Nejste přihlášen/a.
bude to dotas asi na elektrikare.Mam hoby invertorovou svarecku ,dodane kabely jsou pomerne kratke .Uvedeno je na nich 16 mm2 ale na Yutube jsem zjistil ze jsou vetsinou hlinikove . Mam moznost je vymenit za medene.Ovsem nejsou to oreginal svarecke ,ale z rozparaneho kablu ktery se pouziva na 6 000 V . Prumer jadra je 8 - 9 mm.Delky by jsem mel 2,5. Nejsou sice tak meke jak ty oreginal.V zime venku snema varit nebudu.
Nebude tam nejaky problem ze nejsou oreginal?
opravuji se ,prumer jadra je 6,5 mm tak asi prurez 33 mm2
značka ideal je kabel v gumě, což asi tyhle nebudou, je to totiž o jejich případném propálení izolace. Aby nebyly problémy je idealmí měď 25mm2
na cinskych kabelech je uvedeno 16 mm2 prumer jsem nemeril ,ale odhadem kdyz jsem mel rozebranou koncovku to mohlo byt 6 -7 mm .Presneji to muzu zmerit zitra.
Z toho mi vychazi ze ten prumer neni o moc mensi ale prurez dle vyseho nazoru? No nejsem odbornik.Nasel jsem prevodni kalkulacku ale ta je na draty ne na spletence ,nevim jak to nazvat odborne.
tak se opravim,skocil jsem do garaze mam tam kousek toho elektorkabelu.Jadro ma 6,5 mm tak mi prurez vysel na 33 mm2 .Jsem zvedav kolik zitra zmerim na tech cinskych hlinikovych.
vyrabel jsem externi vystupni tlumivku (pokud se to da takhle nazvat)tam jsem pouzil 1,5 m dratu 15,2 mm2 (nevim tedy jak dlouho vydrzi? )
111 uz se stracim v tom jak se urcuje prurez kabelu.Uved jsi ze klidne muzu pouzit tu kalkulacku na vypocet prurezu u dratu ,ale tady jsem nasel na Svarforu odstavec v clanku Urceni prurezu kabelu svarbazar.cz/...
je pravda ze jsou tuhsi na ohyb,ale zase nic nestoji.Tak prozatim vymenim jenom zemnici ,oreginal je 1,2m to je fakt malo .Kleste maji 2 m .A v pripade potreby mam udelane prodluzovaki 2 X 3 m - 35 mm2
@:paboz: a počítat plochu kruhu ještě umíš z poloměru nebo průměru? pí x d / 4 nebo pí x r na druhou?
presne tohle pouzivam.Jenom si vzpominam ze nekde bylo psano u spletencu ze se pocita kazdy drat zvlast.Jinac by asi nemeli uvedenu u prumeru 6 mm prurez 16m2
u 8mm 25 m2
jj, pletený kabel je i se vzduchem jak skládaný dřevo, proto průměr "mědi" je menší než plocha kruhu počítaná z průměru lana. Musí se odečíst "vzduch"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.