Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stará trafo svářečka i na 230V?

Od: vasa odpovědí: 33 změna:
Dobrý den,
mám starou trafo svářečku, která se používala na 380V.
Je na ní přepínač 380/220V, chtěl bych se poradit jestli je možné jí používat na 220V? Nenašel jsem totiž žádnou zástrčku na 220V pouze z ní vede kabel se zástrčkou na 380V.
Děkuji, přidávám fotky

Stará trafo svářečka i na 230V?

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

No,já si myslím že ani když rozděláte zástrčku nikdo podle barev nepozná co zapojit.Jedině proměřit a to asi není čím že?

Takže bych demontoval kryt a zapojil na A -fázi N-nulák B-zůstane volné

Stará trafo svářečka i na 230V? #2

Z popisu vpravo na schematu je patrné, že právě na svorku B připojíme fázi při jednofázovém připojení.

Fázi připojte na A, nulový vodič na N (obvod je jištěn IJM17 ...je to běžný jistič?) jak u 230V tak i při 400V). Feraxi, při 230V by ze svorky B šla fáze na kontakty 1 - 2, ale 3 - 4 jsou rozepnuty.. "dolní" přepínač je 230/400V, ...a ten horní s kontakty 1-2, 5-6, a 9-10 je fyzicky který na svářečce? Já tam vidím přepínání 220/380V a pak přepínání proudů...Nejsou kontakty 1-2, 5-6, 9-10 součástí IJM17? tedy "horní přepínač"?

Vaso, můžete vyfotit IJM17 zezadu, svorky?

@nonek - máš pravdu, sorry, podle sepnutí těch spodních kontaktů, by to mělo být jak píšeš. Ty horní kontakty budou součástí přepínání odboček. Takže budou sepnuté vždy, při každé poloze. Při prvním pohledu jsem to přehlédl. A to jme tuhle svářečku měli kdysi v práci, ale už je to dlouho. Ještě jednou omluva.

vasa
10.10.19 19:13
hodnocení

Stará trafo svářečka i na 230V? #3

hodnocení

0x

Dá se používat i na 230V, jen je potřeba sehnat nebo zhotovit patřičnou redukci. Mám zhruba stejně starou od konkurence - MEZ Brumov.

Příklad redukce:

svarecky-elektrody.cz/...

hodnocení

0x

Jde to ale jenom na malé svařovací proudy.

hodnocení

0x

Mám hodně podobnou svářečku. A protože potřebuji i velké svařovací proudy, tak jsem si na svářečce nechal koncovku na 3x400V. Redukci na 230V jsem si vyrobil. Je to lepší řešení mít po ruce redukci na 230V, kterou v případě potřeby připojíš, než přehazovat koncovky na kabelu.

Když máš připojenou svářečku na 3x400V, tak ji můžeš přepnout i na 230V a bude fungovat taky. Ale zase musíš dodržet omezení maximálního svařovacího proudu 75A.

To že nesmíš používat při přepínači na 230V vyšší proud než 75A na červené stupnici je snad jasný. Je to i textem napsané nad rukojetí.

Údaje na tvé svářečce jsou ještě podle starých hodnot napětí v síti. Takže 3x380V je nyní 3x400V a 220V je nyní 230V.

hodnocení

0x

Něco málo se dozvíte i zde, a tady další typ v pořadí... JS 90-2, zde zapojení - ač neúplný popis svorek JS 90F

Ještě k typům JS 90

vasa
hodnocení

Děkuju za radu.
Při těch max. 75A se dá snad něco svařovat?
Jak silný svařovací dráty si do takového proudu koupit?
Co se týče redukce, tu potřebovat nebudu, mám jen zásuvku jednofázovou 230V, stačí když odpojím 3 fáz.zástrčku a na kteroukoliv jednu fázi připojím 1fáz.vidlici pro L a PEN připojím na ochranný kolík + N?
Děkuju

VašekP napsal(a):

Svářečky řady JS 90 jsou všechny vyrobené v tzv. dvojité izolaci, což je na štítku vyznačeno znakem v podobě dvou čtverečků (malý vložený ve větším) a všechna taková zařízení nemají svorku pro připojení ochranného vodiče a zajištění bezpečnosti je provedeno vlastní konstrukcí přístroje. Připojení ochranného vodiče je v tomto případě přímo zakázané a paradoxně může bezpečnost přístroje zhoršit. odsud

Takže zapojíte pouze fázový vodič L a nulový N, PEN připojovat nebudete. Zůstane vám volný jeden vodič v kabelu (ten zaizolujete) a to ten, který nejde na jistič. Takže konečné zapojení...fáze na jistič trafa, nulový vodič na N (tedy zvylý vodič). Špatně se to popisuje, dejte foto konce napájecího kabelu z trafa, aby bylo vidět barvy jednotlivých vodičů...pokud se podaří rozlišit jednotlivé vodiče, dáme to dohromady. Pokud nebude vše jasné, bude nutné pozvat znalého elektro...elektřina ja s...a, a kope a nejen to...

A 75A? Dvojky elekrody...pro "tenké"materiály...

hodnocení

0x

Našel jsem na webu schema zapojení, ze kterého je patrné jak připojit a pak nastavit přepínač jak na 380V (dnes 400), tak 220v (dnes 230). Tak se podívejte zde.

Akorát, že kontakty 13 až 24 nikde ve schématu nejsou...ale pro zapojení napájení to není nutné, to je pravda. Jinak schéma je pro znalého, ne pro laika v oboru elektro, a který neví skoro nic ani o svařování...nic ve zlém...

Myslím, že i pro lajka je jasné podle popisu, že pro jednofázové připojení je potřeba připojit fázi tak, aby převáděly kontakty 1 a 2. To znamená na svorku B

Opravuji můj příspěvek, @nonek má pravdu. popisuji výše.

vasa
hodnocení

Dobrý den,
v oboru elektro jsem vyučený, ale nedělám ho, občas si jen sobě opravuji zásuvky, světla atd, tak si chci vyměnit zástrčku na svářečce sám.
Trošku laicky by jste mi to vysvětlili? Svářečka teď jede na 2fáze + N?
V dílně mám ještě síť TNC.
Takže rozdělám 3fáz.zástrčku a kterou fázi připojím na novou 1fáz. zástrčku?

Tak do stávající třífázové zástrčky by měly vést dva fázové vodiče a jeden modrý pro nulák.

Nulák připojíš do 230V zástrčky

Pak vezmeš jeden fázový vodič a připojíš ho na 230V zástrčku.

Když to zapneš do elektriky, tak vyzkoušej vypnout jistič na svářečce. Pokud jistič svářečku vypne, pak to máš připojený na správný fázový vodič. Pokud jistič svářečku nevypne, tak musíš do zástrčky připojit ten druhý fázový vodič.

vasa
hodnocení

Perfektní návod :)
Co se týče kolíku u té 1fáz.zástrčky, ten nemám připojovat jak tu někdo psal?

A ty tam máš nějaký zelenožlutý kabel, který bys mohl připojit na zemnící kolík?

vasa
hodnocení

Dobře, rozeberu to a napíšu jak to tam mám :)

mak*
hodnocení

0x

Ony byly dva typy svářeček na 230V. Jedna byla na 230V, ale zástrčku měla třífazovou, protože 1F zásuvky byly tehdy jištěné 10A a to bylo málo. A druhá nebyla třífázová, ale ani nebyla na 230V, byla zapojena mezi dvě fáze (tedy 1x 400V), provozovat ji na 230V by mělo jít, ale bude dávat menší proudy.

jabraka*
hodnocení

0x

Transformátor má dvojí primární vinutí.Přepinačem se primár na 230 V přepne na odbočku primáru.Pokud se použije 400V,pak se připojí celé primární vinutí.Sekundár má také odbočky,které se propojí na potřebnou zátěž ve W.

JABRAKA

vasa
hodnocení

Dobrý den,
rozebral jsem tu 3fáz zástrčku, na zem je připojen zelený drát, na R1 modrý a na T3 černý.
Chápu to dobře, že zelený mám napojit na 1fáz zásuvku na pravý kolík na nulák a na levý kolík buď modrý nebo černý drát?
Ochranný kolík na 1fáz zástrčce nezapojovat k ničemu?
Děkuji
Stará trafo svářečka i na 230V? #4
Stará trafo svářečka i na 230V? #5
dusger*

Ach bože, ty raději nic nikam nepřipojuj, nebo si a i jiným ublížíš. Ochranný Zelenožlutý (zelený) drát se nikdy NESMÍ zapojit jinam než zase na ochrannou svorku (obrácený stromeček, PE atd), u 1f zástrčky ta zdířka. A pak samozřejmě zbudou dva drátky na dva kolíky. Ale tvoji svářečku jsem neviděl, je to tvoje riziko.

ja1
hodnocení

0x

Ten zelený vodič je ve skutečnosti hnědý potažený zelenou bužírkou nebo se mi to zdá? Ta tam nemá co dělat protože tato svářečka má dvojitou izolaci, ochranný PE ani PEN zde není. Světle modrá barva na fázi taky nemá být. No budiž.

Tento zelený vodič tedy použijte při zapojení na 230V jako "nulu" N a jeden z těch dvou bočních jako fázový L, který se ale musí holt vyzkoušet. Toť vše.

ja1

Právě dříve se to takto řešilo, že dutinka ochranného vodiče v čtyřpólové zásuvce a ochranný kolík u 3fáz čtyřpólových zástrček se použily i pro N vodič, ( tj. pro vyvedení 230V) ale to je a vždy bylo špatně! Proto to zapojení pořád mate.

ja1

Jinak ano, ochranný kolík na zástrčce 230V v redukci nikam nepřipojovat. Jen fázový a střední. Ale pokud se nad tím zamyslím, ta redukce může být velmi nebezpečná, protože při záměně vodičů může vést při neúmyslném použití jinde ke smrtelnému úrazu!

Správně by zde měla být pětipólová zástrčka. To znamená střední vodič vedený odděleně! Jenže dřív byly jiné normy, nebyly tak rozšířené proudové chrániče tak se používalo toto zapojení. Ale vždy to byla jen znouzectnost.

ja1

Právě ke svářečce RTB-3 se takovýto redukční kabel dodával - zástrčka 230V a zásuvka 3x400V

Mám pocit že u JS se musel měnit celý kabel - odmontovat kryt svářečky a tento kabel nahradit dvoužilovou flexošňůrou.

vasa
hodnocení

Dobrý den,
Je tady zase více rad které se liší.
Můžu připojit zelený na 1faz zástrčku na nulák a jeden z těch dalších dvou drátků na fázi? Poslední zaizolovat a nepřipojovat nikam? Pokud svářečka nepojede, tak drát na fázi vytáhnu a zaizoluju a připojím místo něj ten co byl zaizolovaný?
Děkuji
ja1

Ten vodič který je v 380V zástrčce zapojený na nejtlustší kolík (s označením uzemnění) - u vás je to ten zelený, ten příjde zapojit v 230V zástrčce na pracovní nulu a jeden z bočních (R1 nebo T3) příjde zapojit na fázi.

Který - to se musí zkusit. Takto na dálku je těžko poradit.*nevi*

vasa
hodnocení

Tak se to povedlo,
děkuji všem rádcům za pomoc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]