Potrebuju nejakej kram co mi dovede napajet prenosny wifi modem skrz zasuvku na aspon 10hodin, zatim jsem narazil pouze na obrovske dobijeci stanice, vite o necem?
Router je určitě napájený stejnosměrným napětím okolo 12V. Byla by blbost, napětí z baterie UPS transformovat na 230V a pak adaptérem zpátky na 12V. Existuje nespočet "UPS" pro routery, případně použití gelové Pb aku. Kapacitu vypočítat podle odběru routeru.
Tak jsem se setkal s routry co jsou na 12V DC, ale už jsem viděl dokonce na 5DC a i na 5AC, napaječ byl obyčejný jný maý transformátor... Tak bych začal od toho... Nač třeba přeměňovat napětí několikrát, když bych mohl napájet zařízení v lepším případě rovnou a s lepší účinností..
Řešil jsem něco podobného. Koupil jsem si za pár korun STEP-UP měnič, na jeho vstup jsem dal kus kabelu s USB zástrčkou, na výstup kulatý konektor, který zapojím do napájeného zařízení. Připojit k USB nabíječce či powerbance, trimrem nastavit požadované napětí na výstupu měniče (zjištěné voltmetrem) a nakonec měnič zakrýt do nějaké malé krabičky. Vyšlo mě to asi na 100 korun, měnič má rozměry přibližně 2x2 cm a můžu tím dané zařízení napájet kdekoliv z USB, takže třeba právě venku z powerbanky. Samozřejmě je třeba myslet na příkon, ten je u mého běžného TP Link WiFi routeru 1,5W, což dělá odběr z USB přibližně 300 mA a s 10000 mAh powerbankou by to mělo vydržet teoreticky kolem 30 hodin.
Trošku Vám poupravím ten výpočet, protože reálně není správně (není započítána účinnost při transformaci a plno lidí se pak diví, že jim powerbanka nedobije tolikrát, kolik si myslí). Pokud má router napájení 12V 1,5W, proud je tedy 125mA. Pokud bude mít step up měnič účinnost 85%, proud odebíraný z USB s 5V bude 345mA. Kapacita powerbanek je reálná kapacita baterií, které mají nominální napětí 3,7V, ale výstup z ní je 5V, tedy je v ní také step up měnič s nějakou účinností. Pokud bude kapacita baterií 10Ah, účinnost powerbanky 85%, reálně dostupná kapacita je 6290mAh. Výsledek tedy je, že powerbanka bude schopná router napájet 18 hodin a 15 minut. Je to vcelku rozdíl od Vámi daných 30h, ale reálně to tak je.
Proto tam je to slovo "teoreticky" Příkon routeru jsem však bral ze zásuvky, tedy ještě před zdrojem 230/12V, který bude mít podobnou účinnost jako samotná powerbanka. Potom to tedy vychází +- pořád stejně Že jsem zapomněl na udávanou kapacitu při napětí článku a ne 5V jsem zapomněl, to uznávám přitom jsem to ještě dva dny zpátky v jiné otázce vysvětloval Děkuji za upozornění
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.