Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrácení zboží z celnice Aliexpress

Od: aliexpress odpovědí: 30 změna:

Dobrý den,

objednal jsem si na Aliexpress foto stativ který stál 29Euro. Bohužel mi jej zadrželi na celnici. Po přičtení všech poplatků se koupě moc nevyplatí, chtěl jsem se zeptat když nebudu reagovat a zboží se vrátí odesílateli, jestli bude po mě celní správa vymáhat poštovné zpět do Číny a jak postupovat při vrácení peněz zpět na Aliexpress.

Jasně, že je to moje chyba, měl jsem si všechno ověřit předem a pak se nedivit, ale stalo se, tak prosím má někdo zkušenost s tímto?

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Je to obyčejná vychcanost...
Život bohužel není nad vším zvítězit za každou cenu...
Vždy když jsem si objednal neco dražšího, tak jsem počítal s tím, že je možné platit DPH, případně clo... A zatím jsem nikdy nic nedoplácel... Je to štěstí...
A jak jsem tu byl strašně napadán, že to není možné... Jak to všechno kontrolují atd...

Přesně jak říkáte. Na Aliexpressu mám 390 objednávek od roku 2014. Z toho 1/3 z nich byla za cenu převyšující 22 Eur a z toho jsem měl zadržené pouze 2 zásilky, za které jsem doplácel DPH.

priklad1*

Mám 410 objednávek. Přes limit jenom asi 5 a celnice ani jednou.

hodnocení

2x

Zkušenost nemám, ale tady najdete odpověď, co byste měl udělat, musíte ale reagovat ceskyali.cz/...

rv*
hodnocení

0x

Jaká vaše chyba? Vše probíhá normálně. Zboží nad limit, doplatíte DPH + vyřízení a zboží je vaše. Při vrácení předpokládám, že zaplatíte náklady, které z vaší vypočítavosti vznikly.

Není totiž možné zkoušet obejít celnici a když to nevyjde, tak to zkusit bezplatně znovu.

aliexpress
hodnocení

Proč by to nebylo možné? Kolik tedy budou stát náklady pokud si zásilku rozhodnu nepřevzít?

priklad1*

No já platil asi 170 Kč. Balíček asi 15 dekagramů. Ovšem žádné DPH, to jsem špatně objednal a ochotný Číňan vyměnil.

Zajeď do Ruzyně a zaplať DPH. Platí se skladné. Tady čti

aliexpress.plnapenezenka./...

aliexpress
hodnocení

Nedočetl jsem se tam odpověď na moji otázku - když si zboží nevyzvednu kdo v takovém případě zaplatí náklady na dopravu zpět k prodejci do Číny, to mi zajímá :)

rv*

To si dohodněte s prodejcem. Rovnou mu napiště, že se vám nechce platit DPH, tak mu to posíláte zpět. Uvidíte, co on na to, jestli se rozhodne vás sponzorovat.

priklad1*

A proč by to celnice vracela. To není pošta. Nechají to tam ležet jistou dobu. Adresu mají a pak ti vyúčtují skladné. Myslím, že je docela mastné

hodnocení

0x
A kolik na tom "proděláš"? Mě by hanba fackovala kvůli dvoum stovkám dělat takové harakiri...
aliexpress

No dělá to čtyři stovky a k tomu ještě takového dokazování a vyplňování formulářů.

aliexpress

Proto bych chtěl napsat na celnici ať si to strčí do pr... , ale nerad bych aby mi bylo něco dalšího účtováno :)

Ale proč by si to celníci strkali do p...le, když si to neobjednali. Do p...le si to může strkat ten co si zboží objednal. Ale se std fotostativem bych to radši nezkoušel.
aliexpress
01.11.19 21:48

:-D

rv*

Obvykle poprvé poště udělíš oprávnění, aby to vyřídila za tebe (to oprávnění bude platit i pro další zakázky). A pak potvrdíš, že se jedná o zboží pro soukromou potřebu a přiložíš k tomu kopii stránky, kde je cena kolik jsi zaplatil a kde je vidět i číslo zakázky. Vše jde elektronicky, třeba i ten tvůj podpis dovedeš vložit přes grafický editor.

Ano, přesně takto to mám já. Pošta má ode mne plnou moc a vyřídí celni papiry. Bohužel cena je fixní a tudíž u malých částek je její procentuelní cena vyšší. Ale taková jsou pravidla, která jsem akceptoval.
priklad1*

Nebo to objednám tam aby to odešlo v rámci EU

aliexpress

Tomu všemu rozumím, již jsem si to nastudoval.

Ale stále nevím co se stane v případě, že odmítnu zásilku odebrat z celnice.

Vrátí se zpět do Číny? Bude úředně zničena? Budou mi účtovány nějaké další poplatky z celnice?

Tak prosím to mi v současné době zajímá, má někdo zkušenosti?

Protože též jsem již někde vyčetl, že nějaký uživatel si též objednal zboží, avšak v celním řízení se přišlo na to, že je padělané, takže bylo po skončení řízení zničeno a stejně ten dotyčný musel zaplati všechny poplatky, včetně DPH a cla.

To v mém případě nehrozí, ale zajímá mě to. Myslím, že by to zajímalo i jiné uživatele. Teď když vím jak to chodí, tak je možné, že když se něco celníkovi nebude líbit, zadrží to a skutečná cena zadrženého zboží bude třeba 5Euro, tak by bylo lepší takové zboží nechat na celnici, než projít tento celý proces se všemi poplatky a risknout to objednat ještě jednou.

A případné moralisty kteří věci nerozumí bych poprosil aby se starali o své daně a povinnosti, případně ať jdou radit do vlády, tam jsou větší úniky.

hodnocení

0x

Podle mne Vám ale nebudou peníze za přístroj vráceny, protože to byla Vaše chyba a ne prodejce. Prodejce totiž u všech svých produktů na tohle VŽDY upozorňuje. Ale musí si to každý přečíst. Což lidé bohužel nedělají a pak se diví. Vždy je tam napsáno v obchodních podmínkách, že prodejce-obchodník, NENÍ ZODPOVĚDNÝ za případné clo, nebo DPH, které jsou požadovány v zemích kupujícího. A to se různí, každá země to má nastavené jinak a je na kupujícím, aby si před nákupem ověřil, co riskuje. Navíc mám takový dojem, že celnice to zpátky posílat nebude, ale pokud si to nevzvednete, tak to zničí. Proč by posílali na své náklady zboží zpátky? A prodejce to také platit nebude, ten už zaplatil to, že to k Vám došlo.

aliexpress

No vidím, že nejlepší řešení bude napsat přímo na celnici a domluvit se co dělat, jaké jsou možnosti :)

To je jednoduché. Přistupte na to, že zaplatíte DPH a službu, kterou Vám prokáže Č.pošta. Vyjde Vás to určitě levněji, než tam jezdit osobně a ztrácet čas. Nevím kde bydlíte, ale pokud ne v Praze, tak se Vám ta cesta vůbec nevyplatí. Příště si jednoduše dejte pozor na cenu a už se Vám to nestane. Je to o velkém štěstí a náhodě, že zboží typu které jste si koupil, projde bez povšimnutí. I když se domluvíte předem s prodejcem, aby napsal na balíček cenu pod 20$, někdy to neprojde. Oni tohle celníci dobře znají a v případě, že se jim to nezdá, tak vyžadují kopii nákupu a tam už nikoho neošidíte. Tam je cena specifikovaná. Takže je vždy důležité, abyste si předem spočítal, na kolik Vás to vyjde i s případným zadržením celnice a placením DPH. Clo v tomto případě totiž neplatíte, ale to DPH ano.

aliexpress
hodnocení

Děkuji suzymon, tohle je rozumné vysvětlení celé situace. Tím se budu nyní řídit. Je to riziko obchodování s Čínou, nyní už to vím a musím s tím v budoucnu počítat. Cesta do Prahy kvůli tomuhle se opravdu nevyplatí, bydlím za Plzní, takže to mám přes 100 km.

Ale zde je odpověď z celnice - Dobrý den,zboží by bylo zasláno zpět odesílateli a Vy by jste při odmítnutí zásilky nic neplatil.

Tak obchodování zar !

Ano, Vy nebudete platit nic za odeslání zásilky zpátky. Což je dobrá zpráva pro Vás, ale ne pro toho obchodníka. protože on zaplatí dvakrát. Nic není zadarmo. Tak teď uvidíte, jak se k tomu postaví AliExpress a jestli budete moci požadovat peníze zpět, za zboží, které sice došlo, ale Vy jste si ho nepřevzal. Sama jsem na to zvědavá. Obchodník zboží poslal, to dorazilo a Vy jste ho nepřevzal. Bylo na náklady obchodníka zasláno zpět. On dostane zpátky zboží, ale on nepochybil. Takže teď bude záležet na tom, jak se Vy dva dohodnete. Protože v žádném případě nemůžete žádat peníze zpátky proto, že zboží nebylo dodáno. A tohle všechno se objeví, až otevřete spor. Podle mne to AliExpress zamítne, jako neoprávněné. Ale napište určitě jak to dopadlo. Já bych řekla, že AliExpress obchodníkovi uvolní částku, kterou jste zaplatil za zboží. Tím pádem přijdete o 29 Euro.

priklad1*

Nevím jak je to s poštovným. Odeslání z Číny dotuje Čína. To zpět nevím. Ovšem Číňan, i kdyby šlo o reklamaci tak může platit clo. Tam mají jiné čelní podmínky. A Aliexpress taky hodnotí zákazníka. Já když chci zpět peníze tak to již ani nepředaji Obchodníkovi a splní můj požadavek. To je zkušenost na 400 objednávek.

Přijde o 29 Euro, ale ušetří asi 6 Euro DPH a poplatek poště za vyřízení

To ano, ale nebude mít nic. Kdyby doplatil to DPH a poplatek poště, tak by to bylo sice drražší, než si plánoval, ale měl by alespoň něco. Takto to byly jen vyhozené peníze. Aliexpress vrací vždy, když se prokáže, že zboží nedošlo. Do otevřeného sporu vstupuje asi po pěti dnech. Napřed je tam nabídka na dohodu s prodejcem, kde je napsáno, že pokud prodejce nebude do pěti dní reagovat, automaticky do sporu vstoupí AliExpress a posoudí případ. Někdy tam prodejce nabídne uvolnit jenom část peněz a slíbí, že dá zákazníkovi rabat na příští nákup. Ale na tohle já nikdy nepřistoupím a klikám na tlačítko, "odmítnuto". No a pak to vždy Aliexpress vždy vyřídí kladně pro mne a emailem mi přijde rozhodnutí, že mou stížnost uznává jako oprávněnou a vrací peníze v plném rozsahu. Do dalších pěti dní mám peníze zpátky na účtě. Oni to mají dobře ohlídané a dokáží si zjistit, co se se zásilkou dělo. To je vlastně jejich práce, jinak by to nefungovalo. Já jsem také četla případ, že jsou vykukové také v řadách kupujících a myslí si, že když jim zboží přijde jen tak do schránky a nemuseli nikde nic podepisovat, tak můžou tvrdit, že ho nikdy nedostali a chtít peníze zpátky. Jenomže to se mýlí, protože v systému lze podle čísel dohledat, že to prošlo poštou v Čechách a že byl balíček doručen. V tom případě AliExpress vrácení peněz odmítne. Mně se jednou stalo, že jsem otevřela spor asi až dva dny po vypršení lhůty a já jsem balíček nedostala, prostě jsem to v tom množství přehlédla. Spor se otevřel a najednou mi balíček asi po dalších třech dnech přišel, předala mi ho pošťačka bez podpisu. Byla to obyčejná zásilka, ne doporučená, ta se vždy podepisuje. Tak jsem šla na stránku objednávky, abych spor uzavřela a ono už tam bylo stejně jasně napsáno, "zásilka doručena".

Proto já u AliExpress nakupuji velmi ráda. Ještě se mi nestalo, abych přišla o cent a se zbožím jsem také spokojená, protože si obchodníky vybírám. I oni tam mají recenze od kupujících, tak vidím, jak dalece je zboží kvalitní a jak je spolehlivý sám prodejce.

Ještě bych dodala, že VŽDY AliExpress osloví napřed obchodníka. Je to totiž oficielně stanovený formulář, který nelze měnit podle jména, nebo adresy jednotlivého kupujícího. Jde mnohamilionové obchody po celém světě, které se uskutečňují každou minutou. Takže není možné, že by AliExpress bral zřetel na jednotlivce a měnil podmínky v otevření sporu. Je ale pravda, že i zákazník má na stránkách AliExpressu své hodnocení, které mu zase naopak dávají prodejci. A i ti si mohou stěžovat na neserióznost kupce. Musí to být vyvážené na obě strany a nikdo nesmí být znevýhodněn. Kdyby tomu tak bylo, tak by ten obchod nemohl existovat. Poikusy o podvod nedělají pouze prodejci, ale i kupující. Možná, že máte pocit, že to Alík ani prodejci nepředal, ale příště, až otevřete spor, tak si přečtěte, jak to probíhá. Jsou tam 3 etapy a to je dáno elektronicky, nikdy se to nemění podle jména, nebo adresy kupujícího. Nelze tedy měnit obsah elektronického formuláře, ani postup probíhajícího sporu. Ten je VŽDY stejný.

A ještě vložím jak je to s tím celním úřadem.

ceskyali.cz/...

Já než jsem u nich začala nakupovat, tak jsem opravdu četla co bylo kolem tohoto obchodování dostupné, abych věděla do čeho jdu. A dnes se toho dá najít mnohem víc, protože se tento způsob nakupování hodně rozšířil.

rv*

Jen k dotaci poštovného. Téměř všechny státy jsou členy poštovní unie a musí dodržovat její pravidla. Co si místní pošta vybere na poštovném, je její. Mezinárodní zásilky přepravují ty zahraniční pošty až ke konečnému adresátovi zadarmo. Proto nesmí být poštovné do zahraničí levnější, než tuzemské.

Když USA byly hlavní vývozce, tak mezinárodní zásilky přinášely poštám v USA 275 mil. US$ (2010). Dnes, když je vývozcem Čína, tak USA z poštovní unie vystupují, protože by musely zdarma doručovat balíčky z Činy. A možná se dohodne, že i konečná pošta dostane něco z poštovného.

A v Číně je snad poštovné jedno (dle váhy) a je jedno, jestli v tuzemsku, nebo do ciziny.

Když to začínalo, tak jsem četla, že samotná vláda v Číně rozhodla, že bude dotovat své prodejce-obchodníky právě ohledně poštovného, aby jim umožnila rozvinout co nejvíce trh po celém světě. I oni mají nějaké podmínky, které musí splnit, ale ty teda neznám, ale je to logické. Možná proto také čekáme tak dlouho na doručení, protože musí využívat cestu, kterou každý musí respektovat. Jejich dohody ale asi nikdo nezná. Ale lze najít na našich stránkách mnoho odpovědí a zkušeností, ale musí se hledat a hlavně si to celé přečíst.

chytryprevod.cz/...

alena*
hodnocení

0x

Mě napočítali taky na tablet pro synka aby se mohl učit online doma v karanténě A TABLET BYL NEFUNKČNÍ.

Teď řeším vrácení DPH a nevím kde mámnechat nefunkční zboží z hodnotou 0,- kč zničit.

Chtějí dokument o likvidaci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]