Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Focení svatby

Od: fotograf84 odpovědí: 11 změna:

Ahoj, chtěl bych poprvé si zkusit fotit na svatbě jako druhý fotograf. Fotil bych zdarma i pár vytisknutých fotek bych dal zdarma. Jen nevím jestli je lepší oslovit nevěstu nebo jestli oslovit fotografa?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Doporučuji se neplést někam, kde už mají fotografa sjednaného. Když už, tak se zeptej obou stran, ale patrně s větším nepochopením se setkáš u hlavního fotografa. Podej to tak, že si chceš zkoušet focení a ne, že chceš fotit svatbu jako druhý...

A za další, pokud je svatební fotograf zkušený, upřímně, o tvé fotky nikdo stát nebude zřejmě, když budou vidět diametrálně odlišné práce. Ale taky se může satát, že překvapíš.

Nicméně, někde si to vyzkoušet musíš, tak se ale hlavně nepleť a buď v pozadí.

fotograf84
hodnocení

si myslím že není férové srovnávat moje fotky s hlavním fotografem, protože já fotím zadarmo a on za peníze.

Cena u fotografie nemá vliv na její kvalitu. Může být dobrá fotka zdarma, jako blbá za peníze a naopak.

hodnocení

0x
Nejlepší bude, když oslovíte oba.
Nevěsta je nejdůležitější osoba a s fotografem se domluvte tak, abyste nefotili vše stejné, tzv. na jedno kopyto.
Spíš aby se mu nemotal do neopakovatelného záběru...

masek
hodnocení

0x
Popíšu svoji zkušenost třeba vám to, pomůže. Byl jsem pozván jako host na svatbu kolegy a kamarada z práce, který se snažil minimalizovat svatební náklady a vypustil i profi fotografa. Požádal mě tedy abych událost nafotil i přes moje varování, že si fotim jen pro sebe nejsem zvyklej fotit společenské události a mám sice ne zrovna levný ale jen kompaktní digital Sony. Na obřadu byla kamarádka nevěsty, která měla zrcadlovku a evidentně zkušenosti s focením podobných údálostí protože věděla jak a kam postavit sebe, svatebčany, novomanžele, a zabery prstynku na polštářku a následně na rukou prostě jednotlivé scény které bývají z každé svatby tak jsem se upozadil nechal ji focení řídit a fotil ze svého pohledu a jinych úhlů. Ona však nebyla na hostině a následné zábavě kde jsem já pokračoval ve focení a měl navíc fotky z příprav před odjezdem na obřad a předal je všechny kamarádovi na DVD a jeho Flash disku druhý den zatímco od ní dostaly po týdnu pouze asi 10fotek z obřadu a 5 před radnicí vytištěných fotek v malym formátu 9x13 a dál už nic. Zatímco odemě měli asi 600fotek v plné digitální kvalitě po celou dobu akce včetně fotek hostů ze kterých si vybrali fotky k vytištění do alba a pro příbuzné a byli s nimi velmi spokojeni.
Pokud však mají profi fotografa (pominu že někteří "profi" jsou dost mizerní třeba ten z našeho maturitního plesu) asi jim na fotkách záleží a nejde jen o kvalitu záběru ale právě vědět kdy kde stát a co a jak fotit aby nepromeškal důležitý okamžik a sám vytvořit jednotlivé scény, pozadí atp. Rozhodně bych na to netlačil, pokud máš nějaké kvalitní záběry kterými se můžeš prezentovat např. z oslav narozenin a jiných událostí připrav si je a zkus to navrhnout nevěstě zda by nechtěli i záběry od tebe přeci jen ani fotograf nemůže být všude najednou a nestihne zachytit vše a fotky z jineho úhlu, vzdalenosti nebo o sekundu drive ci pozdeji muzou byt mnohem zajimavejsi. Pokud bude souhlasit oznámí to fotografovi a pak se s nim před obřadem domluvíš abys mu případně nepřekážel před objektivem nebo při pohybu často totiž nekontrolovaně pobíhá a poskakuje a nemá čas sledovat jestli za ním nestojíš a nemluv mu do práce pokud seš přesvědčený, že lze nějaký záběr udělat lépe počkej až ho nafotí a navrhni foceným osobám zda nechtějí fotku třeba na lavičce, u stromu, kašny atp. Je to jejich chvíle oni rozhodnou zda takovou fotku chtějí pokud ano fotograf nemůže nic namítat.
Pokud však odmítne je to pochopitelné a musíš to přijmout aniž by ses cítil dotčeně.

Tos jim dal vážně šest set fotek? To jsi zpracovával 85 fotografií za den, bez spánku a jídla?! Mě nekdo přinést takové kvantum, tak ho pošlu pryč, protože u výběru nechci strávit tři dny. Ale mám zkušenost, že hodně a blbých fotek se líbí, narozdíl od několika kvalitních...

karel556*

Předal je na DVD a na flešce, no tom přece není nic časově náročného*smich*

karla*
hodnocení

0x

Využijte různých oslav, rodinných svateb a také nádherného počasí. Nechte mluvit Vaše fotky za Vás. Asi bych se nepletla do cizích oslav a svateb. Když půjdete někomu na svatbu, můžete udělat pár fotek a pak je dát. Tady bych viděla cestu ale hlavně bych nenarušovala práci profesionála. Na konci srpna jsem zažila svatbu, kdy si pán stoupnul před nevěstu s mini kamerou a natáčel je, když vycházeli z kostela, kráčel pozadu a tím totálně zazdil pozici pro profesionálního fotografa a kameramana, který chtěl vzít uličku a novomanželé. I takoví lidé jsou. Naštěstí ho potom někdo odtáhnul ale bylo to trapné.

Znám fotografy, kteří se pohybují na svatbách a oslavách s takovou ladností, že je člověk skoro ani nevnímá. Pak jsou takoví, kteří se snaží být nenápadní a tiší a přitom vzbuzují daleko více pozornosti.
Je nutné si i uvědomit, že kromě civilních svateb budete fotit i svatby věřících, kde každá víra má své specifika a je třeba se i dohodnout s oddávajícím, knězem atd...zda a kdy nesmíš fotit.

fotograf84
hodnocení

No bohužel v mé rodině byly 2 svatby a ani jednou jsem nebyl pozván na svatbu. :( Právě já jsem na svatbě ještě nebyl, svatbu znám jen z televize. :)

dd

Fotografe: když jste na žádné svatbě nebyl ani nebyl pozván,tak to asi má nějaký důvod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]