Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trafo 21V pro napájení 12V

Od: lubo* odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, mám doma trafo na ktery mi na sekundéru dává 21v
Napájí mi autonabijecku a potřeboval bych k trafu připojit ventilátor na 12v
Pořadí mi někdo jak snížit napětí pro daný ventilátor?

Trafo 21V pro napájení 12V
Trafo 21V pro napájení 12V #2

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gumid
hodnocení

4x

K vůli větráku převodník? No to snad...

Normálně gretzův můstek nebo 4x diody 1N4007. Za ně kondík elektrolyt 2200uF/25V pak 100nF pak stabilizátor 7812 pak zase kondík 100nF pak opět elyt 1000uF/16V a nakonec pojistku 1A a připojit větrák.

A pak jenom čekat až ten kondenzátor 2200uF vystřelí do obličeje :) protože na něm bude přes 28V. Takže kondenzátor použít na 35V.

nikdo*
hodnocení

1x

Za usměrňovač ty nabíječky zapojíš tohle, nastavíš na tom 12V výst. napětí, a na výstup zapojíš ten větrák. Stojí to 50kč a trochu práce.

Pokud ten větrák bere víc než tak 500-600mA, tak použiješ místo 10W StepDown měniče, 50W.

hodnocení

1x

A co tedy když je to autonabíječka strčit ten ventilátor na výstupní svorky nabíječky? Tam by nemělo být více neč cca 14-15V... Maximálně bych zapoji do série k němu tři obyčejné diody, kde bude úbytek okolo 2V a mám pokoj a je to bez komplikací a skoro zadarmo..., případně do série výkonovou Zenerovu diodu úměrného napětí (o kolik chci úbytek) ...

nikdo*

Tohle mě taky napadlo. Ale netroufl jsem si to sem napsat. Nevím proč. Nemám pro to vysvětlení, ale neudělal bych to, i když se to zdá jednoduché... Možná proto, že nevím, jak je udělaná ta nabíječka, nevím.

hodnocení

0x
Existujou převodníky z 24V na 12V nedavno sem do nákladaku dával autorádio z osobáku tak sem to hnal přez ten převodník
Jukni na net
lubo*
hodnocení

Kouknu na to. Děkuji

hodnocení

0x

Třeba vybereš něco zde.

hodnocení

0x

V 1. řadě to trafo dává 18 V (podle štítku). V 2. řadě dává proud střídavý a ten ventilátor potřebuje proud stejnosměrný. Takže mezi trafo a ventilátor musíte vřadit nejen převodník, ale před převodník ještě usměrňovač.

doplněno 10.10.19 10:18:

Napětí musíte měřit při zátěži.

lubo*
hodnocení

Podle štítku možná ale na výstupu měřím 21v

hodnocení

0x

Souhlasím s @gumid s výhradou toho usměrňovače, který je již součástí zařízení na obrázku. Tedy stačí chlazený stabilizátor a filtrace za ním. Převodník je při spotřebě ventilátoru (obvykle cca 2W) zbytečný přepych.

hodnocení

0x

A co použít ventilátor na 24V DC? Cena běžného cca 100,-Kč...třeba tady...nepíšete sice velikost, vyberete si sám..

jabraka*
hodnocení

0x

Toroidní transformátor má tu výhodu,že na něj lze bez obtíží navinout několik závitů drátu,podle potřebného výkonu0,7 - 1 mm smaltovaného Cu a tím získat nejvýhodnější napětí pro spotřebič.Navine se nejprve třeba 20 závitů,které se změří a pak se přidají další podle výpočtu.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]