Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čtečka knih-nahradí knihu?

Od: boban® odpovědí: 17 změna:

Rád čtu knihy, tak se chci zeptat na vaše zkušenosti se čtečkami knih. Displej e-ink.

Používáte tedy ty čtečky, nebo vás elektronické knihy zklamaly a vrátili jste se ke "klasice"?

doplněno 09.11.19 19:05:

Jen chci doplnit, že se mi jedná o skutečné "čtečky" knih, s elektronickým inkoustem- "E-ink", ne o programy do mobilů

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

7x
Čtení papíru má tyto výhody: je to lepší pocit, kniha lépe vypadá, voní, lze číst kdekoliv a nemusíte se obávat pádu a z něj plynoucího zničení. Mnoho papírových knih je levnější než totožné e-knihy, lze je půjčovat a například u knih s tabulkami a grafy listování výrazně usnadňuje práci s knihou. Nemusíte mít nabíječku a přístup k elektrické energii.
Čtečka má tyto výhody: je lehká, skladná, usnadňuje katalogizaci knihovny, některé knihy jsou zdarma dostupné na internetu, koupě knihy může proběhnout v reálném čase a ihned čtete. Na cestách je ideální kvůli dostupnosti všech uložených knih, je anonymní, nikdo vás nehodnotí podle obalu čtené knihy, můžete si nastavit velikost a styl písma a podsvícení, oproti mobilu má lepší, větší displej. V bytě není potřeba mnoha nábytku na uložení knih. K výtce Ernieho, kniha, respektive poloha čteného textu v procentech ve čtečce se mi zobrazuje na displeji, používám i obsah, skok do kapitol a na lokace v knize a i záložky, takže v tomto problém nevidím.
Sám mám velkou knihovnu, před desítkou let jsem měl cca 2500 svazků, dnes mám většinu těch čtených ve čtečce a na beletrii i na některé odborné knihy používám výhradně ji. Knihy kupuju papírové pro ostatní jako dárky a eknihy pro sebe.
doplněno 09.11.19 22:11: Mám starší typ, Kindle paperwhite 3, v akci z německého Amazonu, verzi s reklamou. Letos na "čtyřku" byla akce myslím 2x, za 90 eur + cca 100 poštovné přes mailbox.de.
Ale samozřejmě netvrdím, že je ta nejlepší na světě, jen mi tehdy tato vyhovovala nejvíce.
hodnocení

@vilik

díky za doplnění informací *palec2*

mak*

Vzato do důsledku nesmíte kvůli autorským právům půjčovat ani papírovou knihu. Stejně jako třeba DVD s filmem.

vilik*
Vzato do důsledku to můžeme nazývat třeba darem, kdy obdarovaný po čase vrátí dar zpět.
Zajímavé doplnění diskuse. Předpokládám, že vy sám jste si nikdy nepůjčil knihu bez zaplacení autorských poplatků, kterou jste nalezl například v knihovně rodiče, který ji zakoupil a užívá v souladu s autorským právem výhradně pro osobní potřebu.

etana*
hodnocení

5x

Kombinuji, doma klasické papírové, na cesty, do nemocnice, na dovolenou čtečku. Vejde se do ní neskutečné množství knih, když se člověk trochu věnuje formátům a třídění, má perfektní knihovnu vždy poruce. Podsvícená nás zachrání při jízdách večer v autobuse, vlaku. Myslím, že to takhle dělá spousta "čtečkařů".

hodnocení

@etana

jakou máte velikost displeje čtečky prosím(kolik palců)?

etana*

Kindle Paperwhite 4 - 6 palců

hodnocení

4x

Nenahradí. Jako alternativa možná, ale nemůžeš tam přetáčet stránky, dávat papírovou záložku a nevidíš kolik jsi přečetl a kolik ti zbývá. No, dalo by se to rozepsat více, ale nechci být označen za staromilce, přestože mám moderní technologie rád.

jendad

Samozřejmě záložka tam je. Vidím kolik jsem přečetl i kolik zbývá.

hodnocení

4x

Rozhodně nahradí. Jsem vášnivý čtenář, ale papírovou knihu jsem snad 7 let neměl v ruce. Dokonce i papírové knihy, které mám doma, si raději seženu a čtu v elektronické podobě.

Vůně a šustění papíru mi nechybí, stejně jako mi v autě nechybí vůně koňské srsti a klapot kopyt :)

hodnocení

@jethro

jakou máte velikost displeje čtečky prosím(kolik palců)?

6 palců (cca 15 cm), jako 99% čteček.

hodnocení

3x

Já se přiznám, že mám raději papírové knihy. Voní krásně novotou,ráda otáčím listy. Rozečtenou knihu mám na nočním stolku a vždy se těším, až ji vezmu do rukou.

*cteni*

hodnocení

3x

Plně nahradí a předčí. Komu chybí vůně knihy:

literarnisvet.cz/...

rv*
hodnocení

2x
Knihy čtu na mobilu v programu CoolReader. Je to pohodlnější, protože mám knihovnu s sebou a mohu mít rozečtených víc knih u kterých si program pamatuje, kde jsem skončil.

hodnocení

2x

Moje zkušenost. Čtu knížky, většinou ve formátu e-pub, na smartphonu s 5" displayem na ležato. Mám v něm "knihovnu" s cca 2500 titulů. Jako čtěcí program používám aplikaci ReadEra (GooglePlay), která je, zatím, ze mnou již více používaných aplikací, nejlepší. Česká, bez reklam. Nastaveno čtení na černé obrazovce, bílé písmo (noční čtení). Podle mne to má tyto výhody: 1. mám "knihu" (i "knihovnu") kdykoliv a kdekoliv po ruce a pokud někde čekám, cestuji, odpočívám, mám jí stále "po ruce" - v kapse. 2. Kdykoliv si vyhledám další titul, po dočtení předešlého. 3. Je možno různé nastavení velikosti písma, barev stránky a písma. 4. Záložka je automatická 5.Listování je jednoduché klepnutím prstem, nebo na tlačítko volume. 6. Hledání jednoduché, spouštění rychlé. 7. Čtečka (aplikace) informuje o již přečtených, oblíbených knihách a.t.d. *palec2*

Jediná nevýhoda pro čtenáře klasické knihy - "nevoní papírem" *nene* Jde o mou zkušenost a můj názor. Ke klasice se už určitě nevrátím.:)

hodnocení

0x

Aktuálně mám už druhého Kindla.

A za sebe mohu říct, že mi čtečka nahradila již stovky knih. Čtu při každé možné příležitosti a je mnohem příjemnější mít v batohu čtečku než celou knihu. Nemluvě o cestě na dovolenou, kdy je lepší vézt jednu čtečku, než třeba deset knih.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]