Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení transformátorů

Od: rorschach* odpovědí: 9 změna:

Zdravím v tomto se moc nevyznám mám respekt před síťovým napětím. Mám doma pár transormátorů ze starých spotřebičů kde něco umřelo, ale trafa pořád fungují. Potřeboval bych poradit ohledně zapojení a tak.

1.

Mám tu malé trafíčko původně z domácí pekárny. Je na něm napsáno:

model: EI35-131000250A, PRI: (RED-BK) 230V-50Hz, SEC: (WHI-WHI) 10.0V-250mA, CLASS: 130.

Z nápisu jsem pochopil, že červený a černý drát jsou na síťově napětí a mělo by na bílých drátech být 10V. Lze tedy jen připojit k zásuvce a budu z toho hned a jednoduše mít 10V? Chtěl bych to přidat do jedné krabičky (kde je už jiný obvod) pro přidání ventilátorku pro chlazení. A otázka jak zapojit? Kam fázi? Podle googlu jsem našel, že fáze by mohla být ten černý, ale co ta červená? Nulák co jsem našel by měl být modrý.

2. Pak jsem jsem chtěl využít jiná trafa z dob komunismu (velká a těžká na dnešní dobu). Původně to bylo ve stabilizovaném zdroji. Obě trafa, ale někdo zapojil jen pomocí vodičů bílé barvy s tím, že výstup jen u menšího trafa tenkými drátky (asi nedá takové napětí nebo proud nebo oboje) a má dva vstupy a tři výstupy s tím, že na prostřední ze tří výstupů jsou přidělané dva dráty (takže teoreticky mínus?). Druhé trafo stejného původu jen o něco větší má opět dva vstupy a připájené dva bílé dráty. Výstupy jsou tentokrát 4 dráty. Z tohohle bych rád pomocí jiného obvodu (LM317) využil jako zdroj s měnitelným napětím.

Jasně jsem laik, amatér, ale proto se ptám než do toho začnu hrabat. Jak už jsem napsal před síťovým napětím mám respekt.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

4x

na rozpoznání trafa co k čemu vede potřebujete měřák a trochu cviku.

k bodu 1/ jedná se asi o trafo 250/10 V, ale jestli je pravda co jste napsal, pak je pouze o trafo na 10V, 0,25A. Hodně měkký zdroj. Nevím k čemu byste ho doma použil.

k bodu 2/ Některá trafa mají na sekundárním vinutí více vývodů. Je to prostě jakoby několik sekundárů, které mají některé závity společné. Pak jedno trafo může mít třeba šest vývodů pro různá sekundární napětí. Bez měřáku a bez cviku nepoznáte co vede kam.

No a hlavně si při vašich experimentech dávejte pozor na záměnu primár a sekundár, aby se vám na některém kontaktu neobjevilo pár tisíc voltů. Hned by vás přešly chutě hrabat se v elektrice.

rorschach*
hodnocení

Díky za radu. U všech mnou popsaných variant traf co mám je jedna z mála věcí jistota ta kde je vstup. A k tomu co bych chtěl napájet tím slaboučkým trafíčkem tak je to ventilátore v rozměru 50x50mm původně z pc a který má mít odběr 130mA což by mělo být ok.

Těch víc vývodů mě právě mátlo-mate. Mám tu třeba jedno trafo ze měniče napětí, který umřel a ten má na jedné straně 7 vývodů a na druhé 6. Na straně se 7 vývody jsou navíc některé pospojované. No asi ho nebudu využívat raději

hodnocení

4x

Doporučuji si něco o transformátorech přečíst. Dřív, než uděláte malér. Chybné zapojení může způsobit efektní ohňostroj a ohrozit Vaše zdraví.

Ventilátorek se Vám přímo na trafo pravděpodobně točit nebude, většina jich potřebuje proud stejnosměrný, takže mezi něj a trafo budete muset zapojit usměrňovač. Barvy drátů u transformátoru nehrají žádnou roli, můžou být všechny stejné (třeba fialové, žluté, černé, nebo jakékoliv jiné), nebo každý jiný. O zapojení to nic neříká. Žádný drát není ani +, ani -, z trafa leze proud střídavý. Že jsou některé dráty slabší neznamená, že je to primár a že se na něj připojuje 230 V. Který drát ke kterému patří (pokud je jich víc) zjistíte pouze měřením (ohmetr - samozřejmě trafo nepřipojené). Podle odporu jednotlivých vinutí se dá odhadnout, které vinutí je primární a které sekundární, ale nemusí to pravda. Jaké napětí z trafa poleze nijak jinak, než měřením nezjistíte. Jaký proud jsou jednotlivá vinutí schopná dát se dá odvodit z průměru drátů, celkový výkon trafa pak zjistíte podle průřezu sloupku trafa.

rorschach*
hodnocení

Také děkuji. Něco se snažím přečíst, ale hodně článků je pro někoho kdo tomu rozumí zjevně víc než já, ale k tomu usměrňovači jsem se taky dostal. Prý lze udělat (asi to nenapíšu správně) gretzův můstek ze 4 diod a nebo jsem našel na stránkách gme součástku s názvem diodový můstek což by mělo být to samé jen hotové a připravené na pájení

hodnocení

0x

Pokud máte před síťovým napětím respekt tak bych do toho nelezl a nechal to na elektrikáři.

Jinak na trafu je tzv. primár - vstup - má hodně závitů a slabý drát - tam se připojuje síť - z které strany půjde fáze do cívky je to jedno druhá strana jde na zem.

Druhé vinutí je tzv, sekundár - má silnější drát a málo závitů.

jinak primár bývá vinutý jako první od jádra.

"Druhé vinutí je tzv, sekundár - má silnější drát a málo závitů"

...což ovšem nemusí být pravda. Pokud by tobylo trafo zvyšující napětí, bylo by to přesně opačně. Stejně tak nemusí být primár navinutý jako první (i když to tak v drtivé většině bývá).

rv*
hodnocení

0x

Jako laik amatér bych nezačínal se síťovými trafy. Pořídil bych si pod stromeček regulovaný stejnosměrný zdroj a hrál si se zapojením na bezpečné napětí.

rorschach*
hodnocení

tak to ti ani nebudu říkat co se snažím si postavit *smich* ale stejnosměrný zdroj v tom je, ale neberu to od holých součástek jen něco překopu podle plna videí na youtube co jsem viděl

host
hodnocení

0x

Uvažujete správně, cituji vás: "Z nápisu jsem pochopil, že červený a černý drát jsou na síťově napětí a mělo by na bílých drátech být 10V. Lze tedy jen připojit k zásuvce a budu z toho hned a jednoduše mít 10V? "

Deset voltů je zřejmě při zatížení, naprázdno může být trochu větší, při odběru proudu ze sekundáru napětí možná trochu spadne na těch 10 V. Pozor, na sekundární straně transformátoru je STŔÍDAVÉ napětí. Pokud je váš ventilátorek na stejnosměrné napětí, není možné ho přímo připojit na sekudnár transformátoru.

Co se týče bezpečnosti, je nutné mít síťový přívod zcela bezpečně připojený, samozřejmě síťovou šňůrou s dobře izolovaným spojem mezi tranformátorem a kabelem. Samozřejmě je vhodné použít pojistku jak v primáru, tak v sekundáru, ať máte jistotu, že při náhodném zkratu na sekundáru trafo neshoří.

Jak píší předchozí rádci, laici by si neměli hrát se zařízením se síťovým napětím. Měl byste mít nějakého rádce - odborníka elektrikáře přímo u sebe, který bude vaše počínání kontrolovat a radit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]