Nejste přihlášen/a.
No,já si myslím že ani když rozděláte zástrčku nikdo podle barev nepozná co zapojit.Jedině proměřit a to asi není čím že?
Takže bych demontoval kryt a zapojil na A -fázi N-nulák B-zůstane volné
Z popisu vpravo na schematu je patrné, že právě na svorku B připojíme fázi při jednofázovém připojení.
Fázi připojte na A, nulový vodič na N (obvod je jištěn IJM17 ...je to běžný jistič?) jak u 230V tak i při 400V). Feraxi, při 230V by ze svorky B šla fáze na kontakty 1 - 2, ale 3 - 4 jsou rozepnuty.. "dolní" přepínač je 230/400V, ...a ten horní s kontakty 1-2, 5-6, a 9-10 je fyzicky který na svářečce? Já tam vidím přepínání 220/380V a pak přepínání proudů...Nejsou kontakty 1-2, 5-6, 9-10 součástí IJM17? tedy "horní přepínač"?
@nonek - máš pravdu, sorry, podle sepnutí těch spodních kontaktů, by to mělo být jak píšeš. Ty horní kontakty budou součástí přepínání odboček. Takže budou sepnuté vždy, při každé poloze. Při prvním pohledu jsem to přehlédl. A to jme tuhle svářečku měli kdysi v práci, ale už je to dlouho. Ještě jednou omluva.
Mám hodně podobnou svářečku. A protože potřebuji i velké svařovací proudy, tak jsem si na svářečce nechal koncovku na 3x400V. Redukci na 230V jsem si vyrobil. Je to lepší řešení mít po ruce redukci na 230V, kterou v případě potřeby připojíš, než přehazovat koncovky na kabelu.
Když máš připojenou svářečku na 3x400V, tak ji můžeš přepnout i na 230V a bude fungovat taky. Ale zase musíš dodržet omezení maximálního svařovacího proudu 75A.
To že nesmíš používat při přepínači na 230V vyšší proud než 75A na červené stupnici je snad jasný. Je to i textem napsané nad rukojetí.
Údaje na tvé svářečce jsou ještě podle starých hodnot napětí v síti. Takže 3x380V je nyní 3x400V a 220V je nyní 230V.
Něco málo se dozvíte i zde, a tady další typ v pořadí... JS 90-2, zde zapojení - ač neúplný popis svorek JS 90F
VašekP napsal(a):
Svářečky řady JS 90 jsou všechny vyrobené v tzv. dvojité izolaci, což je na štítku vyznačeno znakem v podobě dvou čtverečků (malý vložený ve větším) a všechna taková zařízení nemají svorku pro připojení ochranného vodiče a zajištění bezpečnosti je provedeno vlastní konstrukcí přístroje. Připojení ochranného vodiče je v tomto případě přímo zakázané a paradoxně může bezpečnost přístroje zhoršit. odsud
Takže zapojíte pouze fázový vodič L a nulový N, PEN připojovat nebudete. Zůstane vám volný jeden vodič v kabelu (ten zaizolujete) a to ten, který nejde na jistič. Takže konečné zapojení...fáze na jistič trafa, nulový vodič na N (tedy zvylý vodič). Špatně se to popisuje, dejte foto konce napájecího kabelu z trafa, aby bylo vidět barvy jednotlivých vodičů...pokud se podaří rozlišit jednotlivé vodiče, dáme to dohromady. Pokud nebude vše jasné, bude nutné pozvat znalého elektro...elektřina ja s...a, a kope a nejen to...
A 75A? Dvojky elekrody...pro "tenké"materiály...
Našel jsem na webu schema zapojení, ze kterého je patrné jak připojit a pak nastavit přepínač jak na 380V (dnes 400), tak 220v (dnes 230). Tak se podívejte zde.
Akorát, že kontakty 13 až 24 nikde ve schématu nejsou...ale pro zapojení napájení to není nutné, to je pravda. Jinak schéma je pro znalého, ne pro laika v oboru elektro, a který neví skoro nic ani o svařování...nic ve zlém...
Tak do stávající třífázové zástrčky by měly vést dva fázové vodiče a jeden modrý pro nulák.
Nulák připojíš do 230V zástrčky
Pak vezmeš jeden fázový vodič a připojíš ho na 230V zástrčku.
Když to zapneš do elektriky, tak vyzkoušej vypnout jistič na svářečce. Pokud jistič svářečku vypne, pak to máš připojený na správný fázový vodič. Pokud jistič svářečku nevypne, tak musíš do zástrčky připojit ten druhý fázový vodič.
Ony byly dva typy svářeček na 230V. Jedna byla na 230V, ale zástrčku měla třífazovou, protože 1F zásuvky byly tehdy jištěné 10A a to bylo málo. A druhá nebyla třífázová, ale ani nebyla na 230V, byla zapojena mezi dvě fáze (tedy 1x 400V), provozovat ji na 230V by mělo jít, ale bude dávat menší proudy.
Ach bože, ty raději nic nikam nepřipojuj, nebo si a i jiným ublížíš. Ochranný Zelenožlutý (zelený) drát se nikdy NESMÍ zapojit jinam než zase na ochrannou svorku (obrácený stromeček, PE atd), u 1f zástrčky ta zdířka. A pak samozřejmě zbudou dva drátky na dva kolíky. Ale tvoji svářečku jsem neviděl, je to tvoje riziko.
Ten zelený vodič je ve skutečnosti hnědý potažený zelenou bužírkou nebo se mi to zdá? Ta tam nemá co dělat protože tato svářečka má dvojitou izolaci, ochranný PE ani PEN zde není. Světle modrá barva na fázi taky nemá být. No budiž.
Tento zelený vodič tedy použijte při zapojení na 230V jako "nulu" N a jeden z těch dvou bočních jako fázový L, který se ale musí holt vyzkoušet. Toť vše.
Právě dříve se to takto řešilo, že dutinka ochranného vodiče v čtyřpólové zásuvce a ochranný kolík u 3fáz čtyřpólových zástrček se použily i pro N vodič, ( tj. pro vyvedení 230V) ale to je a vždy bylo špatně! Proto to zapojení pořád mate.
Jinak ano, ochranný kolík na zástrčce 230V v redukci nikam nepřipojovat. Jen fázový a střední. Ale pokud se nad tím zamyslím, ta redukce může být velmi nebezpečná, protože při záměně vodičů může vést při neúmyslném použití jinde ke smrtelnému úrazu!
Správně by zde měla být pětipólová zástrčka. To znamená střední vodič vedený odděleně! Jenže dřív byly jiné normy, nebyly tak rozšířené proudové chrániče tak se používalo toto zapojení. Ale vždy to byla jen znouzectnost.
Právě ke svářečce RTB-3 se takovýto redukční kabel dodával - zástrčka 230V a zásuvka 3x400V
Mám pocit že u JS se musel měnit celý kabel - odmontovat kryt svářečky a tento kabel nahradit dvoužilovou flexošňůrou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.