Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Telefony starý android, aktualizace

Od: paveltesar odpovědí: 16 změna:
proč telefony se starým androidem nedostanou nový android

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Protože na něj obvykle nestačí výkonem hardwaru.

To rozhodně není ten důvod. Je plno starších výkonných modelů, které mají podobný výkon jako dnešní telefony nižší střední třídy, a ty mají klidně o tři verze novější Android. Stejně tak nové lowend telefony dostávají z výroby novou verzi Androidu, a pokud vím, tak od příštího roku to má být ještě přísnější, od února nesmí vyjít nové telefony s Androidem nižším než 10. A pořád to budou i nové telefony, které jsou hardwarově mnohem slabší než plno telefonů, na které se nový android nedostane.

Tak rozdíl 3 verze Androidu je prd, měl jsem na mysli třeba přechod z dvojky na osmičku, tam už ten HW hraje roli. Ale jinak máte pravdu, o tři verze vyšší Android by fungoval, kdyby se chtělo.

hodnocení

2x
Protože se to výrobci nevyplatí udržovat při životě staré telefony, když je pro něj výhodnější, když si za dva roky půjdete koupit nový.

hodnocení

2x

Ono taky novější Android nemusí znamenat to, že je lepší...

douby*

nemusí ale obvykle znamená :)

fran56ris*
hodnocení

1x

Záleží na značce.Např.Xiaomi některé modely aktualizuje.Jednak vyšším androidem a také svoji nádstavbou.Ale ne do nekonečna.Android maximálně třikrát.Ono je to také dáno použitými součástkami.Nové procesory pochopitelně zvládají daleko více než ty vyrobené např.před 5 lety.Ruku v ruce s tím jdou aktualizace aplikací,takže nově vydaná aktualizace nebude fungovat na přístroji starém 5 let.Pokrok se nedá zastavit.

Pro příklad, do nedávna jsem měl Xiaomi Mi4, byl stále aktualizovávaný i když jsem ho měl 5 let.

Pět let? proč dřív věci fungovaly 50 a dnes je to takový problém?

On to není problém, to je nutnost. Firmy by neměli co vyrábět kdyby kde co vydrželo 50 let. Proto se vyrábí zboží s kurvítky, nebo se neaktualizuje *smich*

není to problém, on ten mobil bude fungovat klidně přes 10 let, tady se řeší to, že vám na to zadarmo nikdo nebude vydávat aktualizace, což naprosto chápu. A další věc, že v dnešní době to opravdu rychle zastarává, takže jakákoliv chytrá elektronika je po 10 letech prakticky nepoužitelná, ikdyž je funkční naprosto stejně, jako když byla nová.

A pak má člověk ušetřit nějakou přírodu, když se furt musí vyhazovat funkční věci. Stačí se podívat, jak vypadá důl na koltan v Kongu, nebo na kovy vzácných zemin v Číně.

Ne vyhazovat, ale odevzdat k likvidaci/recyklaci. To je rozdíl.

A hlavně vás přece nikdo nenutí kupovat si každou chvíli nový telefon. Když vám stačí ten 10 let starý, tak ho používejte dál.

Jenže bohužel nestačí. Resp. stačil by po fyzické stránce i výkonové, ale dneska už jsou všechny služby závislé na vnějším poskytovali a dolní hranice podporovaných OS se stále zvyšuje. Tam kde mi před pěti lety fungoval Whatsapp nebo iVysílání, tam už dnes nefunguje (ukončení podpory RTSP a tak dále). Zpetná kompatibilita se už dnes prostě dál než za horizont nějakých 7, výjimečně 10 let prostě neřeší. Staré auto dneska bude jezdit dál, protože je závislé na jediné "cloudové" službě a to je prodej paliva a provozních kapalin. Olej je kompatibilní a do paliva doplňujete aditiva (chápu zákaz olova v palivech, je to jedině dobře, je to toxický materiál a nárůst autismu je možná jeho důsledek). Stejně tak televize. Můžu si koupit STB, ale proč mám vlastně v TV ten tuner? Mohl bych mít v televizi nějaký general interface a používat jen tu obrazovku a repro. Tuner bych si koupil nový, až zas přijde nová norma nebo se vyvine nový kodek. Ale tenhle koncept nikdo neprodává.

hodnocení

0x
Pro každou novou verzi androidu musí výrobce odladit ovladače hw a systém - vše na míru danému telefonu. To je velmi náročné. Výrobce chrlí ročně x modelů, takže by musel mít spoustu vývojářů jen na udržování starých telefonů. Vy mu to jste ochoten zaplatit? Asi těžko. Jinak možnost je koupě telefonu podporovaného komunitními rom. Tam se vyvíjí nové verze i pro poměrně staré telefony, ale je to bez záruky a můžou(nemusí) být bugy.
vernon
Alternativní ROM má většinou méně bugů, než tovární verze...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]