Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypínač motor na pilu

Od: mildaivos odpovědí: 14 změna:

Zdravím, soused starší pán mě požádal jestli bych mu neobjednal přes internet nějaký vypínač 2 rozběhový na cirkulárku motor 6kW aby mu nevypadával jistič 25 A

Nějaký vypínač jsem našel ceha-kdc.cz/...

ale elektrice moc nerozumím tak bych se chtěl zeptat jestli je tento vypínač na cirkulárku vhodný

Děkuji předem za rady :)

Vypínač motor na pilu

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Vybral jste dobře. Tento přepínač Y-D plně vyhovuje. Možná, že by se někde našel levnější. Rozhodně ale ne o mnoho.

hodnocení

4x
Nechtěl bych, aby mě tu chytal tady někdo za slovo tak jak to tady bývá...
Předpokládám, že chce přepínač Y/D...
A teď otázka, už ho pán někdy u motoru používal a chce ho jen vyměnit? Já jen proto, že třeba tento motor nemusí být vhodný pro rozběh... Prostě nemusí být 690/400V, ale 400/230V...
Vím ze zkušenosti, že ani poměrně velký motor (6kW) nemusí jít přepínačem rozbíhat...

hodnocení

4x

Štítek je sice "zmatený" a špatně čitelný, ale:

na začátku je v kolonce V označení Y (což je zapojení "do hvězdy"). Na konci je pak napětí 380, ale před tím se mi zdá, že je ještě, slabě viditelné, označení trojůhelníku. Což by znamenalo, že jde o napětí pro zapojení vinutí, na těch 380V do trojúhelníku. Což by pak znamenalo, že motor je přepínatelný Y/D. Ověřit by se to dalo jednoduše měřením tak, že by se zapojil do Y (pokud jde o klasickou svorkovnici motoru, 3 horní svorky propojit a přívod na spodní) a pak změřit odebíraný proud. Jmenovitý proud tohoto motoru je 12A (uvedeno pod 380) a i výpočtem. Pokud by při uvedeném zapojení do Y byl proud někde kolem 7 A pak jde o přepínatelný motor Y/D. Pokud by byl těch 12A, pak jde o motor nepřepínatelný přepínačem Y/D.

Jinak, pokud bude přepínatelný, tak uvedený přepínač by vyhovoval. I když by stačil i na menší proud (25-32A).

hodnocení

2x

Řešením je výkonově menší motor nebo softstartér. Je sice "trochu dražší", než jen přepínač hvězda / trojúhelník, ale vyřeší problém se stávajícím motorem...soft. něco jako tento, např., ale předem bych kontaktoval podporu a dodal jim parametry motoru, použití...

doplněno 14.12.19 13:58: Dejte ještě pro jistotu foto odkryté svorkovnice, je tam opravdu šest vývodů? Nebo jenom tři...?
mildaivos
15.12.19 23:18
hodnocení

Vypínač motor na pilu #2

V tom případě, kdy má motor 6 vývodů, jde použít přepínač hvězda / trojúhelník, např. od výrobce Obzor Zlín, KÓD: VSN20-9551-A4-V-PNC-Sxxx-KSC-OK6, zítra ještě zkontroluji, jestli jsem něco nepřehlédl...

16.12.19 00:14

hodnocení

2x

Každý motor, který má vyvedené konce vinutí jednotlivých cívek, lze použít pro rozběh hvězda/trojúhelník. Takže pokud má ten motor takto vyvedená konce vinutí, není problém použít rozběhový přepínač. Pro zapojení doporučuji využít služeb tznalého elektrikáře, ani já, přestože o tom něco vím, bych si asi na zapojení netroufal.

hodnocení

2x

Zde je přesná odpověď a odkaz na článek.

Vypínač motor na pilu #3

hodnocení

0x

...špatně jsem přečetl štítek

kenav
hodnocení

0x

Podle štítku neni motor Y/D,takze vypínač bude zapojen na 1 polohu a ten rozbeh bude hodne tvrdý.

hodnocení

0x

Podle štítku, z toho co jde přečíst, nelze použít přepínač hvězda/rojúhelník.

mildaivos
hodnocení

Udělal jsem nové lepší foto štítku motoru objevil se tam i trojuhelník

druhé foto je ten retro vypínač

Vypínač motor na pilu #4
Vypínač motor na pilu #5
Takže jsem to odhadl dobře a vzhledem k tomu, že tam je ten trojúhelník před tím 380, tak je to motor s možností přepínání Y/D. Takže možno použít pro jeho rozběh uvažovaný přepínač. Pouze pozor na jeho připojení. Ale u něj bývá i schéma. A hlavně připojit rovněž dobře ochranný vodič!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]