Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. V rod. domě mám pokojovou anténu Philips SDV 6226/12.
Výkon 41 dB, výstup 75 ohmů, UHF,VHF. Rozměr 25x18x2,7cm
Tuner DVB-T. Od vysílače jsem v malém městě na kopci asi 30km - vzduchem - žádné vysoké domy nebo překážky na cestě od mého domu. Anténa přijímá kvalitní obraz. Mám ji asi 1,5m od televize na skříni. Již asi 10let.
Příští rok budu potřebovat DVB-T2.
Koukal jsem na anténu BEN-DIO2 a dočetl jsem se, že má kabel 10m a zesilovač je až na konci tohoto kabelu.
Kabel je připojen napevno k anténě. Signál se tedy po 10m dost zeslabí - tedy ztráta signálu.
Tak se ptám, zda neexistuje náhodou nějaká taková podobná anténa, která by měla jen konektor a já bych si do něj pak zavedl krátší kabel. Obraz by pak byl jistě mnohem lepší.
Kdyby nic takového nebylo, tak bych musel kabel 10m zkrátit, což je zbytečná práce, kdyby se prodávala anténa s krátším kabelem.
Děkuji za případné nápady či rady.
No, koukám-čtu-jak blázen. Já totiž myslel, že ta anténa co mám je pouze na DVB-T, tak jsem hledal anténu na DVB-T2 a vůbec mě nenapadlo, že je to pro pokojovou anténu jedno.
Moc a moc děkuji všem za vysvětlení. Je to prostě jen obchodní taktika jak z lidí vytáhnout zbytečně peníze. Nechám současnou anténu i nadále.
Děkuji za informace.
I na střeše zůstává anténa stejná ... to jsem myslel, že se musí měnit.
Tak proč se všude hlásá, kdy a jak se co bude postupně vypínat?
Např. : Zpráva : Pražské televizní vysílače Žižkov a Cukrák v noci ze středy na čtvrtek ukončily vysílání prvního multiplexu ve standardu DVB-T a zahájily tak postupný proces přechodu na vysílací standard DVB-T2. V domácnostech, které na změnu nestihly připravit, se tak o půlnoci odmlčely všechny programy České televize.
Co tedy znamená : nestihly se připravit? Proč se tedy odmlčely programy, když antény se nemusí měnit?
Nějak tomu nerozumím.
Může mi to zde někdo vysvětlit, děkuji.
Před chvílí jsem našel tuto zprávu : Celá ČR už je pokryta signálem DVB-T2/HEVC a již v průběhu roku 2020 bude ukončeno vysílání ve formátu DVB-T.
A opravdu se u mě na televizi nic nezměnilo, obraz perfektní, tak dobrý, nemusím nic řeěit.
co na tom chceš vysvětlovat? Praha ukončila vysílání ve formátu DVB-T /algorytmus 264/ a začala vysílat v novém algorytmu 265, a aby se to nehádalo tak samozřejmě na jiných frekvencích. No a protože se donedávna dělaly TV bedny které uměly přečíst ten algorytmus 264, ale neumí ještě ten 265, tak tyhle bedny potřebují právě STB a o tom je řeč jako o připravenosti. Kdo si ho pořídil včas, jen přeladil. Kdo se nepřipravil je bez programu. Do doby něž se uráčí si STB pořídit. Pokud máte individuální anténu není třeba ji měnit, pokud máte STA je třeba úprava, minimálně přeladění komponent které pak pouští signál do stupaček. ale i tady zůstíví anténa= rozuměj zdroj signálu stejná.
Lidi si pletou anténní systém, anténa+ případně zesilovač + koax od antény k TV přépadně do rozbočovače, s pojmem Anténa jako stavení prvek, to je to co je na střeše s těma prutama různejma..
Já bych to nechal jak to je,pokud Ti to hraje bez výpadků signálů,jediné co bude nutno změnit je televizor případně dokoupit konvertor...
kvůli přechodu z dvb-t1 na dvb-t2 nepotřebuješ měnit anténu, jediné co je třeba měnit je tuner který holt musí podporovat dekodování nového video formátu HEVC (což se řeší nákupem set top boxu dvb-t2 nebo nové televize která tuto normu už podporuje) ... ale na anténu se vykašli tu nech jak je.
Stejně pak zesilovače, u digiálního příjmu je nepotřebuješ naopak kvalitě signálu vždy jen škodí.
pro neznalé: vzduchem se šíří stále stejné analogové frekvence jak pro vysílání analogové. Z toho plyne, že není třeba měnit antény . Samozřejmě u STA je třeba úprav zesilovačů , ale ne antén jako přijímacího prvku.
Jiná stránka věci je co ta analogová vlna nese za informaci, doposud v podobě 264 rozuměj DVB-T a nyní 265 HEVT rozuměj DVB-R2.
Takže nějaké kecy o tom že je třeba anténa na DVB-T2 je jen obchodní trik pro neznalé aby měly obchody kšefty.
P.S. chtěl jsem napsat pro blbce, ale to by asi neprošlo přes admina
Nic. Správně má být "DVB-T2/H.265 HEVC". Přičemž H.265 HEVC je po odborné stránce totéž, co DVB-T2, tedy nová norma/předpis pro televizní vysílání..
máte na mysli DVB-T2 HEVT nebo také DVB-T2 H 265:
HEVC (neboli H.265) je nejnovější kompresní formát videa používaný pro kompresi obrazového signálu televizním vysílání DVB-T2.
HEVC je pouze jiný název pro H.265. Pokud Vaše TV umí H.265 bude umět i HEVC
No a asi se zeptáte co je to ta komprese: Tak vězte ře to je řekněme algoritmus, který si přečte digitální signál nebo jeho část, říkejme tomu PAKET, zjistí, co se tam opakuje a co by se z toho dalo vypustit za předpokladu že se to na straně příjmu zase obnoví, udělá to, přidá k tomu tak zvané kontrolné číslo, aby strana přijmu měla podle čeho porovnat správnost obnovy a tohle vše dá do nového paketu, terý pošle dál ke zptacování. Tohle vše se dšlá proto, že propustnost dat je omezena na určitou hodnotu a musí se tam vejít co nejvíce informací.
Lze očekávat, že se nám na obrazovkách ukáží zase nové informační řádky jako třeba na C24, reklamy a další nesmysly.
Snad jsem to napsal stravitelně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.