Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problem s elektrikou

Od: barron* odpovědí: 39 změna:
Zdravím všechny, potřeboval bych poradit.
Stavím si doma elektrický gril, koupil jsem topne těleso ze sporáku 230v 2000w.
A teď zní otázka, můžu těleso napojit na tvrdo přes vypínač že bude pořád rozzhavene do červená třeba 3 hod v kuse? Nebo mám zapojit přes termostat s čidlem aby těleso spinalo a vypinalo podle teploty... To už jsem taky zkoušel termostat vypne pak zas sepne těleso se rozzhavi pak zas vypne... Proč se tolik zhavi? V troubě doma není tak rozzhavene když dám termostat na max. Dík moc za rady

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Můžeš to dát úplně normálně nepřímo. Teplotu (opékání) budeš regulovat vzdáleností tělesa od grilovaného masa...

111®
hodnocení

0x

akorát jsi neudělal to podstatné pro těleso, rozžhavovat ho po tročkách, tedy spíš ohřívat ho postpně málo a vypnout, více a vypnout, nechat vychladnout aby se postupně materiál roztáhle a ne najdnou. To zkracuje pak životnost...ale možná se pletu..

Tak tato poučka se mi teda zatím vyhnula. Ale kdyby to byla pravda, tak je to v manuálu ke každému sporáku, topnému tělesu. Ještě jsem nikdy nikde toto pravidlo neviděl.

barron*
hodnocení

No právě že jsem slyšel od známého že když to nechám pořád na přímo rozzhavene tak vydrží těleso tak max 5 grilování a pak odejde tak nevím no... Mám koupený i ten termostat ale když to testuju tak mi nedrží konstantní teplotu sepne do žhava pak vypne a než zas sepne tak už je tam málo tepla...

111®
hodnocení

0x

obcně to platí pro všechna odporová topidla, nejvíc se to projevovalo u odporových pájek. páč odprová spirála se musela vyhřát postupně, jinak hrozilo, že se přetrhne při náhlém roztažení teplem, ale možná že dnes se to dělá z materiálů s malou tepelnou roztaýností a pak by to asi nebylo nutné.
P.S: je otázka, na jakou povrchocou teplotu je to těleso děláno. Neí to na něm vraženo? Termostatem nic nezkazíte, dal bych tam k němu ještě vypínař aby se dal případně vyžadit.

barron*
hodnocení

Právě že v eshopu kde jsem těleso kupoval tak max. Teplota nebyla uvedena... Když sem doma zapl troubu na max tak vrchní těleso po půl hodině nebylo rozzhavene tak teď fakt nevím jestli to vydrží nebo ne ale jinak dík za radu
kourak*

Pokud nechceš těleso zhavit, je nutné čidlo termostatu umístit přímo na topnou spirálu, nebo do její těsné blízkosti.

111®
hodnocení

0x

jenom úvaha: tělelso je ze spráku, kde je termostat, a na něm je max řekněme 250°C, což je teplota kdy se topení ani nezčervená. protože ze strojeřiny tuším, že tnavě rudá je kolem 600°C, světle rudá až žlutá je 1000°C. Takže to těleso bude asi přetíženo když pojede do ruda, ale je to jen můj odhad, třeba se mýlím

barron*
hodnocení

No právě že si to taky myslím že je asi přetížené, kdybych měl merak na teplotu tak zkusím změřit... Je divné že když připojím termostat tak zas scervena pak vypne kontakt a schladi se a pak zas dokola.. termostat mám taky co se používá v troubě, možná by pomohlo přidat nakou součástky na snížení příkonu
barron*
hodnocení

Takto je rozzhavene

111®
hodnocení

0x

do kolika je ten termostat? Snížit výkon beze "ztrát" jedině diodou na 400V/15A do serie a jelo by to tak na 70%

barron*
hodnocení

Je na něm napsané 400v 16a rozmezí teploty od 50 do 300 stupňů jsou na něm 3 konektory l fáze 1 2, plus zem. Mám napojenou fázi do termostatu a vývod 1 do telesa konektor 2 je na kontrolku

hodnocení

0x

Elektrické grily a jejich charakteristika

Ovládání je velmi snadné a intuitivní, regulace teploty pak probíhá za pomoci kolečka (v podstatě regulujete proud, který zahřívá topné těleso). Odsud... třeba tento, určen pro regulaci otáček jednofázových motorů, intenzitu světla, teplotu pájecích stanic nebo teplotu různých topných zařízení. Takže to bude fungovat bez termostatu (nechal bych ho tam jako havarijní, nastaven na vyšší teplotu, než provozní). Jinak POZOR na bezpečnost...výrobek by měl být schválen "úřady"...

Dejte odkaz na topné těleso, vypadá to podle popisu, že jsou to dva topné okruhy - běžný ohřev a GRIL

doplněno 09.12.19 18:23:

tedy dva různé výkony...a to zapojení máte nějaké zvláštní, jak ho popisujete...

doplněno 09.12.19 18:28:

Případně výkonnější regulá/...

barron*
hodnocení

barron*
hodnocení

To je odkaz na těleso ještě přidám odkaz termostatu
barron*
hodnocení

barron*
hodnocení

Tady je termostat

Takže nakonec je to pouze topné těleso grilu...nakreslete ještě vaše zapojení...a ten termostat (tu silnější trubičku) umístěte tak, aby při nastavení max teploty (havarijní) vypnul topné těleso př přehřátí ...bude třeba odzkoušet...

Další regulátor " v krabičce"

barron*
hodnocení

To co jste mi posílal přesně potřebuji regulovat ten proud aby to těleso nebylo tak žhavé... No a co kdybych místo toho termostatu dal nakou tepelnou pojistku? Takže bych vlastně použil ten regulátor a tepelnou pojistku

Přesně tak, ale použil bych ten výkonnější regulátor...u toho 2000W-attového to bude na hranici...musel byste odzkoušet, zda to chladič "uchladí"...a ta tepelná pojistka také není špatný nápad... jsou nevratné i n/.....pokud se nepletu

111®
hodnocení

0x

jo tyristorový nebo triakový regulátor je lepší. to čidlo teploty bych dal do blízkosti topení nebo na plotnu co se bude hřát.

barron*
09.12.19 18:50
hodnocení

Problem s elektrikou

111®
hodnocení

0x

jo dobrý to je

barron*
hodnocení

Jo zapojeny je to dobré ale pořád je ten problém že když sepne tak jde max. Proud do telesa nic to nereguluje nebo tam dát nakou tu diodu aby tam nešlo tolik proudu?

barron*
hodnocení

Sorry za tu cmaranici nejsem elektrikář a je to na rychlo... Takže co kdybych se na termostat vykašlal a dal tam ten regulátor plus tu teplotní pojistku jo a uchladi se ten regulátor? Nebude to na přímém žáru ale tak půl metru pod plechem... Jo a má v sobě vypínač nebo musí být před ním zapojeny samostatně?

Pokud použijete regulátor 3600W nebo 4000W, problém s chlazením by být neměl...ten 2000W viz výše...

111®
hodnocení

0x

no nejdříve bych dal čidlo termostatu do kontaktu s topením dal ještě do serie vypínač a zkusil jak se to bude chovat. Pak bych to řešil dál. Jak daleko bude těleso od ohřívané desky? to je třeba brát do úvahy, klasické grily mají desku v kontaktu s topením, nebo jen mini mezírku.

barron*
hodnocení

No konstrukčně už to mám vyřešené to čidlo bude asi 4 cm na tím topným tělesem. Jde mi jen o to jak udělat to aby to těleso pořád necervenalo zkoušel jsem termostat i nastavovat takovým šroubkem na stelovani ale pořád sepne vypne sepne vypne žhavé studené pořád dokola nedrží konstantní teplotu asi budu muset ještě zkoušet laborovat ale jinak moc díky za rady

Ten váš termostst má hysterezi, tj. rozdíl mezi vypnutím a zapnutím, bývá to pár stupnů i více...není to na něm vyznačeno?

barron*
hodnocení

To asi mít nebude je tam jen bimetalovy kolečko co je napojené na to čidlo a jenom sepina kontakty 1 a 2

Tento termostat má hysterezi . 10±6°C...každý termostat má hysterezi, menší nebo větší. Elektronické malou, cca i do jednoho stupně, nebo pár desetin...kapalino-mechanické, jako ten váš, i 10...20°C...

111®

tak na kapalinovým termostatu určitě není bimetalové kolečko, ale vlnovec. Termostaty jsou buď bimetalové nebo kapalinovéTo si trochu pletete. , ale ne kombinované. Pak jsou elektronické kde je čidlo obyvkle polovodič, nebo termistor.

111®
hodnocení

0x

no jistě, za studena to jede naplno což nevadí , ale dejte šidlo přímo do kontaktu s topením, než se ohřeje vzduch okolo a dorazí to o 4cm tak to jasně bude rudý. druhá možnost je rgulátor a nechat trvale pak hřát.

barron*
hodnocení

Jo dneska to testuju už celý den mám to čidlo namontovane už přímo na grilu asi zvolím ten regulátor a tu tepelnou pojistku nejde mi sem vložit obrázky nějak to blbne...

111®
hodnocení

0x

ten termostat může fungovat i jako tepelná pojistka, když si to nastavíte na max., tepelná pojistka je obvykle stejné konstrukce, jen její nahození zpět je děláno jinak. Není vyvedenna oska na kolečko ale jen na šroubovák. ale jsou i bimetalové třeba, pak se musí nahodit ručně.

111®
hodnocení

0x

ještě se k tomu vrátím, nějak nám asi všem uniklo, že se jedná o topidlo co griluje a to aby vyrobilo infračervené paprsky, které pak ohřívají třeba kuře, tak fakt musí být červené...nyní jde o to co s tím budete ohřívat...

hodnocení

0x

Elektrická špirála je vlastne odporový drôt zasypaný keramikou v kovovej trubke. Jej príkon je daný konštrukciou a je nemenný. Termostatickým spínačom sa len zapína a vypína podľa nastavenia teploty v okolí teplotného čidla. Regulácia si myslím,že je možná len zapojením regulačného prvku do obvodu sériovo. Riešilo by sa to na princípe stmievania žiaroviek. Pokiaľ však špirála nebude dostatočne ochladzovaná vzduchom dodávaným príkonom,tak sa aj tak rozžeravý do červena.

hodnocení

0x

Až si zapálíte barák, víte co Vám dá pojišťovna?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]