Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
už šest týdnů mám v opravě kávovar Delonghi Magnifica (z r. 2015, stál mě bez DPH cca 6500). V protokolu jsme se dohodli se servisem na lhůte opravy cca 4-5 týdnů a dohodnutá cena opravy 1000, že jinak dají vědět. Musela jsem urgovat flegmatického přítele, protože na jeho jméno je přístroj v opravě, aby si zavolal, kdy bude hotovo. Celou dobu se nikdo neozval, dnes přítel zavolal a oni řekli, že opravu již provedli a stojí to 1900 Kč. Moc se mi nelíbí, že nám nedali vědět, protože na jimi dodané díly dávají záruku 6 mesíců. Za odmítnutí opravy účtují 250 Kč. Trochu jsem se rozčílila při představě, že mi tam šoupli "údajně vadný bojler" z nějakého jiného starého, co v servise mají, a budou spoléhat, že mi to půl roku vydrží a já jim za to dám dva litry. Mám sto chutí požadovat uvedení do původního stavu. Nepodporuju tyto praktiky, protože mi příjde sprosté, že o tomto řešení nedali vědět. Prý si nebyli jistí, zda ona součástka je nefunkční, tak ji museli zakoupit. No já nevím, servis si vymýšlí pohádky? Nebo mám naivní představy já? Souhlasila bych, kdyby mi dali o součástky krabici se záručákem nebo zkrátka záruku delší. Když jej koupili za tím účelem nový.
Díky za názory.
Záruka na nové zboží (i nahradní díly) je ze zákona 2 roky, na opravu (práci) 6 měsíců. Může být poskytnuta záruční lhůta delší, nikoliv však kratší. Já se domnívám, že i ten spotřebák má 2 roky záruku. Žádná záruka se nevztahuje na běžné opotřebení, tedy pokud si koupíte třeba fix, tak má záruku 2 roky. Pokud po půl roce přestane psát a je to proto, že se spotřebovala náplň, je to běžné opotřebení a nelze to reklamovat. Pokud ale přestane psát proto, že vyschnul, měla by být záruka uznána.
Cenu opravy musí říct předem a bez Vašeho souhlasu ji smí překročit o (nevím jistě) 10%. Oni cenu překročili o 90% a nic Vám neřekli, takže jsou dvě možnosti. Buď jim za opravu zaplatíte 1100.-Kč (případně o něco víc, pokud těch 10% není správně), nebo opravu můžete odmítnout, pak je asi těch 250.-Kč za diagnostiku rozumných.
Správný postup podle mě je, že Vám měli zavolat, že zjistili závadu a že oprava nebude stát 1000.-Kč, ale 1900.-Kč a vy jim to buď odsouhlasíte a zaplatíte 1900.-Kč, nebo neodsouhlasíte a vezmete si neopravený kávovar zpět a zaplatíte 250.-Kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.