Nejste přihlášen/a.
Zdravím fotografy ...jak byste člověku laikovi vysvětlili, že když je venku fakt hodně sluníčka, tak fotka nevypadá dobře a jsou na ní velké přepaly. A ještě dodám (fotit byla nutnost) měla jsem foťák nastavený na expozici -2 a stejně to byl přepal jak brno...dá se ještě v nastavení něco?
Nedokážu si moc dobře představit jak fotodokumentace na dotaci kotle trpí příšernými přepaly
Fotoaparát samozřejmě přepal zvládne tak, aby na fotografii žádný nebyl. Musí mu ale pomoct fotograf. Fotoaparát však zvládne pouze určitý dynamický rozsah scény, takže pokud na fotografii nebude přepal, může se stát, že v tmavém místě nebude žádná kresba.
Jinak se dá dělat mnoho věcí..pro tmavá místa použít blesk, odraznou desku...a expozici měřit bodově na nejsvětlejší místo (nebo alespoň blízko tohoto místa).
Předpokládám, že přepalem myslíte ztrátu kresby ve světlech. Jestliže nestačí korekce, lze problém řešit tak, že namíříte fotoaparát na nejvíc osvětlené místo scény, namáčknete spoušť a překomponujete na požadovanou, tmavší scénu, a exponujete. Anebo použít manuální režim (pokud to přístroj umožňuje) a nastavit větší clonové číslo nebo kratší čas, než by nastavil automatický nebo poloautomatický režim
@bruno2 díky za radu, musela jsem fotit rychle ...nastavila jsem si tedy automat a expo co nejmenší (panasonic DMC-FZ100) kdybych si mohla vybrat, počkala bych do pozdního odpo, ale pro dokumentaci k dotaci kotle to muselo být honem a dovedete si představit jak fotka vypadala :-O...muž nedokázal pochopit, že v půl jedenácté dopo při jasném a velmi slunečném počasí to fakt nebylo ok..."prý že foťák za desítku to musí přece zvládnout"
Možná stačilo aktivovat blesk, který by snížil rozdíly stíny vers osvětlená místa. Pokud je velmi ostré světlo, tak projasní stíny - např u osob pod bradou, pod nosem, očními oblouky.
to mě necvaklo ...když ten můj poděs mě odvolal když v troubě bylo maso k obědu a honem, pač siláci příchozí ku pomoci chvátali a ono potom honem není úplně možné, tak jsem udělala zrovna co mě napadlo a to je ta mínusová expozice
Ten blesk je dobré použít v režimu "slow" pak dojde k přisvětlení, jinak budou vzdálenější objekty zase moc tmavé.
" Foťák za desítku to musí zvládnout." Jistě.
Albedo papíru je 0,8 asi, takže 80% odrazu slunce.
Jo, dá se nastavit M kratší čas. Nebo s tím jít do stínu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.