Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SetToBox a chytrá televize, HbbTV

Od: milancukrar® odpovědí: 53 změna:

Dobrý den, odborníci.

Vlastním chytrou televizi Panasonic. Ale neumí dvb t2. Takže jsem koupil "setobox maxxo". Spojil jsme to kabelem HDMI a zjistil jsem, že mi nejde využít chytrou televizi, jak jsem používal dosud. Sice ještě můžu nějaký měsíc bez setoboxu, ale co pak?

Dělám chybu, nebo jsem nepochopil přechod na dvbt2?

53 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
V podstatě je to logické (dle mého názoru).
Signál DVB-T šel dříve přímo do TV a ta si z něj "vzala" vše co uměla. DVB-T2 signál teď ale jde do set-top boxu a do TV jde pouze obraz a zvuk, ale už logicky bez dalších dat. Co tedy neumí set-top box, to TV umět také nebude, teď je z TV pouze "zobrazovací jednotka" set-top boxu.
Pokud by TV uměla alespoň WiFi připojení, pak by fungovalo alespoň něco..
hodnocení

Díky Martine, asi budu muset vyměnit za jiný,

Humax T2, páč ten umí Podpora HbbTV,

Ano, Humax Nano T2 umí HbbTV i WiFi přes externí adaptér. jen cena je o něco vyšší.
16.12.19 21:12
hodnocení

Díky.

priklad1*

Nějak se v tom nevyznám. Pokud internetové připojení zůstane u TV případně switch pokud STB chce taky internet, tak Smart funkce v TV musejí jít nadále. Dokonce i to Hbbtv dle jedné informace. To DVB T2 se nechá na té TV naladit, ale nepůjde obraz. Proto je nutný ten STB. Jistě že STB s Hbbtv je lepší. Milan je možná jediný příznivec Hbbtv. Jinak jsem vůči Hbbtv tady četl, že to je buď na nic, nebo absolutní odpor.

Já jsem odpůrce WiFi. Kabel je kabel, pokud to jde.

hodnocení

Příklad, já nejsem příznivec Hbbtv, ale hledám STB, který umí zachovat chytrou televizi. Dokonce i tento formát Hbbtv prý umí z hloupé televize udělat chytrou. Já se domníval, že chytrá zůstane i s hloupým STB.

Nechce se mi kupovat 3 nové chytré televize a ještě dvě pro děti.

priklad1*

Neznám STB které by umělo to co umí chytrá TV. Pouze některé STB umí Hbbtv, některé umí YouTube údajně nijak spolehlivě. STB které umějí Miracast, DLNA ty už jsou v ceně nové TV. Pak jedině koupit hybrid kde je kombinovaný STB to Hbbtv asi mít nebude a v Androidu mohu získat podstatnou část aplikaci které jsou v chytré TV.

Pokud někdo zná STB které umí to co chytrá TV tak ať to napíše. Já o žádném nevím.

Myslím, že jsem dost jasně napsal jak se z té staré chytré TV nechá vymacknout to co umí a možná i to Hbbtv pokud ho umí.

Smart TV je sice chytrá TV s aplikacemi a službami které výrobce povolí, to ještě neznamená, že umí Hbbtv. Ovšem TV které umí Hbbtv zároveň jsou Smart. U STB to neplatí.

priklad1*
hodnocení

2x

Zkoušet to nebudu, je to jen spekulace. Domnívám se, že Smart funkce půjdou nadále jen TV nesmí být přepnuta na HDMI.

Dokonce půjdou naladit i kanály DVB T2. Půjde zvuk, nepůjde obraz. Pokud je TV vybavena Hbbtv tak dle jedné informace by mělo jít na tomto naladěném kanále. Pokud STB nemá Hbbtv tak na jeho naladěných kanálech pochopitelně nepůjde

hodnocení

Už to vím, jsem nešika a neznalec v tomto směru. Nebute to fungovat, páč musí být jiný STB, který umí udělat i z hloupé televize chytrou. Hloupý STB udělá z chytré televize hloupou.

Díky.

priklad1*

Tak to je asi jediný který umí trochu nahradit Smart TV. Ovšem Hbbtv nemá

televizniweb.cz/...

patronka*
hodnocení

2x

Zdravím, taky jsem si tím prošla. Já dokonce dala na radu pracovníka Alzy, objednala, pak jsem ho vracela a objednávala jiný. Naštěstí v Alze uznali chybu a poslali sem pro ten nesprávný kurýra, protože já už nikam nedojdu. Těch použitelných je mnohem méně a jsou dražší. Mám teď Zircon Air cca za 1400,-, v Alze už ho asi nemají. Tady je povídání o settopboxech, které podporují červené tlačítko ( hbbTV ): omko.cz/...

doplněno 17.12.19 10:51:

Doporučuji podívat se jinde : set-top-boxy.heureka.cz/... už jsou cca o 300 dražší a lepší to nebude. :)

priklad1*

Pokud jsem pochopil tak Milan chce STB které nahradí Smart TV. Hbbtv je jen jedna funkce které umějí některé Smart TV. Některé STB tak maximálně umí YouTube a to je vše

hodnocení

Pochopili jste mne dobře, díky za školeníčko a radu. Dneska objednám

omko.cz/...

a do Alzy odnesu zpět 4x STB.

Děkuji

hodnocení

Tak neobjednám, páč není skladem. Počkám po vánocích a děti dostanou něco jiného.

hodnocení

Patronko, díky, ale již jsem koukal, většina sděluje, že je nemají.

hodnocení

2x

Takže na vysvětlenou přikládám obrázek a popis architektury HbbTV z lupa.cz

Jak je vidět, HbbTV je vázáno na vysílání. Takže chytrá televize se set top boxem hybridním vysíláním disponovat nebude. Vlastně setobpoxem přerušíte tu červenou šipku z vysílače do TV s názvem "TV vysílání", kterým jde šířkou pásma jak AV lineární obsah, tak Data aplikací. Je to totožné s vytažením RF konektoru antény.

SetToBox a chytrá televize, HbbTV
hodnocení

ernie, sice jsem nepochopil schéma, tedy spíše texty obrázků, ale plně Vám věřím. Takže budu hledat STB s HbbTV.

Pak to bude OK?

hodnocení

Ernie,
kasa.cz/...

toto by tedy mělo fungovat?

...ale také poskytne možnost plně využívat služeb HbbTV a z vašeho stávajícího televizoru bez nutnosti dalších investic udělá Smart TV!...

Nevím, no. Set top boxy jsou upřímně prostě náhražky, nejsou plnohodnotnými přístroji jako televize, bez ohledu na marketinkové bláboly. Konkrétně u tohoto modelu je v recenzi pomalejší odezva HbbTV. Buď to chce dobré nervy při sledování načítacího kolečka, nebo pohledat nějaký vhodný přístroj, který bude ale patrně ve vyšší cenové relaci.

hodnocení

Enie, asi to udělám ještě jinak, poradím se s manželkou a každému klukovi dám 10litrů na novou telku.

A budu bez starosti. Sobě si koupím obyčejný setobox, páč novou již mám rok.

Děkuji za pomoc.

Milan

priklad1*

Žádný STB s Hbbtv neudělá z hloupé TV Smart TV. Trochu je výjimka STB s Androidem.

priklad1: v tomto případě to jsou ty marketinkové bláboly. Smart bude set top box s připojením LAN, televize slouží jen jako monitor, vše se odehrává v set top boxu.

ar
hodnocení

2x

Milane zdravím, tento problém s STB které má HbbTV jsem řešil s předstihem už v létě. Měl jsem možnost vyzkoušet 1) Humax T2- dlouhé "bootování" a dlouhá prodleva při přepínání programů HbbTV tak pomalé, že bylo téměř nepoužitelné. 2) Zircon Air také dlouhé nabíhání jako Humax navíc časté zamrznutí a zase šíleně pomalé HbbTv

3) Alma IHD Plustelka Po přehrání Firmware nabíhal rychle, přepínání programů rychlé, asi nejlepší OSD. HbbTv zase šíleně pomalé téměř nepoužitelné 4) který jsem zkoušel byl Technisat Digipal nejrychlejší HbbTv ,ale mě nevyhovovalo OSD a EPG navíc cena 4500 to jsem za "berličku" dát nechtěl. To raději zainvestuji do nové TV.

Nechal jsem doma tu Almu IHD, po nějaké době jsem LAN odpojil, protože díky pomalosti jsem HbbTv stejně nepoužíval a jen mě otravovalo upozornění na obrazovce že mohu použít " červené tlačítko" bylo to dost otravné při každém přepnutí programů na pár vteřin dost velá "tabulka". Nicméně i tu Almu budu reklamovat, začala zamrzat a hlásit ža vypadl signál. Teď budu kupovat STB bez HbbTv , protože u těhle levných je téměř nepoužitelné, je to šíííííleně pomalé.

Nejspíš budu kupovat AB Cryptobox 702.

Takže asi tak pokud chceš opravdu HbbTv tak jedině připlatit. Ahoj AR

priklad1*

Milan si plete Hbbtv a Smart. On nechce Hbbtv, on chce STB se Smart

ar

priklad1:

Nevím jestli si opravdu plete HbbTv se Smart, je jasné, že Smart televize zůstane jako před tím. Hbbtv je zase něco navíc i když Barandov ho nemá Nova tam je to oničem takže jediné dobré Hbbtv je na Primě a trochu na ČT a Seznam

priklad1*

Vždyť to několikrát píše. On chce "chytrý" STB. O Hbbtv nemá zájem. Je zbytečné opakovat, že Hbbtv má jen některý STB a některý umí YouTube. Nemám na mysli STB v ceně 3k a více. Zatímco chytrá TV tzv. Smart může umět Hbbtv, ale taky nemusí. Pochopitelně pokud TV byla Smart tak její funkce zůstávají a pokud TV měla tuner DVB T2, byť uměla jen H264, tak údajně bude i to Hbbtv nadále funkční, pokud to TV uměla na DVB T.

ar

priklad1

Žádný STB neudělá z "obyč" TV Smart TV, asi nejvíc by dokázal nějaký STB od VU ať už UNO 4K nebo DUO 4K. No tam je ta cena zase úplně někde jinde 7000Kč a výš.

Já bych se zaměřil aby byl STB "kompatibilní" s TV a fungoval HDMI-CEC, přívětivé OSD "teploměr" je fajn. a přehledné EPG. Přístup k aktualizaci Firmware. Rychlý start a přepínání programů. Atd

hodnocení

Chlapci, již jsem si myslel, že jsem problém pochopil, ale dnes jsem pochopil, že jsem to nepochopil.

Mám Smart televizi, ale neumí DVBT-2. Takže mi tam svítí na ČT1 znak, abych to věděl. Stále používám funkci smart, červené tlačítko. To bych chtěl používat i příští rok, ale se to potřebuji lepší STB. Ale který?

Dětem jsem již připravil prachy na novou telku, sobě až příští rok.

Moc děkuji, snad Vás již chápu.

priklad1*

Tak ještě jednou a snad naposledy. Červené tlačítko není Smart. To je Hbbtv kterým může být a taky nemusí být některá Smart TV vybavena.

Jiné tlačítko označené SMART a třeba domečkem otevírá možnost spuštění Smart aplikaci jako je YouTube, internetový prohlížeč, všelijaké hry atd. Pouze to co výrobce umožní.

Žádný STB v ceně pod 3k toto neumí. Některé STB umí to Hbbtv, případně YouTube. Připojením STB zůstávají Smart funkce v TV funkční. Pouze musím mít zvolený vstup TV, zatím co při poslechu TV přes STB musím vybrat vstup HDMI, případně SCART.

Co se týče Hbbtv je několik možností. Pokud ho chci a TV neměla tuner DVB T2 tak jedině STB s Hbbtv

U nové TV s DVB T2 a H265 pokud umí Hbbtv není co řešit. Ovšem jsou TV s tunerem DVB T2 které umí pouze H264. Tam je potřeba k poslechu TV kanálu přikoupit STB ovšem údajně, pokud uměly Hbbtv půjde Hbbtv pustit i nadále, neboť půjde naladit TV vysílač. Půjde ovšem pouze zvuk, nikoliv obraz.

hodnocení

Příklad,

Tak ještě jednou a snad naposledy,

asi opravdu naposledy, páč Vás již chápu. Páč já využívám jen červené tlačítko. "Jiné tlačítko označené SMART a třeba domečkem otevírá možnost spuštění Smart aplikaci jako je YouTube, internetový prohlížeč, všelijaké hry atd. Pouze to co výrobce umožní."

Toto tam mám taky, ale to využívají jen synové a vnukové, páč já to nepouštím. Jen jsem to viděl. Pro sebe jen červené tlačítko, abych mohl pustit dokumenty, pohádky, film až za několik dnů. Nejvíce z CT a Primy.

Jak jednoduché, když to někdo umí vysvětlit a já pochopit.

Smart nepotřebuji, jen červené tlačítko.

Mooooc děkuji za školení.

(Uf, to jste se mnou nadřel, což. Díky)

priklad1*

Pak tedy, pokud TV neměla již tuner DVB T2 a pouze H264 takže stejně potřebuje STB se to červené tlačítko nechá částečně nahradit aplikací iVysílání pokud s ní Smart TV disponuje. Jinak je nutný STB s Hbbtv. Tím disponuje jen několik typů STB. Někdo v tomto vlákně popisuje zkušenosti, že to je někde pomalé. Sám mám Alma iHD s Hbbtv. Zatím nemám zkušenost. Pořád nám to jede. Ovšem tato Alma již není v prodeji. Autor stránek televizní web doporučoval Humax. Jistě tam budou recenze a zkušenosti jiných uživatelů.

priklad1*

Pokud je v rodině satelit, nebo nějaký dobrý známý se satelitem od providera Skylink a sdělí číslo karty a heslo, tak přes aplikaci Skylink Live se nechá sledovat dosti TV stanic on line a shlédnout vysílané programy týden zpět. Současně mohou být takto připojení až čtyři a ten pátý může sledovat Satelitní vysílání. Touto aplikaci disponují Android zařízení (nevím zda všechna) a vybrané TV. Bohužel Skylink to ke starším typům Smart nenabízí.

Zde je uveden seznam.

skylink.cz/...

kolemjdouci
hodnocení

0x

Také právě řeším, jak svou "chytrou"Panasonic plazmu udržet při životě (měl jsem zapůjčené i dnešní LED, QLED, ... televize a nějak mě ten obraz nesedl). HbbTV také využívám včetne YouTube přímo v TV. Vzhledem k tomu, že DVBT2 je v CZ podání kvalitativně na hounou (např. státní italská televize vysílá všechny programy v 4K a soukromé neplacené TV jedou všechny ve FHD vysílání, jen lokální TV jedou v HD), tak jsem se rozhodl pro satelit a cccam. Právě čekám na toto zařízení, které obsahuje všechny systémy příjmu (kabel, sat, IPTV i DVBT/T2) aliexpress.com/... . Má OS Android (vím, že jen Android 6.0) a do něj si naistaluji aplikace HbbTV. Raději začínám u levnějšího modelu a po odzkoušení všech funkcí a nalezení slabin, objednám jiné pro celou rodinu. A již dnes využívám programovatelný dálkový ovladač, kterým ovládám více věcí najednou (bez nutnosti se přepínat mezi zařízeními), takže komfort ovládání přes jeden ovladač neztratím.

Tak snad to bude fungovat, jak si představuji.

priklad1*

CCAM víme o co jde a moc bych to nerozšiřoval. Co se týče výběru mne překvapuje sklad Polsko a možnost objednávky z tohoto skladu. Snad to vidím u Ali poprvé

Jen mne překvapuje pokud přístroj není hardwarově vybaven, odkud se nechá doinstalovat Hbbtv. Něco podobného snad nabízí pouze Samsung u svých TV.

Co se týče ovladače, byť je programovatelný, tak asi Gyroskop nemá

priklad1*

Asi to máš nastudované. Má to šachtu na kartu, nebo jedině CCCAM. A co Google Play

kolemjdouci

Ali buduje sklady po Evropě na základě nového EU zákona o 0,- dovozní částce pro výpočet DPH.

Šachtu to nemá. HbbTV naistaluji jako aplikaci do OS Android z Google Play Store. Mám gyro oboustranný ovladač, air myš, BT mini klavesnici. Nakonec používám BT mini podsvětlenou klávesnici s touch padem na prohlížení netu, Youtube a aplikace. Na koukání se na TV používám ten programovatelný samoučící ovladač už 5tým rokem.

priklad1*

Díky. Informace je to vždy nejcennější. Šachta není, takže sdílení. Třeba můj starý Dream Box ještě SD jako serwr. Nevím zda by šla použít stará čtečka karet která kdysi sloužila k "opravě"Cryptoworks karet. O aplikaci Hbbtv na Google nevím. Zda tím není myšleno iVysílání. Někde jde i CAID 0624 což některé universální čtečky neumějí. Když tak podrobněji na Tasja@seznam.cz. U Ali jsem narazil na sklady v EU, ale nešlo objednat. Toto je první případ. Možná by pomohlo přihlášení přes VPN.

Nedávno jsem z Ali objednal toto. Sklad v ČR ovšem po mé objednávce ihned zablokován. Přišlo to z Německa mimo celnicí.

aliexpress.com/...

Jinak elektroniku tady. V nabídce jsou sklady EU

geekbuying.com/...

kolla
To se vam nedivim plazme se nic nevyrovná
priklad1*

Co se týče spotřeby, tak to máš pravdu. Taková malá kamínka

priklad1*
hodnocení

0x

Už si ujasněte, že Hbbtv je další služba televizních providerů, přístup do jejich archivů, informace o počasí, aktuální přehled a podobně. K jejímu spuštění je nutná přítomnost naladěného televizního signálu. Údajně jde spustit i na TV které neumí H265 a je tím Hbbtv vybavena a stanice DVB T2 naladěn. Nepůjde obraz. Tímto Hbbtv jsou vybaveny jen některé Smart TV a velmi málo STB.

Zatímco aplikace Smart je něco podobného jako programy v PC. Snad až na aplikaci YouTube a STB s Androidem není žádný STB tímto vybaven. Funkce Smart musí jít u TV nadále, ikdyž neumí DVB T2. Tyto aplikace jsou závislé co výrobce dodá. Takže tam nemusí být Skylink Live, HBO GO a mnoho dalšího. TV i STB s Androidem jsou snad ve výhodě, že si může uživatel aplikace doinstalovat z Google Play pokud to jde. U ostatních OS je uživatel závislý na tom co mu výrobce umožní. A znova opakuji, že u STB nic takového až na zmíněné YouTube není. Možná u STB které jsou v ceně nové TV.

hodnocení

0x

Od @priklad1: Údajně jde HbbTV spustit i na TV která je HbbTV vybavena, neumí H265 a má naladěnu stanici DVB T2 - jen zvuk bez obrazu.

Mohl by někdo prosím odzkoušet zda to opravdu funguje? Děkuji !

Podle výše uvedeného schematického obrázku by to jít mělo. Data se přenášet budou, obraz nikoli.

priklad1*

Já sám nevidím důvod, proč by to nemělo u TV s DVB T2 která umí pouze H264 a pokud umí Hbbtv, jít. Já to nezkoušel, ale na poradně jeden psal, že to jde.

Zkusil jsem TV Smart Samsung znovu naladit (bez STB), ale kanály T2 vůbec nenašla *plac* . Mohlo by to možná jít na novějších TV, které už T2 naladí.

priklad1*

Nevím co je to za TV, má již tuner DVB T2. Ze začátku se prodávaly některé TV, třeba LG které již měly tuner DVB T2, ale neuměly H265, takže je stejně nutný STB. Jen u některých LG to výrobce vyřešil jinak. O tom to je. Pochopitelně TV s tunerem DVB T, ty nové kanály nenaladí, ikdyž na starých kanálech uměla Hbbtv

hodnocení

0x

tak jsem se na to taky schválně zeptal a situace je taková.

Jak je zde psáno přpojením k settoboxu se z jakékoliv televize stane zobrazovací jednotka.

Musí být settobox tzv. smart který má hbbtv a navíc se musí s televizí spojit nejen obrazovým kabelem HDMI ale také datovým RJ45 - obě zařízení musí mít možnost tohoto připojení.

A navíc ty settoboxy s RJ45 nefungují spolehlivě, buď je to výrobcům jedno a nebo nestojí o to aby zákazníci měli staré televize.

Takže pokud někdo chce využívat naplno smart televizi tak si koupit novou s HEVC .

Jinak např. sony do úhlopříčky cca 100 cm je jako smart dost očesaná, to mi řekli prodejci, a sám jsem proro šel do samsungu který má toho mnohem více než sony ve stejné úhlopříčce.

Proč se musí televize s "chytrým" set top boxem ještě propojit datovým kabelem? To není televize jen zobrazovací jednotka? K čemu potřebuje příjem dat?

Takhle mi to říkal prodejce, že ten settobox musí mít navíc konektor RJ45.

To jo, ale na připojení internetu do set top boxu. Nikoliv na datový propojení s televizí.

kolla
hodnocení

0x
Zdravím pane cukrar mohu se zeptat jeto plazma? Da se srovnavat s plazmovou televizi?

Samozřejmě ta tvoje plazma je upe to nejlepší, co jsi za litr mohl koupit. Tak si ji užij a už s tím neotravuj.

poradte.cz/...

poradte.cz/...

poradte.cz/...

kolla
Za 5 dvoustovek
Nebo ještě líp za 50 dvacetikorun. A to se vyplatí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma DVB T2

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]