Dobrý den, mám doma trafo na ktery mi na sekundéru dává 21v Napájí mi autonabijecku a potřeboval bych k trafu připojit ventilátor na 12v Pořadí mi někdo jak snížit napětí pro daný ventilátor?
Normálně gretzův můstek nebo 4x diody 1N4007. Za ně kondík elektrolyt 2200uF/25V pak 100nF pak stabilizátor 7812 pak zase kondík 100nF pak opět elyt 1000uF/16V a nakonec pojistku 1A a připojit větrák.
A co tedy když je to autonabíječka strčit ten ventilátor na výstupní svorky nabíječky? Tam by nemělo být více neč cca 14-15V... Maximálně bych zapoji do série k němu tři obyčejné diody, kde bude úbytek okolo 2V a mám pokoj a je to bez komplikací a skoro zadarmo..., případně do série výkonovou Zenerovu diodu úměrného napětí (o kolik chci úbytek) ...
nikdo*
Tohle mě taky napadlo. Ale netroufl jsem si to sem napsat. Nevím proč. Nemám pro to vysvětlení, ale neudělal bych to, i když se to zdá jednoduché... Možná proto, že nevím, jak je udělaná ta nabíječka, nevím.
V 1. řadě to trafo dává 18 V (podle štítku). V 2. řadě dává proud střídavý a ten ventilátor potřebuje proud stejnosměrný. Takže mezi trafo a ventilátor musíte vřadit nejen převodník, ale před převodník ještě usměrňovač.
Souhlasím s @gumid s výhradou toho usměrňovače, který je již součástí zařízení na obrázku. Tedy stačí chlazený stabilizátor a filtrace za ním. Převodník je při spotřebě ventilátoru (obvykle cca 2W) zbytečný přepych.
Toroidní transformátor má tu výhodu,že na něj lze bez obtíží navinout několik závitů drátu,podle potřebného výkonu0,7 - 1 mm smaltovaného Cu a tím získat nejvýhodnější napětí pro spotřebič.Navine se nejprve třeba 20 závitů,které se změří a pak se přidají další podle výpočtu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.