Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet odporu

Od: tomo30® odpovědí: 13 změna:
Spocital by mi nekdo odpor pro dane schéma zapojení?je počet odporu spravny?nemela by kazda dioda mit svuj odpor? stavim 2 snimace vodni hladiny se dvema informačními panely s led barevnimy diodami a jednim bzucakem.+ chci do okruhu zapojit thermometr.snad je schéma pochopitelné.jako zdroj předpokládám stabilizovany zdroj 12V 1A ( cca )
doplněno 05.11.19 06:58: Cislo 11 je z předchozí akce "bzucak"bez led diod+foto snimace 1

Výpočet odporu
Výpočet odporu #2
Výpočet odporu #3

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

v čem je problém? Jaké to bude mít přesně napíjení? 12V nebo nějaké plovoucí?

hodnocení

Stabilizovany zdroj 12 V

111®
hodnocení

2x

jak bylo již v úvodu vypočteno 400 Ohm ale nedal bych tam 1000 jak doporučuje ale maximálně tak 600 Ohm což je o 50% více oproti výpočtu. Do serie s přívodem bych dal ještě diodu proti případnému přepólování.

hodnocení

to už mi taky nekdo říkal že stačí 50% na víc.

nerozumim te uprave proti přepólování.zkus mi to prosím namalovat diky

hodnocení

OK ,když ted 600Ohm tak kolik W? 2? je to jedno jaky typ? co treba tenhle

elektro-hofman.cz/...

111®
hodnocení

2x

pokud tam teč 0,02A tak ubytek je 8V tak výkon je 8x0,02 = 0,16W tak že 0,5W stačí.

Pokud pžehodíte pro diody polaritu tak odejdou. Proto se obvykle do + polu zapojuje klasická křemíková dioda v propustném směru, která má podstatně vyšší napětí v nepropustném směru. Strčil bych tam obyčejnou KY701 nebo něco podobného

hodnocení

Ok,co tento rezistor?
elektro-hofman.cz/...
Podotýkám že instalace bude v instalační krabici ip66 ve venkovním prostředí

05.11.19 07:06
hodnocení

Výpočet odporu #4
Výpočet odporu #5
rv*

Napětí 12 V - 2xdioda 2 V = 12-2*2 = 8 V. Diody jsou na max. 20 mA, tedy odporem poteče max 20 mA a dle Ohmova zákona R = U/I = 8 V/ 20 mA = 8/0.02 = 400 Ohm. A protože LED není dobré zatěžovat na maximum, dal bych tam odpor 1 kOhm.

hodnocení

Jestli tomu rozumím spravne staci teda na každý par diod 1x 1 kOhm .co zbytek zapojeni,bude to tak fungovat? plovakove spínače funguji max do 500mA,nebude to trafo s 1A moc silne?
hodnocení

Co když ten thermometr zapojim na konec obvodu?původně to tak na schématu melo byt ale nevysel mi papír tak jsem ho nakreslil na začátek
rv*

Trafo dává ne 1 A, ale maximálně 1 A, což stačí. Tím thermometrem je myšlen teploměr? Termostat? Ale napájet jde jak jedno, tak druhé.

hodnocení

Ano,teploměr.Tak super jestli je to vse tak diky moc!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]