (2x400)V.

To Dusger. Máš to nějak popletený. Ve třífázové soustavě našich sítí je napětí 3x400/230V, 3+PEN, v objektech a instalacích 3+N+PE (vodič PEN rozdělen na samostatný N a PE). Takže, v této síti je: 400V napětí mezi fázemi proti sobě a 230V je napětí jednotlivých fází proti pracovní nule! No a protože jednotlivé plotýnky a tělesa trouby a rovněž ta elektronika, jsou provedeny na napětí 230V, pak je nezbytně nutné, připojení všech vodičů, jak fázových a i pracovního nulového. Což opomenul tazatel a způsobilo ten problém. No a pro ochranu proti nebezpečnému dotyku, v případě že by se dostala fáze na kostru, musí být ještě připojen ochrnný nulový vodič.

Přívod - připojení 3x400V se používá běžně většinou pouze pro připojení 3 fázových motorů, které pracovní nulu nepotřebují.

dusger*

Ne ne, to, že tazatel nepřipojil svorku N je chyba a to už tu bylo dostatečně povězeno. Já chtěl je zdůraznit, že je třeba správně vybrat napájení a podle toho zapojit kabel a rozmístit propojky viz ilustrační foto

Sporák na 400V zapojený bez nuláku

OK. To je opravdu pěkný a jasný brázek, pro každého, kdo sporák, případně spotřebič tohoto typu, zapojuje.

Pouze ještě má drobná poznámka. Ne jako další připomínka k Tvému komentáři :), ale pro doplnění pro případné zájemce. To označení zapojení 400V 3N je, pokud budu hodně "cimprlich", trochu "zavádějící" a označeno (podle mne) neúplně. K tomuto upřesnění (trochu teorie) - napětí v naší běžné síti, označované jako "400/230V 3+PEN" - 400V jsou t.zv. napětí "sdružené" 400V (konce fází mezi sebou) a napětí "fázové" 230V (jedna starana fáze proti druhé straně stejné fáze, která je spojená do "uzlu" všech tří fází, označenému N) což je tedy ten pracovní nulový vodič N. Ten je ještě u transformátorů v síti a i v daších bodech rozvodů, propojen se zemniči a působí jako ochranný vodič označovaný PEN v soustavě TN-C (společný pracovní a ochranný vodič). A v objektech se nyní již tyto vodiče vždy "rozdělují" (soustva TN-S) a jsou pak vedeny samostatně jako vodič N a PE (označovaný na svorkovnicích spotřebičů někdy značkou uzemnění). Dříve se i v objektech používala soustava TN-C.

A tato napětí (400 a 230V) jsou, v naší síti, tedy obě. K tomu pak ještě tento "uzel", tedy vodiče N a PE. A zařízení ve sporáku, jednotlivá topná tělesa i ostatní, je zapojeno jenom na napětí fázové 230V, tedy na 3 x 230V. A tak by mělo být označení, u prvního obrázku, 400/230V 3N, z čehož by to jasně vyplývalo. Takto u člověka věci neznalého, může toto způsobit, že když si zapojí přívod pouze na 3 fáze, tedy na 400V (bez té pracovní nuly, označené v popisu pouze tím N za trojkou), že by mělo být vše v pořádku. Což je tedy velký omyl, který může způsobit, to co právě způsobil tazateli. Pochopitelně u 400V 2N by pak mělo být rovněž 400/230V 2N a jde o zapojení, kdy je sporák, v síti 400/230V 3N zapojen, z nějakého důvodu, třeba "odlehčení" třetí fáze, pouze na 2 fáze- 2x 230V. No a u zapojení 230V je to jasné, jde o zapojení celého sporáku pouze na jednu fázi 230V ( což se většinou nepoužívá a nedoporučuje, vzhledem k velkému zatížení jedné fáze, danému "soudobým" příkonem celého sporáku). Poslední zapojení je u nás nepoužitelné, neboť se jedná o zapojení sice na 230V, ale právě to "sdružené", to znamená, že napětí 230V je mezi fázemi. Což se u nás, aspoň pokud vím, již dávno nikde nepoužívá (kdysi bývala síť na 220/110V 3N, což je dávná "historie"). Tož toliko ještě, ode mne, na závěr.;)

joeventil*
"" nějaké minimum o elekrice jsem slyšel. Jen nevím, proč by rozdělení z TN-C na TN-S nemohlo být ve sporákové svorkovnici, proč má být radši někde "po cestě". Samozřejmě chápu a preferuji dnešní normy a rozdělení nejpozději v bytovém rozvaděči - v případě nové instalace."" ... ! bod rozdělení z TN-C na TN-S má být přizemněn ! - takže se bude jednat stále o rozvod TN-C kde vodič PEN vede pohyblivým vedením dvěma žílami !

Jde pochopitelně o soustavu TN-C, ale z hlediska bezpečnosti, je tato u přívodu ke sporáku navýšena tím, že aspoň vlastní přívod ochranného vodiče PE, od sporákové přípojky a jeho připojení ve svorkovnici sporáku, není zatíženo procházejícím pracovním proudem, který jde po samostaném pracovním vodiči N. :)

hodnocení

0x

Topná tělesa by to nějakou dobu vydržela, takže pravděpodobně odešla řídící elektronika. Jestli se to vyplatí opravovat je otázka, ale u nového sporáku by to asi za to stálo.

Přiznám se, že se mi před pár lety povedlo něco podobného *hi*. Tehdy se dostalo 400 V mimo jiného i na žárovku v troubě, která po pár vteřinách explodovala (naštěstí *smich*). Všechno ostatní vydrželo.

hop®

Stát se může...
Před lety se tady řešil problém, tazatelce fungovala elektrika v bytě jen když měla TV zapojenou do společné antény. Zjistilo se, že jí byli měnit elektroměr a zapomněli připojit zelenožlutej drátek... *zed*

berger*

To si asi pamatuji,tuším se ptala,proč několikrát musela měnit upečený koax. Rada asi zněla - na nic nesahejte a hooodně opatrně opusťte byt...*sok*

hop®

@berger: Našel jsem to, je to tady...

berger*

2013,mazec,jak to letí. Přečetl jsem to znova,neuvěřitelné... A ten závěr s tou plynovou hadicí...*ee*.Také máte hezké zážitky. Fajn,že jste se vrátil,ať jste byl kdekoliv.

Jo jo v roce 2014 se nám tohle stalo po bouřce, koaxial se začal roztekat, při odpojení pohasla lampička, na fázích 70V,300 V, 200V,rozhazeli jsme s elektrikářem celý barák a hledali kde nemáme nulu, pořád nic pořád nic, až jsme odpojil hlavní přívod do domu a hele na napětí na zelenožlutém vodíci, někde se to sluslo v zemi. Takže krumpáč, rýč, nový kabel a jedem. Jo tyden před statnicemi to byl docela relax.

berger*
hodnocení

0x

Sorry,radu nemám,ale - dotaz je napsaný tak,že jsem s s chutí zachechtal,ne škodolibě. Máte tam pět výrazů,kterýma se hodnotíte,přidejte ještě jeden - drzoun a pošlete to do reklamace. Máte šanci,že technik prostě neuvěří tomu,co vidí a co mu říkají měřáky...*smich2**alene*

hop®

Je to sice trošku sviňárna, ale za pokus by to stálo, než to tazatel začne rozebírat... *palec**haha*

figurek*
hodnocení

0x

já si myslím, že můžete koupit nový sporák. Stačí podívat se na schemátko, které máte na zadní stěně vedle svorkovnice. I na dálku vidíte, že hlavní drát u sporáku je právě nulák (na obrázku ten modrý drát vpravo uprostřed) a vy jste proud ze všech tří fází pustil přes zemnění. Tomu říkám expertní výkon.

Radím : než začnete dělat další experimenty, zavolejte elektrikáře a nechte si udělat pětižílový přívodní kabel. V případě třífázového připojení to není samoúčel, ale nutnost. Tři fáze, nulák, zem.

Pokud ale překopat elektriku nejde a vy máte k dispozici jen čtyři dráty, pak se podívejte na to prostřední schemátko na obrázku. Místo fáze L3 je propojka z fáze L2 a nulák a zem je tam zas. Zapojení svorkovnice napravo se nijak menění. Na třetím schemátku vpravo vidíte zapojení na tři dráty, z L1 je propojka na všechny tři svorky pro fáze a v pravo zase vidíte nulák a zem. Ty dva tam musí být vždy.

Mnoho zdaru při reklamaci. :)

Sporák na 400V zapojený bez nuláku #2

figurek- . Menší omyl. On nepustil žádný proud přes "zemění", on právě, vzhledem k nezapojení pracovního nulového vodiče, neuzavíral proudové okruhy na 230V (fáze proti nulovému pracovnímu vodiči), ale v případě, že zapnul některé plotýnky, případně plotýnky a tu troubu, tak tyto byly vlastně spojeny různě do serie mezi fázemi, vytvořily jakýsi společný "uzel" a ten byl napájen fázemi na 400V. Pak, v závislosti na odporech topných těles v těchto fázích, se "podělily" různě o toto napětí 400V a tak se mohlo a dostalo, na tu elektroniku trouby, napětí vyšší než 230V a elektroniku to zničilo. Topná tělesa plotýnek a truby to většinou snesou. Elektronika ne.

Co se týče připojení sporáku, tak pro něj platí to, co jsem psal hop-ovi v komentáři. Ze "zdi" ze sporákovky aspoň nutno natáhnout 5-ti žilový kabel, zapojit jej tak jak máš na fotce a ve "sporákovce" zapojit zelenožlutý(PE) a modrý (N), od sporáku, na společnou svorku pro společný pracovní a ochranný vodič "PEN" (nejspíš zelený) z instalace. Ta další zapojení jsou pro případ alternativních připojení na jednu, příp. pouze dvě fáze. Což ale není jeho případ!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení sporáku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]