Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Právě jsem vyštrachala v garáži tuhle nabíječku baterií, ale je už hodně let stará a už ji nikde nemohu najít. Nechal to tady syn. A tak mne napadlo, že bych ji vyčistila a objednala si do ní baterie. Jenže nevím vůbec jaké mám hledat, když tam píší, že alkalin baterie ne. Používala bych je třeba zrovna do toho mlýnku na pepř a nemusela bych kupovat pořád nové tužkové baterie. Mohl by mi někdo poradit?
Vaše nabíječka je velmi dobrá univerzální nabíječka pro malé tužkové AAA i normální tužkové AA články, možnost přepínání na staré NiCd i novější NiMH nabíjecí články. Oba typy těchto článků mají typické napětí 1,2 V, obyčejně zinkouhlíkové články mají 1,5 V.
Kromě výrobce se podívejte na kapacitu v miliampérhodinách, což je hodnota která určuje kapacitu, jak dlouho akumulátor "vydrží"dodávat energii při určitém odběru proudu v mA. Je to ale jen hrubý odhad.
Oblíbené jsou Eneloop a znalci si také pochvalují GP ReCyko, které jsou běžně na trhu. S kapacitou 2000 mAh nebo i víc, 2500 mAh, někdo se praští přes kapsu a koupí i 2700 mA, což je skutečně trochu víc, ale není to přesně to, co je psané.
Na webu nebo v časopisech Test jsou různé recenze, kde jsou i další parametry, včetně poměru kapacity a ceny, apod
Ještě k názvosloví: zdrojem elektrické energie je elektrický ČLÁNEK. Z několika článků lze sestavit BATERII. Takže baterie je sestava několika článků.
Články mohou být na jedno použití, po vybití už je nelze znovuv nabít, vyčerpají se chemicky. Nebo je možné je znovu nabíjet, může se v nich nahromadit - akumulovat - elektrickou energii, takže se pro ně používá pojem AKUMULÁTOR.
Typická baterie je automobilová baterie složená ze šesti olověných článků, které lze nabíjet, je to akumulátor.
Typická baterie je 4,5 V plochá baterie do svítilny (baterky), složená ze tří zinkouhlíkových článků po 1,5V, kterou nelze nabíjet.
Alkalické články se podobně jako zinkouhlíkové nedají nabíjet. Stejně tak různé knoflíkové články do hodinek, hraček, PC a dalších přístrojů.
Mockrát děkuji, tak on ten akumulátor vypadá vizuelně jako obyčejná baterie. Tomu jsem právě nerozuměla. Tak já si to poctivě prostuduji a děkuji.
Dovolím si upřesnit.
V autě není akumulátor, ale akumulátorová baterie, skládající se z několika (obvykle 6) článků. AA Akumulátor v žádném případě není baterie, protože se jedná o jeden nabíjecí článek, tedy akumulátor.
Takže trochu definitivně: Baterie je cokoliv, co je složeno z několika "článků" nebo z několika "akumulátorů". Běžně se používá buď "baterie" nebo "akumulátorová baterie". Ovšem akumulátor NiMH, NiCd, popř. Lion nelze v žádném případě nazývat baterií pokud není složena z několika akumulátorů. Tedy AA aku s výstupním napětím 1,2 - 1,5V je vždy akumulátor, nikdy baterie!
Aha, tak zase nová informace. Takže mi nakonec bude stačit jenom 8 baterií do těch mých mlýnků. Tam měním často. V baterce mám ty tlusté baterie a kromě dvou hodin, nic jiného na tyhle baterie nemám. Tak díky. Alespoň ušetřím . Já se vždycky pro něco nadchnu a pak se tady hezky poradím a do hodiny mi "spadne hřebínek" jako kohoutovi.
To není nabíječka baterií, ale nabíječka akumulátorů. Takže nekupujte žádné baterie, ani alkalické ani jiné, kupte akumulátory velikosti AA a po jejich nabití s nimi můžete napájet skoro vše, co potřebuje baterie AA. Doporučil bych Lion akumulátory, které jsou z hlediska vlastností nejlepší. Určitě kupte nějaké kvalitní, značkové, ne ze supermarketů (ani Lidl!), pozor i na GP akumulátory, které se tváří jako kvalitní ale dobré zkušenosti s nimi nemám.
Já mám nejlepší zkušenosti s akumulátory "eneloop". Podívej se po nich a zkus je. A nekupuj jich hned 8. Myslím, že do mlýnku potřebuješ max. 4, tak si kup 4 a vyzkoušej. Pak můžeš dokoupit další.
Satam, já nevím jaký je rozdíl mezi akumulátorem a baterií. Já jsem tam strčila normální 4 kousky obyčejných tužkových baterií a pasují tam dobře. Samozřejmě že jsem to nezapnula, jen vyzkoušela jestli tam půjdou strčit tužkové baterie a šly. Ale mohl bys mi teda přeposlat nějaký obrázek, abych viděla jak to má vypadat? Díky.
Máte to tam přímo napsané NiMH nebo NiCd... NiMH jsou používanější a snad i levnější. Záleží na značce... a taky záleží k čemu je pak chcete používat. Jestli je potřeba vysoký výkon (foťák apd)...
Do mlýnku to bude skoro fuk... ale vyplatí se to? Jak často měníte baterie? Nabíjecí baterie jsou poměrně drahé.
V nějakém testu jsem se dozvěděl, že nejlepší jsou kupodivu čínské ReCyko. Mají slušnou kapacitu a životnost, což bude pro vás asi to podstatné. Bylo by dobré mít k tomu inteligentní nabíječku, ale pokud ji nemáte, stav úplného nabití poznáte podle toho, že ty monočlánky se začnou zahřívat. Není dobré je nechávat v nabíječce moc dlouho.
Keplere, ale právě že první jsem našla tu nabíječku a proto se tady ptám, jaké baterie, teda vlastně akumulátory mám do ní koupit. Asi jste neviděl foto, já ho poslala později, tak je někde uprostřed a Vy jste si nevšiml. Kdybych ji nevyhrabala v garáži, tak bych nekupovala ty akumulátory.
Akumulátorové články jsem poradil. Obrázky jsem viděl, ale nejde z nich poznat, zda nabíječka je či není inteligentní. Ta první umí rozpoznat plné nabití a sama se vypne.
Kepler, mám nabíječku jenom jednu, ta první fotka. Druhý obrázek je k ní asi transformátor, který strčím do zásuvky. Nevím jestli se tomu tak říká. Prostě to není normální šňůra, ale je k tomu ten černý přístroj, který funguje jako zástrčka. Takže jestli mluvíš o té první fotografii a říkáš, že ta se vypne sama, když jsou akumulátory nabité, tak to je fajn.
Vilíku, ujasni si rozdíl mezi bateriemi a akumulátory
Jéžiš a o to mi právě šlo. On mne ten název "akumulátor" spletl a já myslela, že to má vypadat úplně jinak než tužková baterie, že to bude něco velikého. Tak jsem se i divila co tím Satam myslí, když vím, že on mi vždycka dobře poradil. Zmátlo mne to , protože to jsem věděla, že tam nemůžu strčit obyčejnou tužkovou baterii na jedno použití, že to musí právě být ty dobíjecí, ale nevěděla jsem, že se jim správně má říkat akumulátory.
však to tam máš napsané jaké. Klasické tužkovky nabíjecí NICD nebo NIMH. Ty druhé jsou dnes běžnější. V Lidlu je občas mají za kilčo 4 kousky
No právě do toho mlýnku je měním dost často. Pak mám také hodiny na ty tužkové baterie. Tak jsem myslela, že kdybych jich koupila 8 kusů, tak by se to vyplatilo, když je pak můžu pořád jenom nabíjet. Já jsem právě hledala pod těma značkama, ale ono mi toho vyskočí hodně a tak se v tom motám. Já teda hledala na AliExpress . Tak já na to kouknu a něco přepošlu, jestli to jsou ony.
Třeba tyhle fr.aliexpress.com/...
Tak jsem ještě našla tyhle
A je jich tam 10 a vyjdou i s poštovným na 425 korun. A jsou to ty Li ion a o těch píší, že jsou nejlepší. Tak co Vy na to? Tak asi ne, koukám, že nemají to označení které potřebuji.
Není to tak docela pravda. Ten strojek je asi na 4 baterie 4x 1,5 Volt, takže 6 Volt. Asi by snesl 7,5 Voltů a přidal by na výkonu.
Takže se nechají použít dva kusy Lion a místo dalších dvou vložit falešnou baterií, klemu.
A Lion baterie se dělají i ve velikosti AA
Ovšem nabíječka na ty Lion musí být jiná. Ali prodává sady i s nabíječkou
Zase nějaké náhražkové řešení
PS: Zajímavé je, že existují nabíječky, které bez jakéhokoli přepínání nabíjí NiMH, Nicd a Li-Ion. A osobně taky nevidím důvod, proč bych nabíječkou pro NiMH nemohl nabíjet Li-Ion a naopak. Ale třeba mně to tu někdo jasně vysvětlí.
Tyto určitě ne. Mají totiž napětí 3,7 V a články NiMH mají napětí 1,2 V. Také záleží k čemu ty články (nesprávně baterie – baterie je totiž více spojených článků) míníte použít.
Jistěže náhražka, ale často používaná. Lepší baterie, trochu vyšší napětí eliminuje pokles napětí. Mně třeba Meteostanice na NiMh vůbec nepracuje. Prostě 2,4 Volt je málo. Jedině 3 Volty
Je to ve hvězdách. Hlavně když si vybere co jí bude vyhovovat. Z kovomatu bukovou tyčku průměr baterie nařežu na délku baterie. Z každé strany připiňák, propojím drátem a mám klemu.
Mám víc případů kdy zařízení bylo na hraně funkčnosti 6 Volt. Pokles napětí a nefunguje. Nabíjecí NiMh je dokonce 4,8 Volt. Popsané řešení toto eliminuje.
Jéžišmarjá kluci, mlýnky mám dva, samy se teda nevypínají. Prostě najednou to mele pomaleji a pomaleji. Tak vím, že je čas baterie vyměnit. A to bych byla teda fakt naštvaná, kdyby to ty mlýnky neutáhlo. A kdyby tady nebyla ta otázka jestli jde místo knoflíkových baterií použít ty tužkové, tak bych ani nešla hrabat do garáže a nehledala bych tu nabíječku. Vím o ní už dávno a nechávala mne chladnou a teď mne to zase raflo...
Každopádně to musejí být nabíjecí články, tedy na nich musí být napsáno "rechargeable". Výběr je bohatý ceny jsou různé. Pokud chcete opravdu dobé, kupte si články Enelop (bílé s modrým nápisem), jsou vynikající, ale drahé. Druhý extrém koupíte v Číně (např. na DX.com), ani to není špatná varianta. Kapacita obvykle mnohem menší než deklarovaná, samovybíjení a další neduhy, ale lze je sehnat i levněji než nejlevnější alkalické články, takže to taky není úplně špatná varianta.
Třeba zrovna ty, o kterých píšete mohu mít z Číny o polovinu levnější. fr.aliexpress.com/... Už je mám v košíku a asi si je objednám. Tady stojí 248 korun 4 kusy, plus poštovné. Takže s dobírkou asi 630 korun. V Číně dám za 8 baterií 355, ale jednak musím čekat měsíc a možná to nebude to "pravé ořechové". No, je to risk, ale já jsem byla většinou vždycky spokojená, tak to zkusím. Mají dobré recenze.
Ano, také jsem na ně koukala, ale hledala jsem prodejce, který jich prodal víc, abych si přečetla recenze na tyto baterie a nkolik lidí nákup nedoporučovalo. A právě psali o tom, že ta udávaná kapacita není pravdivá. Tak jsem od těchto ustoupila.
Ty černý neznám, ale ty bílý snad budou z Číny ty samý (beztak se tam vyrábějí). Já teda mám zkušenost s koupenými u nás (cena odpovídá, něco přes 60Kč/ks) a jsou skvělé zejména kvůli téměř nulovému samovybíjení. Mám je v CB rádiu (ručka), které příliš často nepoužívám, jsou tam 5 let ! a nedobíjel jsem je a stále fungují.
No já jsem právě u těchto našla také špatné reneze. Les Batteries sont fausses de très faible qualité. La capacité est seulement 500-600 mAh. Ces batteries ne peuvent être utilisées que pour la télécommande TV, elles ne tireront rien dautre! 12 Dec 2019 09:09
Překlad: Baterie jsou falešné, velmi slabé. kapacita je jenom 500-600 mAh. Tyto baterie mohou být použity pouze pro televizní ovladač, nic jiného neutáhnou. Tak proto jsem je z košíku vyhodila. Ale je docela možné, ža ani ty co jsem si vybrala nebudou tak bezvadné. Je to holt risk.
Ta odpověď patří rádci "příklad1", s těmi černými bateriemi. Jinak pro "jdukolem", který dal odkaz na jiné baterie, tak přesně o těch mluvím také. Už mi je poradil jeden rádce, kterému já věřím. Je to o trochu výše a dal ten samý odkaz. Tady se prodávají za 248 korun 4, já našla ty "samé"
za poloviční cenu na AliExpress. Já jsem sice byla vždy s nákupy v Číně spokojená a někdy až mile překvapená a i všelijaké baterie jsem tam nakoupila a všecky byly v naprostém pořádku. Ale tady jde o ty akumulátory a to už může být problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.