Dobrý den. Mám dotaz, jelikož jsou vánoce tak k tomu patří aji nějaká výzdoba, mám před domem spousta svetylek na baterky a k tomu spoustu spínačů, moje otázka zní, lze spojit třeba 5 spínačů do jednoho?
Každá sada světýlek mívá svůj vlastní zdroj, teda baterií nebo akumulátor. Proto má každá také svůj vlastní vypínač. Mnoho výrobců dělá světýlka s různou spotřebou, na různá napětí. Potom by mohl být problém sladit různé sady, natož je zapínat jedním vypínačem. Bylo by to možné "předrátovat" , pokud by "světýlka" byla všechna na stejná napětí. U jiných světýlek by byla možnost zapojení do série, s napájením patřičně větším napětím. Ovšem u světel s různými LEDkami by byl opět problém! Některé sady jsou také přímo na síťové napětí, některé mají bezpečnostní transformátor s převodem na malé napětí; většinou se zapínají jen zasunutím do zásuvky. Také bývají rozdílně určené - do interiéru a zvlášť do exteriéru. . Nedoporučoval bych Vám jako laikovi experimentovat se spojováním různých zdrojů, vypínačů a už vůbec ne transformátorů! . Žádný zodpovědný elektrikář neporadí laikovi na dálku, bez dostatečných a konkrétních informací, jak a co kam zapojit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.